De ce este important să ai o conexiune cu natura

De ce este important să ai o conexiune cu natura

Este clar că mediul în care trăim joacă un rol important pentru starea noastră emoțională și nivelul general de fericire. De fapt, conform științei, mediile naturale au două beneficii majore pentru emoțiile noastre. În primul rând a avea o conexiune cu natura poate duce la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit. Al doilea beneficiu emoțional cheie implică să te bucuri de legături mai puternice cu ceilalți.

A fi în natură duce la reducerea stresului și la îmbunătățirea stării de spirit

Aceia dintre noi care trăim în medii urbane (mai mult de 50% din populația globală conform statisticilor recente) considerăm adesea că este liniștitor să petrecem timp în natură, deoarece ne oferă o pauză de la hiperstimularea simțurilor pe care le experimentăm în orașe. Acest efect calmant a fost observat chiar și în testele EEG, care au arătat un răspuns fizic (atunci când avem o conexiune cu natura) în undele cerebrale mai stabile și într-o creștere a fluxului sanguin către amigdală, organul care controlează stresul și frica.

Bucuria de a crea legături mai puternice cu ceilalți

O dispoziție mai bună și mai relaxată se traduce într-o atitudine mai plină de compasiune, care poate îmbunătăți calitatea legăturilor noastre sociale. Studiile spun că expunerea la natură prin simpla vizionare a videoclipurilor planetei Pământ a stimulat cooperarea și altruismul între participanți.

A avea o conexiune cu natura înseamnă a te conecta la emoțiile tale

Ca un efect de domino, natura ne influențează emoțiile și relațiile. La rândul lor, acestea ne afectează sănătatea și fericirea generală. De exemplu, a avea conexiune cu natura generează emoții precum uimire, bucurie, seninătate, recunoștință și inspirație. Potrivit psihologilor, aceste emoții pozitive construiesc o serie de micro-momente care, în timp, contribuie la un sentiment profund de fericire.

Alte studii au arătat că emoțiile pozitive pot duce la o reducere a șanselor de a dezvolta boli de inimă, diabet și hipertensiune arterială, precum și la ameliorarea bolilor cronice și inflamatorii. Alte cercetări sugerează că emoțiile pozitive pot ajuta la creșterea rezistenței la boli și la întărirea sistemului imunitar.

Dezvoltarea unei conexiuni cu natura poate doar să ne avantajeze, dar cum putem realiza acest lucru într-o lume care este din ce în ce mai deconectată de ea? Nu trebuie să devenim pustnici și să trăim într-o cabană de munte îndepărtată pentru a aprecia natura și a construi o legătură cu ea. Câteva idei practice pe care le puteți pune în practică cu ușurință includ:

  • Vizitarea de parcuri și grădini
  • Organizarea unui picnic în aer liber
  • Grădinăritul sau cultivarea de plante
  • Hrănirea cu alimente integrale
  • Observarea stelelor sau a păsărilor
  • Drumeții sau camping

Ia în considerare să ai conexiune cu natura și ce fel de mici acțiuni poți întreprinde pentru a îmbunătăți calitatea acesteia. Lasă efectul terapeutic al naturii să îmbunătățească calitatea și bucuria vieții tale.