După cum spuneam într-un articol anterior, trauma divorțului este reală și mai cu seamă de neignorat. Dacă treci acum prin această experiență, este bine să știi că nimic nu durează o veșnicie. Toate emoțiile copleșitoare pe care le simți, toate gândurile sufocante pe care le ai, își vor găsi liniștea. Rămâi alături de noi pentru a afla cele cincisprezece sfaturi despre cum poți depăși trauma divorțului.
Înainte de toate, trebuie să fii conștient/ă că situația prin care treci este una delicată, mai ales dacă sunt și copii implicați. Prin urmare, trebuie să fii capabil/ă să gândești clar în ceea ce poate fi cel mai rău moment din viața ta. Divorțul implică multă muncă și decizii de-a lungul vieții, iar copiii tăi au nevoie de tine. Trebuie să fii un om puternic și sănătos din toate punctele de vedere.
Chiar dacă simți că îți este greu, chiar dacă în minte îți vin o mulține de gânduri zdruncinătoare, amintește-ți că se poate. Poți depăși trauma divorțului și reclădi o nouă viață, poate chiar mai faină și simplă decât înainte.
15 sfaturi despre cum poți depăși trauma divorțului
- Fă tot ce poți pentru a alege un proces de divorț care nu este contradictoriu, cum ar fi divorțul colaborativ sau medierea. Acest lucru te pune în control asupra numeroaselor decizii pe care le vei lua. Litigiile îți vor crește stresul exponențial, așa că nu fă asta decât dacă ai nevoie cu adevărat de altcineva care să ia decizii în locul tău.
- Concentrează-te pe copiii tăi (dacă există). Să-ți menți copiii stabili în timp ce-ți rezolvi următorii pași este prioritatea ta. Fă-ți timp în fiecare zi să le citești, să vorbești sau chiar să-i vezi cum dorm. Acest lucru îți va scădea tensiunea arterială. Când ții în brațe pe cineva pe care-l iubești, cum ar fi copilul tău sau animalul tău de companie, hormonul meu preferat, oxitocina, este eliberat. Acest hormon minunat este calmant pentru tine și copilul tău. Există un termen pentru asta, rezonanță limbică.
- Adresează-te familiei și prietenilor. Nu-i aștepta pe ei, s-ar putea să nu știe cum sau ce să spună. Nu trebuie să vorbiți despre divorț dacă nu vrei. Dar este foarte util să reiei legătura și să obți sprijin emoțional. Îți poți chiar antrena prietenul să-ți amintească că „Totul se va rezolva, vei fi bine”. Pentru că atunci când ești în ceața traumei divorțului, este greu să vezi lumina de la capătul tunelului. Izolarea nu este sănătoasă, mai ales într-o perioadă traumatizantă.
- Alătură-te unui grup de sprijin pentru divorț. Există grupuri online, precum și grupuri locale, astfel încât să-ți amintești că nu ești singur/ă. Caută și aplică, vei observa singur impactul pozitiv.
- Ia în considerare angajarea unui antrenor de divorț care să te sprijine pe parcursul procesului. Angajează un antrenor de divorț calificat care te poate ajuta să vorbească în numele tău în negocierile de divorț.
Cum poți depăși trauma divorțului
- Dacă te simți copleșit/ă, fă terapie pentru a procesa durerea, furia, anxietatea etc. Căută un terapeut specializat în tratamentul traumei. El va știi mai bine, prin prisma experienței, cum să trateze experiența divorțului.
- Practică tehnici de calmare. Încearcă să practici cât de des poți respirațiile profunde. Meditează, dacă te simți confortabil cu asta. Nu te da înapoi de la puțină mișcare, cum ar fi yoga sau pilates.
- Concentrează-te pe viitor, nu pe trecut. Vizualizează cum ai vrea să fie viața ta peste doi sau cinci ani. „Dacă aș putea să privesc în viitor și să mă văd fericit, ce aș fi făcut, aș gândi sau aș spune?” Continuă să te îndrepți spre acest obiectiv.
- Recunoaște-ți că, dacă căsătoria a eșuat, tu nu ești un eșec!
- Evită confruntările sau luptele pentru putere cu fostul tău. Conflictul cu fostul tău partener de viață nu face decât să mărească trauma și, probabil, nu va rezolva problema pentru care te certați. Conflictul crește, de asemenea, costurile financiare ale divorțului și, cel mai important, este partea cea mai dăunătoare a divorțului pentru copii. Dacă te poți detașa și elibera, poți trece spre recuperare. Altfel, dacă acest lucru pare prea greu, un terapeut sau un antrenor de divorț te poate ajuta.
Trauma divorțului
- Reconstruiește-ți simțul identității ca o persoană TOTALĂ, nu o persoană ruptă. Zeci de divorțuri se întâmplă chiar acum, în timp ce citești, în România. Deci nu ești singur. Și nu ești stricat, rupt, defect într-un fel. Ești un om, ca toți ceilalți, care însă traversează un moment delicat. Moment ce, după cum am spus mai sus, va trece.
- Practică îngrijirea de sine. Grădinărește, învață să meditezi, fă yoga, explorează noi interese și învață să ai grijă de tine. Citește aici mai multe despre autoîngrijire.
- Fii bun și blând cu tine însuți. Descoperă iubirea de sine!
- Iertarea deschide ușa vindecării. Încearcă să te ierți pentru orice crezi că a dus la divorț și într-o zi vei putea să-ți ierți și fostul soț/fosta soție.
- Ai răbdare! Ai încredere că lucrurile se vor îmbunătăți, mai ales după ce divorțul va fi încheiat și viața ta va fi din nou stabilă. Pas cu pas, vei ajunge acolo.
Mădălina Costache