Rezolvarea conflictelor în 4 pași

Rezolvarea conflictelor în 4 pași

Rezolvarea conflictelor implică o comunicare nonviolentă.

Oamenii ajung des la discuții în contradictoriu. Acest fapt nu este neapărat și dăunător. Partenerii de discuție trebuie să învețe să-și rezolve neînțelegerile. Un conflict rezolvat într-un mod sănătos, aduce multe beneficii în relație.

Cum rezolvăm conflictele din viața noastră?

Russell Grieger este un psiholog clinician cu peste 34 ani experiență în tratarea indivizilor, a cuplurilor și a familiilor. El a creonat patru pași simpli spre rezolvarea eficientă a conflictelor.

  1. Elimină sentimentele negative care tulbură discuția
  2. Concentrează-te pe raportul „câștig”-„câștig”
  3. Practică ascultarea activă
  4. Practică pentru progres

Primul pas în rezolvarea conflictului: Eliminarea sentimentelor negative care tulbură discuția

Discuțiile aprinse aduc după sine emoții negative. Ambii parteneri pot avea stări de furie sau frustrare. În măsura în care îți dorești o relație sănătoasă, este musai să aloci timp verificării emoțiilor.

Pentru a merge mai departe cu discuția trebuie să diminuați intensitatea emoțiilor negative. În caz contrar, nici tu, nici partenerul nu veti avea răbdare si deschidere să vă ascultați.

Pasul doi în rezolvarea conflictului: Concentrează-te pe raportul „câștig”-„câștig”

Fiecare persoană trebuie să-și dorească bunăstarea relației. Altfel spus, este necesar ca persoanele implicate să vadă conflictul ca potențator de creștere. Fiecare în parte trebuie să caute soluții pentru bunăstarea amândurora.

Pasul trei în rezolvarea conflictului: Practică ascultarea activă.

Pentru ca ambele persoane să „câștige” conflictul, fiecare trebuie să-l asculte activ pe celălalt. Fiecare știe cum să câștige un conflict individual, acum însă trebuie să faceți un efort în plus. Raportul de „câștig”- „câștig” implică o ascultare profundă din ambele părți. Prin urmare, eliminați judecata și cenzura pentru a beneficia de pe urma conflictului.

Pasul patru în rezolvarea conflictului: Practică pentru progres

Ultimul pas în rezolvarea conflictului necesită comunicarea spre progres. Cu noua mentalitate setată, conflictul poate fi rezolvat amiabil. Altfel spus, partenerii pot identifica o rezolvare care să aducă câștigul de partea reației.

Partenerii de discuție pot împărtăși nevoi, obiective sau preocupări. Discuția se oprește doar în momentul în care se găsește o soluție care să-i satisfacă pe amândoi.

Mădălina Costache