Diferența majoră dintre invidie și gelozie

Diferența majoră dintre invidie și gelozie

Invidia și gelozia sunt două sentimente care, de regulă, nasc confuzie. În ciuda faptului că ele au semnificații și efecte diferite asupra oamenilor, majoritatea încă le folosesc ca sinonime. Într-adevăr, ambele pot fi legate de dorința de a avea ceva ce nu deținem, însă există o diferență semnificativă între invidie și gelozie. Una se referă la dorința de a avea ceea ce are altcineva, în timp ce cealaltă se referă la teama de a pierde ceea ce deținem deja. Rămâi alături de noi pentru a afla mai multe.

Diferența majoră dintre invidie și gelozie

Invidia – dorința de a avea ceea ce are altcineva

Invidia este adesea descrisă ca o emoție negativă care apare atunci când cineva își dorește ceea ce au alții și nu poate avea acel lucru. Acest sentiment poate fi alimentat de comparații sociale și poate duce la resentimente față de cei care au ceea ce ne dorim. De asemenea, poate conduce la comportamente nepotrivite, cum ar fi insultele, răzbunarea sau înșelăciunea, fapt ce poate afecta relațiile interpersonale.

Câteva exemple de sentimente de invidie:

  • Ești invidios pe prietenul tău care are un corp mai atractiv decât tine.
  • Simți invidie față de mărirea de salariu a colegului tău, deoarece acum câștigă mai mulți bani decât tine.
  • Ești invidios pe farmecul și carisma fratelui tău în comparație cu timiditatea și conștiința ta de sine.
  • Simți invidie față de noua mașină a vecinului tău atunci când te urci în mașina ta veche.

Citește și:

  1. De ce suntem invidioși? Invidia, Partea 1
  2. Îți faci rău singur? Invidia, Partea 2

Gelozia – teama de a pierde ceea ce avem deja

Gelozia se referă la dorința de a proteja ceea ce deținem deja și teama de a pierde acele lucruri. Spre deosebire de invidie, gelozia vine la pachet cu sentimente de furie, anxietate, teamă de pierdere și neîncredere.

De cele mai multe ori, gelozia se asociază cu relațiile romantice. Probabil ai auzit și tu termenii „iubit gelos” sau „prietenă geloasă”. Acesta este momentul în care o persoană simte că cineva din afara relației amenință să o rupă, deoarece simte că această persoană externă este interesată de partenerul său.

Cu toate acestea, gelozia poate apărea și în relațiile non-romantice. Un studiu a documentat gelozia la sugari prin expunerea acestora la mamele lor, acordând atenție unei păpuși și unei cărți. Rezultatele au arătat că sugarii s-au comportat negativ atunci când au observat acest lucru. Studiul a concluzionat că putem experimenta gelozie încă de la vârsta de 6 luni.

Citește și: Gelozia între frați

Un alt exemplu este atunci când un părinte se simte gelos pe dădaca sa, deoarece petrec mai mult timp cu copilul lor. Părintele s-ar putea teme că puiul lui va dezvolta o relație mai strânsă cu dădaca decât cu el.

În plus…

O altă diferență între invidie și gelozie este că gelozia nu implică întotdeauna un sentiment de inferioritate. Mai exact, persoana pe care ești gelos s-ar putea să nu aibă ceva ce-ți lipsește și îți dorești. Cu alte cuvinte, poți fi gelos pe cineva pe care nu ești invidios.

Citește și: Complexul de inferioritate: ce este, cauze și simptome

Și cu asta am ajuns la final. Sperăm ca acum să ai o înțelegere mai profundă asupra sentimentelor de invidie și gelozie. Iar data viitoare când vei dori ceva ce nu ai, însă aproapele tău are, să poți pune cu adevărat degetul pe rană și să acționezi mai departe conștient de trăirile tale.

Mădălina Costache