Trauma divorțului: ce este și cum se manifestă

Trauma divorțului: ce este și cum se manifestă
Sursa: Pexels

Singura traumă mai gravă decât trauma divorțului, la unele scări ale evenimentelor de viață, este moartea unui copil. Și dacă vorbești cu cineva care a divorțat, ei îți vor spune că se simte ca o moarte. Este moartea speranțelor și viselor pe care le-ai avut când ai stat în fața altarului. O moarte a identității tale de soț sau soție. Și totodată, procesul de divorț în sine poate fi foarte traumatizant, mai ales dacă mergi în instanță.

Pentru că este o criză de viață, este util să iei lucrurile rând pe rând. Asta înseamnă să încetinești ritmul, chiar dacă ceea ce îți dorești cu adevărat este să te grăbești să „termini totul”. Este necesar să te pui pe tine pe primul plan, să ai grijă de tine înainte de a lua decizii uriașe cu care vei trăi tot restul vieții. Dacă emoțiile resimțite sunt copleșitoare, atunci mai mult ca oricând trebuie să-ți pui în plan recuperarea. Sau, cel puțin, este important să trasezi o direcție către recuperare.

Câteva informații despre trauma divorțului

Într-un divorț, există prima traumă, imediată, și apoi trauma pe termen lung, care s-ar putea să nu se rezolve complet decât după mult timp după încheierea divorțului legal. Știm, nu sună prea fain și simplu, însă rămâi alături de noi până la final.

Trauma divorțului: ce este și cum se manifestă
Sursa: Pexels

Există mulți factori declanșatori ai traumei divorțului.

  • Ai luat decizia de a divorța. Cu toate acestea, este traumatizant, contrar a ceea ce cred mulți.
  • Deodată ești orbit de partenerul tău care vrea să divorțeze și ești în stare de șoc.
  • Ai descoperit infidelitatea sau alte secrete, alte trădări.
  • Ai fost abuzat fizic, sexual sau emoțional.
  • Familia, prietenii sau copiii tăi sunt părtinitori, se distanțează sau te abandonează.
  • Pierzi lucruri sau oameni la care nu te așteptai niciodată.

Cum pune trauma stăpânire pe mintea, trupul și sufletul tău

Creierul tău nu știe să facă diferența dintre un tigru cu dinți ascuțiți și un divorț.

Creierele noastre sunt conectate să reacționeze la traume așa cum au făcut-o cu mult timp în urmă. Când un tigru cu dinți ascuțiți a intrat în peștera ta ce poți face? Pur și simplu creierul tău îngheață, nu știe diferența dintre un tigru cu dinți de sabie și un divorț. Reacţionează efectiv la fel.

Trauma divorțului schimbă chimia din corpul tău.

Când treci prin așa o experiență, corpul tău este inundat de adrenalină și cortizol, hormonii stresului. Ritmul cardiac și tensiunea arterială cresc. Te pregătești să alergi pentru viața ta sau să lupți pentru supraviețuire. Sau ești oprit în loc, „cerbul în fața farurilor”. Este reacția zbor-luptă-îngheț construită în creierul tău pentru a te ajuta să supraviețuiești amenințărilor la adresa însăși existenței tale.

Totodată, corpul tău îți vorbește și adesea simptomele au sens dacă le asculți. Semnele fizice includ, printre altele, anxietate la stomac, probleme digestive sau dureri musculare. Observă-ți simptomele fizice și gândește-te la ceea ce corpul îți spune.

Creierul emoțional” îți deturnează „creierul gânditor”.

Sfârșitul unei căsătorii poate fi simțit ca o amenințare pentru cine ești ca persoană. Schimbarea de statut, zdruncină adesea întreaga ființă din temeli. Poate ani de zile ai fost doar soțul lui X sau soția lui Y, acum cine mai ești? Începi să te întrebi ce a mai rămas din vechiul tu și să fii confuz cu privire la identitatea ta. Poate te-ai complăcut atât de mult în relație, încât te-ai neglijat, te-ai uitat și nu mai știi calea de întoarcere sau dacă mai există una.

Cum te poate afecta trauma divorțului

  • Vei experimenta și unele sau toate aceste simptome emoționale: durere, vinovăție, rușine, furie, depresie și anxietate.
  • Te simți neputincios.
  • Dormi prea mult sau nu poți dormi deloc. S-ar putea să ai coșmaruri. Ești epuizat.
  • Nu poți să nu te mai gândești la asta, așa că nu te poți concentra asupra muncii sau sarcinilor tale zilnice.
  • Te simți iritabil sau capricios.
  • Descoperi că ai o siguranță scurtă pentru că rezistența ta a fost erodată de stres. Este mai greu să faci față stresurilor minore de zi cu zi, care erau mai ușor de gestionat în trecut.
  • Îți poți pierde pofta de mâncare, numită adesea „dieta divorțului”.
DIVORȚ
Sursa: Pexels

Pe măsură ce navighezi în procesul legal de divorț, sentimentele tale se intensifică:

  • Ai gânduri extrem de negative despre tine: „Sunt un eșec”, „Nu voi mai fi niciodată fericit.” „Nimeni nu mă va dori vreodată.”
  • Îți faci griji pentru copiii voștri, dacă îi aveți: „Oare vor fi permanent marcați de divorț?”
  • Ai putea încerca să faci față în moduri negative, cum ar fi consumul de alcool sau comportamente riscante.
  • Trauma divorțului duce la pierderea credinței, viitorul tău pare întunecat.
  • Te simți nesigur în lume și nu poți renunța la anxietatea și fricile tale.
  • S-ar putea să te izolezi. În cazuri extreme, te poți gândi la sinucidere, caz în care este imperios necesar să cauți ajutor.

Totodată, în timp, traumele cronice duc la un sistem imunitar slăbit. Te îmbolnăvești mai ușor pentru că trupul tău este epuizat din cauza inundației pe termen lung de cortizol și alți hormoni de stres.

Prin urmare, trauma divorțului nu este de neglijat sau de luat în râs. Această schimbare poate fi extrem de dăunătoare dacă nu sunt luate măsuri. Așadar, curând, vom reveni cu o serie de soluții ce-ți pot face tranziția mai ușoară spre noua ta viață.

P.S. În noiembrie 2022, Mihai Morar a invitat-o pe Sonia Argint în cadrul podcastului Fain & Simplu pentru a vorbi despre decizia ei de a divorța la vârsta de 40 de ani, având doi băieți și o viață aparent perfectă. Dacă vrei să afli cum a ajuns să pună capăt mariajului și mai cu seamă cum a reușit să treacă peste traumă, îți recomandăm să urmărești conversația cu ea integral. Crede-ne, merită să-ți faci timp pentru asta, s-ar putea să-ți ofere mult mai multă claritate pe subiect.

Mădălina Costache