Învață să te ierți

Învață să te ierți

Evenimentele mai puțin plăcute din viața noastră pe lângă stresul pe care ni-l aduce, ne răpesc bucuria de a trăi. Pentru a recăpăta controlul asupra vieții tale, învață să te ierți. Alege să accepți tot ce ți s-a întâmplat și să crești ca om și ca suflet.

Iertarea de sine vs Compasiunea de sine?

De cele mai multe ori oamenii confundă iertarea cu compasiunea. Probabil și tu ai făcut asta până acum, este în regulă. Pentru că nu se discută despre ele este și normal să greșim.

Compasiunea de sine se referă mai mult la iubirea de sine, la empatie și la atenția îndreptată către emoțiile tale. Iertarea este o modalitate prin care înveți să te uiți la tine după ce ai simțit rușine, vinovăție și dezamăgire. Când ceva te face să te îndoiești de tine, apar toate aceste sentimente. Iertarea de sine înseamnă să te poți uita cu drag în oglindă chiar și după ce le-ai trăit. Am putea spune deci, că este o fațetă a compasiunii.

Învață să te ierți în 5 pași

Uneori, lucrurile pe care le faci sau le spui aduc nesiguranță față de propria persoană. Nu mereu este ușor să treci peste și să te iubești. Ai nevoie să aduci iertarea în viața ta, atât pentru ceilalți, cât mai ales pentru tine. Mai jos am pregătit pentru tine câteva sfaturi pentru a învăța să te ierți mai ușor.

1. Privește în trecut.

Gândește-te la o persoană care a fost alături de tine atunci când erai la pământ. Ți-a acordat atenție, răbdare și iubire, lucruri care te-au făcut să te simți în siguranță. Cine a fost acel om? Un prieten, mama, tata? Retrăiește sentimentul de înțelegere și acceptare. Împreună cu el, enumeră toate calitățile tale.

Amintiți-vă de eveniment și recunoaște motivele pentru care merită să te ierți. Ce îți este greu de îndurat? Unde vezi probleme în a te ierta? Fă o listă și apoi împartă-le pe categorii, de exemplu: greșeli morale sau lispă de atenție. Amintește-ți că orice se poate corecta în timp, dacă îi oferi atenție.

2. Nu evita vinovăția

O să ți se pară ciudat însă, a te simți groaznic pentru ceva rău este sănătos. Dacă ștergi cu buretele emoțiile rele oferite de ceva făcut rău, cu ce rămâi?

Reține că există o diferență între rușine și vinovăție. A te simții rușinat față de ceva ce ai făcut, poate ridica bariere precum negarea, evitarea sau violența. Ce crezi că înseamnă asta? Nu este util să spui că ești o persoană rea și că te simți vinovat. Dacă faci asta sunt șanse amri să crezi că nu te poți schimba. Vinovăția în schimb te poate ajuta să nu le repeți.

3. Asumarea responsabilității

Învață să te ierți prin  asumarea responsabilității. Cum poți altfel, dacă nu recunoști răul adus în viața ta și a altora. Spune cu voce tare și ascultă-te cu atenție. Acceptă situația! Fii blând cu tine, cel din trecut și ai grijă de tine, cel din prezent.

4. Încearcă să repari oglinda spartă

S-ar putea să-ți fie greu să te ierți când știi că nu ai făcut nimic pentru a îndrepta situația. Începe prin a-ți cere scuze, iar apoi întreabă ce poți face în plus. Dacă cealaltă persoană alege să-ți spună „Nimic!”, dă-i drumul! Nu mai este în sarcina ta. Ai făcut ce ținea de tine pentru a repara ceva stricat.

Fă asta și cu tine privindu-te în oglindă. Ție unde ți-ai greșit? Ce poți face pentru a fi mai bine? Nu ezita și apucă-te de treabă. În cazul tău, „Nimic!” nu se aplică, mereu există ceva de făcut.

5. Ai empatie pentru tine și pentru ceilalți

Oamenii nu se pot ierta prea rapid atunci când au empatie față de cealaltă persoană implicată. Este normal să existe tensiune. Cu toate acestea, acceptă situația și nu renunța nici la emoțiile tale, nici la ale celuilalt.

Învață să te ierți este ușor de zis, însă nu mereu ușor de făcut. S-ar putea să fie o călătorie lungă, plină de urcușuri și coborâșuri. Poate o să ajungi rapid la destinație sau din contră, poate dura ceva ani. Nu renunța la tine! Ai răbdare și adu iubirea în viața ta!