Drumețiile: 5 beneficii pentru trup de care trebuie să știi

Drumețiile: 5 beneficii pentru trup de care trebuie să știi

Probabil ai auzit că drumețiile sunt aur curat pentru sănătate. De altfel, orice ieșire în natură nu face altceva decât să-ți sporească starea de bine, din toate punctele de vedere. Atunci când petreci timp în aer liber, mișcându-te, corpul, mintea și sufletul sunt în armonie.

Dacă vânezi echilibrul probabil beneficiile sportului nu-ți sunt străine. Știi deja cât de bine te simți după o oră la sală sau în parc. Află că drumețiile pe munte pot dubla senzația și efectele de după efort.

Spre deosebire de alt tip de mișcare, sufletul nu este deloc neglijat, din contră. Drumețiile îmbină perfect fitnessul fizic, mental și sufletesc. În continuare însă, vom discuta doar despre impactul pozitiv pe care îl aduce trupului.

Drumețiile: 5 beneficii pentru trup de care trebuie să știi

1. Îmbunătățesc sănătatea inimii

Traseele montane includ adesea pante mai abrupte, fapt îmbunucător pentru inima ta. Drumețiile, fie ele pe trasee mai mult sau mai puțin denivelate, se dovedesc a fi exerciții cardiovasculare (aerobice) spectaculoase. Mersul pe munte crește fluxul de sânge către vasele mici din jurul inimii, loc în care blocajele se pot dezvolta în timp. Astfel, riscul de boli de inimă scade semnificativ, iar tensiunea arterială și nivelul colesterolului sunt mult îmbunătățite.

2. Construiesc mușchi și oase puternice

Drumețiile îți solicită întreg trupul cum nu ți-ai putea imagina. Dacă la sală se mai întâmplă să uiți o categorie de mușchi sau să lucrezi insuficient o anumită parte a corpului, pe munte scapi de acest stres. Pur și simplu, datorită terenului și a unghiurilor în continuă schimbare, toți mușchii tăi vor fi puși la treabă.

Când vine vorba de anumite grupe de mușchi, înclinațiile vizează quads-ul, ischio-jambierii, fesieri și gambe, în timp ce acele secțiuni de coborâre sunt grozave pentru întărirea genunchilor și flexorilor șoldului. Dacă alegi să porți un rucsac, greutatea suplimentară îți întărește umerii, brațele și spatele. Drumețiile îți activează și miezul, colecția de mușchi stabilizatori din trunchi. Este un adevărat antrenament pentru întregul corp!

Totodată, drumețiile reprezintă unul dintre cele mai bune antrenamente pentru întărirea oaselor. Potrivit Institutului Național de Sănătate, exercițiile de purtare a greutății, care necesită să lucrezi împotriva gravitației, sunt excelente pentru sănătatea oaselor. De ce? La fel ca și mușchii, osul este țesut viu care devine mai puternic odată cu exercițiul. Antrenamentele precum drumețiile, mersul pe jos și joggingul ajută la creșterea densității osoase, a forței și a masei osoase generale.

3. Drumețiile îți îmbunătățesc echilibrul

Dacă statul într-un picior îți dă bătăi de cap, probabil te-ai gândit că trebuie să faci ceva în legătură cu asta. Drumețiile sunt cel mai bun mod de a-ți îmbunătății echilibrul. Șoldul și nucleul sunt activate și întărite pe măsură ce practici acest tip de mișcare. Atenție însă, nu toate traseele montane te vor solicita la fel de tare în această privință. Ai în vedere să crești nivelul de dificultate pe măsură ce abilitățile ți se îmbunătățesc.

Poate nu te-ai gândit la echilibrul trupului tău până acum, însă nu-l neglija. Acesta este mult mai important decât ai crede în vederea calității generale a vieții tale. Pe măsură ce îmbătrânești, riscul de accidentare este cu atât mai mare. Orice cădere mică, fie ea și pe scări, se poate termina mai rău decât cu o simplă vânătaie, așa cum se întâmplă astăzi. Având un echilibru mai bine dezvoltat riscul de rănire este mult diminuat.

4. Drumețiile aduc după ele un somn mai odihnitor

Ai probleme cu somnul? Gândurile te invadează atunci când te întinzi în pat? Ai obiceiul de a te trezi des în timpul nopții? Încearcă drumețiile pe munte pentru a câștiga un somn odihnitor. Pe lângă efortul fizic, mersul pe munte îți solicită și mintea.

Hărțile trebuie citite cu atenție, iar reperele de traseu vânate la fiecare pas. Mai mult, pentru a nu risca o accidentare, concentrarea trebuie să fie la cel mai înalt nivel. Mintea și trupul trebuie echilibrate pentru a finaliza cu succes drumeția. Când vei ajunge în pat, efortul depus se va transforma într-o relaxare profundă, fapt ce va duce la o noapte liniștită și la un somn de calitate.

Probabil știi deja că exercițiile fizice ajută la stimularea hormonilor necesari de somn, cum ar fi melatonina. Expunerea la lumină puternică de la soarele de dimineață ajută, de asemenea, la reglarea ritmurilor noastre circadiene (ciclul nostru de 24 de ore somn-veghe). Deci, doar un alt motiv pentru a te trezi pentru acea excursie de dimineață!

5. Cresc rezistența

Spre deosebire de alergat, drumeția este un exercițiu de intensitate relativ scăzută. În majoritatea traseelor, ritmul cardiac se situează undeva în jurul zonei 2. Ce înseamnă asta? În timp ce mergi la pas prin pădure, poți continua să vorbești liniștit cu partenerul de drum. La sală nu putem vorbi mereu de același confort. Să fii la zona 2 pe o perioadă mai lungă de timp, reprezintă cel mai bun mod de a-ți crește rezistența.

Gânduri de final

Drumețiile sunt o modalitate excelentă de a ieși afară, de a-ți mișca corpul și de a explora locuri noi. Acest tip de mișcare s-a dovedit a aduce numeroase beneficii pentru sănătatea fizică, mintală, dar și sufletească. Dacă vrei să știi ce pot face drumețiile pentru mintea și sufletul tău, atunci urmărește-ne activitatea în continuare.

Bine de știut este faptul că, drumețiile, spre deosebire de alte sporturi, necesită un efort financiar mult mai mic. Pentru un începător, unicul lucru indispensabil care necesită o investiție mai mare este încălțămintea. În rest, cu siguranță găsești în dulapul tău haine lejere și un rucsac pentru provizii. Gândește-te și poate adaugi mersul pe munte în programul tău lunar.