Cum poți fi prezent în viața ta: 5 sfaturi practice

Cum poți fi prezent în viața ta: 5 sfaturi practice

Cum a fost ziua ta? Îți amintești ce ai făcut ieri sau vinerea trecută? Ce s-a întâmplat? Cum te-ai simțit? Ce ai văzut, mirosit sau gustat? Îți amintești să fi fost cu cineva? Majoritatea dintre noi nu putem spune cu certitudine seara ce am făcut pe decursul zilei. Dacă nici tu nu reușești înseamnă că ai uitat să fii prezent în viața ta.

În ziua de astăzi, oamenii parcă seamănă din ce în ce mai tare cu niște roboți. Se trezesc, merg la baie, mănâncă (dacă apucă), merg la muncă, vin acasă și se culcă. Zi de zi alergăm de colo până colo fără a ne oferi mici momente de bucurie. Fugim ca la maraton către nicăieri (majoritatea neavând un scop clar în viață, înafară de supraviețuire).

Cum spunea și Marius Tucă în podcastul Fain&Simplu:

„Omul secolului 21 este făcut să supraviețuiască. Cumva să aibă un fel de cip implantat, nevăzut, care să-l facă să supraviețuiască și să meargă înainte fără să aibă prea multe regrete, fără să învețe prea multe. Pur și simplu este ca într-un marș și trebuie să ajungi la capătul cursei, fără să te agăți de cei de pe margine. Dacă cineva îți pune piedică, mergi înainte, fără resentimente, fără regrete, fără amintiri într-un fel.”

Dacă și tu vrei mai mult de la viață, decât să treci prin ea, atunci venim în ajutorul tău. În continuare îți prezentăm câteva moduri prin care poți fi prezent în viața ta.

5 moduri simple de a fi prezent în viața ta

1. Fă puțină ordine

Ai nevoie de spațiu! Nu poți gândi limpede atunci când în jurul tău este dezordine. Începe cu exteriorul: pune mâna pe mătură și fă curat în casa ta. Apoi mergi mai profund spre interior. Un jurnal te-ar putea ajuta în acest caz. Scoate toate gândurile din mintea ta pentru a lăsa liniștea să se așeze.

Elimină cât de multe distrageri poți! Încearcă să păstrezi încăperea în care locuiești cât mai liberă și curată. Asta te va ajuta să păstrezi ordinea și în ceea ce privesc gândurile tale. Nu te sfii să arunci lucruri la gunoi, la propriu și la figurat. Gândește-te că scapi de o povară cu fiecare obiect sau gând pus în coș.

Alege să păstrezi în jurul tău doar lucrurile care contează cu adevărat. De asemenea, alege cu grijă ce gânduri sau emoții să păstrezi în corpul tău. Poate nu știai, însă îți poți face rău nefăcând nimic.

„Ce-i în tine, înflorește sau mucegăiește. Dacă îi acorzi atenție înflorește, dacă nu-i acorzi atenție, mucegăiește. Cine suferă? Cine se bucură? Tot tu.” – Paul Avram

2. Pune telefonul jos cât de des poți

Dacă locul tău de muncă înseamnă să petreci mult timp pe telefon, probabil că acolo nu poți face prea multe modificări. Ce poți face în schimb este să reduci timpul petrecut pe dispozitivele mobile atunci când ești acasă.

A fi prezent în viața ta înseamnă a aduce atenția înapoi către tine. Să vezi ce faci tu, cum te simți, ce nevoi ai și ce poți face pentru tine. Telefonul este în majoritatea cazurilor o modalitate prin care vezi cum își trăiesc alții viața. Gândește-te, dacă continui în acest ritm, la bătrânețe care vor fi poveștile tale?

Studiile spun că telefonul, laptopul, tableta sau ceasul inteligent îți pot afecta sănătatea din toate punctele de vedere. Dacă timpul petrecut pe acestea este mai mare decât timpul petrecut în viața reală, ai nevoie de o schimbare.

La început poate fi greu, însă e doar disconfortul dat de ieșirea din zona de confort. Orice pas făcut în afară este spre binele tău. Fii prezent în viața ta! Fă lucruri pentru tine: citește, picteazăm colorează, petrece timp de calitate cu părinții tăi sau cu prietenii. Nu-ți fie teamă, nu te vei plictisi fără telefon. O nou lume, vie și colorată, te așteaptă!

3. Îmbracă-te cu mai puțin

A sta în fiecare zi să te gândești cu ce să te îmbraci necesită multă energie. N-ai idee cât efort mental face creierul tău în fața dulapului, scotocind printre haine și căutând varianta ideală. Simplifică-ți viața! Alege să-ți folosești energia pentru lucrurile cu adevărat importante. Garderobă capsulă te poate ajuta în acest caz.

4. Rutina de dimineață

După ce ne ridicăm din pat, adesea suntem pe jumătate adormiți. Primele minute petrecute cu ochii deschiși sunt undeva între vis și realitate. Este greu să fi prezent în viața ta atunci. Gândurile vin unul după altul și nu ști ce să faci mai întâi. Rutina te poate ajuta, nu doar să-ți pună ordine în activități, ci și să te trezească mai rapid. Câștigă timp și energie la începutul zilei, urmând cu determinare rutina de dimineață. Notează zece lucruri pe care să le faci și construiește-ți un obicei sănătos.

5. Fă mai puțin

Când te simți copleșit, obosit sau pur și simplu stresat de ceva, oprește-te și respiră. Uită-te în lista de sarcini și elimină câteva. Este în regulă. Nu trebuie să le faci pe toate. Valoarea ta nu stă în bifele pe care le aduni la final de zi. Este minuat să ai cât mai multe, însă nu uita de tine! Ești mai mult decât atât, iar fericirea ta este cea mai importantă. Nu uita asta!