Iepurașul de Paște – legendă sau realitate?

Iepurașul de Paște - legendă sau realitate?
Sursa: Pexels

Iepurașul de Paște a devenit o figură emblematică a sărbătorilor pascale, dar cine este el de fapt? De unde a apărut această tradiție? Dacă vrei să-i cunoști povestea rămâi alături de noi până la final.

Originea iepurașului de Paște

Potrivit legende, iepurașul de Paște este simbolul fertilității și renașterii, avându-și originile în antichitate, când oamenii sărbătoreau venirea primăverii. În acele vremuri, iepurii erau considerați simboluri ale noilor începuturi, datorită abilității lor de a se reproduce rapid.

În timp, legenda a prins o formă mai aproape de realitatea cunoscută de noi astăzi. Potrivit unor surse, iepurașul și-a făcut apariția în Germania, unde a devenit un personaj important al sărbătorilor pascale. Potrivit obiceiului german, iepurașul aducea daruri copiilor, punându-le în cuiburi de iarbă, după ce aceștia îi lăsau un vas cu lapte și morcovi.

Mai târziu, în anii 1700, a depășit granițele țării prin intermediul imigranții germani care s-au stabilit în Pennsylvania, America. Se spune că aceștia au transportat tradiția prin intermediul unui iepure numit „Osterhase” sau „Oschter Haws” care depunea ouă colorate în cuibul lui. În cele din urmă, obiceiul s-a răspândit în S.U.A., iar livrările de dimineață de Paște ale legendarului iepure s-au extins pentru a include ciocolată și alte tipuri de bomboane și cadouri, în timp ce coșul decorat a înlocuit cuibul. Iar dacă tradiția a prins în America, era doar o chestiune de timp până să fie adoptată de restul lumii.

Iepurașul de Paște în cultura populară

În prezent, iepurașul de Paște este un personaj important al sărbătorilor pascale în întreaga lume. De la an la an câștigă popularitate chiar și noi în țară, făcându-i pe cei mici, și nu numai, să se întrebe dacă este mit sau realitate.

Iepurașul de Paște în cultura populară
Sursa: Pexels

Citește și: 5 Activități de Paște pentru întreaga familie

În orice caz, asemeni lui Moș Crăciun și Moș Nicolae, este un personaj clad și blând ce aduce mai degrabă bunătăți spirituale, decât fizice. Fiind des asociat cu renașterea și speranța.

Totuși, în unele locuri, vei vedea în ziua de Paște copii alergând prin iarbă în căutarea celebrelor ouă colorate.

Mădălina Costache