Învinge distragerea și rămâi concentrat

Învinge distragerea și rămâi concentrat

Utilizarea eficientă a timpului este o parte importantă a lucrului de acasă. Te confrunți cu o casă plină de potențiale distrageri. Ești doar tu, singur împotriva acestei provocări. Descurajant? Poate. Realizabil? Absolut – atunci când ai instrumentele și tehnicile potrivite la îndemână și voința de a învinge distragerea și a rămâne concentrat.

Învinge distragerea și rămâi concentrat

Unii factori comuni de distragere a atenției pentru lucrătorii la domiciliu includ:

Smartphone-uri și tablete

În medie, ne atingem telefoanele de mai mult de 2.500 de ori pe zi. Exact! Enorm de mult! Așadar, nu este de mirare că timpul de lucru este adesea compromis.

 Noi trebuie să fim stăpânii tehnologiei, nu tehnologia stăpâna noastră.” – a spus părintele Teologos

S-ar putea să fie evident, dar plasarea dispozitivelor la îndemână poate crește puterea lor de a te atrage. În loc să fii atent la lucrurile cu adevărat importante, mintea ta este atrasă ca un magnet de tehnologie. Încearcă să îți pui telefonul într-un sertar sau să-l lași  într-o altă cameră cât timp lucrezi. Asta îți va crește gradul de concentrare asupra sarcinii pe care o ai de îndeplinit.

Dacă ești reticent în a fi despărțit de telefon, de exemplu pentru că ai nevoie de el pentru a verifica anumite lucruri sau pentru a efectua apeluri în timp ce lucrezi de acasă, poți reduce numărul notificărilor, păstrându-le doar pe cele cu adevărat importante. Configurează modul „nu deranja” al smartphone-ului, astfel încât să prmești doar notificări esențiale legate de muncă în timpul programului de lucru. Învinge distragerea!

TV și mass-media

Poate fi dificil să acorzi atenție sarcinilor importante atunci când există Netflix. Așa că pune o barieră între tine și televizor. Poate fi fizic, sub forma unei uși închise a biroului sau comportamental, în care folosiți bariere psihologice pentru a fi mai greu să te răsfeți cu un episod sau două la jumătatea dimineții.

Un sfat pentru a rămâne concentrat: încearcă să deconectezi televizorul în timpul zilei. Astfel, trebuie să faci un pas suplimentar pentru a-l reconecta.

Sarcini casnice

În circumstanțe normale, spălatul vaselor, spălatul rufelor sau aspirarea ar putea să nu fie activități de preferat, dar pot deveni brusc tentante atunci când alternativa este să rezolvi o situație complicată la birou.

Închide ușa biroului, astfel încât să nu poți vedea sarcinile casnice care așteaptă să fie făcute.

Cum să lucrezi de acasă eficient când rețelele sociale sunt la doar un clic distanță?

Primul lucru pentru a învinge distragerea este să ștergi toate aplicațiile desktop pe care le ai pe laptopul de serviciu, deoarece acestea facilitează verificarea și actualizarea rețelelor sociale și îți pot trimite, de asemenea, notificări care îți perturbă în mod activ concentrarea.

O altă strategie este să îți organizezi taburile din browser, mai ales dacă ești predispus să ai conturile de socializare, contul de e-mail și site-urile preferate deschise toată ziua. Pentru unii oameni, asta înseamnă eliminarea completă a taburilor de browser. Pentru alții, poate să fie închiderea fiecărui tab, cu excepția celui pe care lucrezi activ.

În cele din urmă, poți încerca să utilizezi rețelele sociale ca recompensă pentru îndeplinirea acestor sarcini mai puțin atrăgătoare. Răspunde la 5 mailuri pentru clienți și câștigă 5 minute navigând pe Instagram. Asigură-te că sunt doar 5 minute – setează un cronometru dacă este necesar.

Orice distragere ai avea, atunci când lucrezi de acasă, fii sigur că nu o lași să te atragă și depune un minim de efort pentru a rămâne concentrat pe lucrurile cu adevărat importante.