Beneficiile sportului în natură. Antrenament cardio fain & simplu cu care să îți începi dimineața

Fie că practici sport zi de zi, dar ți-ar plăcea să schimbi un pic peisajul, fie că a trecut ceva vreme de la ultima sesiune de mișcare sau că acum este prima dată când vrei să integrezi mișcarea în rutina ta de dimineață, suntem convinși că articolul acesta vine într-un moment potrivit din viața ta.

Sigur, e bine să faci mișcare în aproape orice moment al zilei, însă dacă îți formezi un obicei din a face dimineața câteva minute de mișcare, îți maximizezi șansele de a-ți începe ziua cu forțe proaspete și cu o stare de bine. Uite, ți-am prezentat aici 5 motive pentru a practica sport dimineața, așa că poți parcurge articolul, dacă ai nevoie de un plus de motivație.

În ceea ce privește locul de desfășurare a sesiunilor de mișcare – ei bine, natura s-ar putea să se dovedească un spațiu perfect, mai ales dacă ai posibilitatea să faci sport într-un loc care te liniștește, inspiră, bucură. Poate fi vorba, printre altele, despre un parc de care te leagă o mulțime de amintiri, în care ai, poate, un loc doar al tău, numai bun pentru meditat, yoga sau o sesiune de jogging.

Beneficiile sportului în aer liber

Ți-am povestit și cu alte ocazii despre beneficiile principale ale sportului – pentru sănătatea fizică și psiho-emoțională deopotrivă. Dar, ca să le ai laolaltă, hai să amintim rapid câteva:

  • susținerea sănătății cardiovasculare;
  • îmbunătățirea calității somnului;
  • menținerea greutății în parametri optimi;
  • gestionarea sănătoasă a stresului și, în general, a emoțiilor mai puțin confortabile, precum furia.

Sportul în aer liber are, bineînțeles, toate aceste beneficii pentru sănătate. Mai mult decât atât, el îți oferă prilejul de a te conecta cu natura, de a admira peisaje de-o frumusețe răpitoare și, în multe situații, poate facilita și conectarea la sine.

Uite, gândește-te doar cât de liniștitor poate fi verdele copacilor atunci când faci câteva exerciții de respirație – parcă totul devine mult mai ușor și mai firesc când meditezi   într-un spațiu deschis, ferit de zgomote, nu-i așa?

Antrenament cardio cu care să îți începi diminețile

Fie că ești în pană de inspirație la capitolul „antrenamente cu care să-ți începi bine ziua”, fie că ești novice într-ale sportului, poți încerca antrenamentul propus de Barîș Aktaș, instructor de pilates și jucător profesionist de baschet.

Noi, cei din echipa Fain & Simplu, l-am încercat în prima ediție a „Refugiului pentru trup, minte și suflet”, ediție desfășurată la Hodinarium, un tărâm de poveste din inima Apusenilor.

Antrenamentul prezentat de Barîș este alcătuit din exerciții de cardio, care te ajută să-ți începi ziua cu mai multă energie.

În ce ne privește, putem spune că ne-am simțit revigorați după primele câteva minute, deși cu o zi în urmă am luat parte la o drumeție montană ghidată ce a durat câteva ore. Am completat ritualul de dimineață cu o cafea bună și ne-am simțit și mai fresh pentru activitățile care ne așteptau în ziua respectivă – cine știe, s-ar putea să funcționeze superbine și-n cazul tău 🙂

Nu contează dacă n-ai făcut recent o drumeție montană – acest antrenament cardio e oricum binevenit. Îl poți face în propriul ritm și, bineînțeles, adapta la anduranța ta actuală. Sportul nu trebuie să fie o corvoadă, ci o activitate prin care ai grijă de tine și care, în timp, să-ți aducă bucurie.

Urmărește-i pe Barîș Aktas și Mihai Morar, pentru a-ți lua doza de motivație! Barîș explică fiecare tip de exerciții foarte fain și simplu și, mai mult, vorbește despre componentele esențiale ale unui antrenament corect: respirația și poziția corpului.

Gând de final

Practicarea sportului în aer liber, dimineața, e o modalitate excelentă de a-ți începe ziua cu forțe proaspete, mai atent(ă) la tine și la nevoile tale. Important e să găsești forma de mișcare ce-ți place și să adaptezi antrenamentul la nevoile tale. Și, bineînțeles, să începi cu pași mărunți, după cum explică atât Barîș Aktas, cât și Mihai Morar.