Este normal să te simți copleșit în viața ta de zi cu zi. La muncă pare că lista de sarcini nu se mai termină. Acasă, partenerul vrea să petreceți mai mult timp împreună. Dacă ai copii, poate aceștia vor să li te alături la joacă. Cineva trebuie să faci mâncare și curățenie. Prietenii te sună să te întrebe când vă vedeți. Toată lumea pare să tragă de tine! Cum să te calmezi când stresul îți pune capac? Avem pentru tine zece metode pe care le poți aplica.
Cum să te calmezi într-o situație stresantă
1. Respiră
Cu siguranță nu este prima dată când primești această recomandare. Probabil ai deja un om în viața ta care a devenit enervant zicându-ți mereu: „Respiră! Calm! Respiră!”. Află că nu zice rău deloc. Respirația este strâns legată de stres. De multe ori când situația devine agitată ori respirăm prea mult, ori deloc.
Încearcă să fii prezent atunci când respiri. Privește-ți pieptul sau abdomenul. Respirația controlată poate diminua stresul foarte mult. Încearcă!
Dacă vrei să aibă un efect mai rapid, folosește tehnica 4-7-8.
- Inspiră pentru o numărare lentă de 4
- Ține respirația pentru o numărare lentă de 7
- Eliberează aerul pentru o numărare lentă de 8
- Repetă de 10 ori
2. Practică meditația
A știi cum să te calmezi într-o situație stresantă face minuni pentru calitatea vieții. Meditația este o modalitate excelentă de a deveni liniștit în fața furtunii.
Poate ai auzit că face bine, dar ai zis mereu că nu este pentru tine. Cât de mult te-ai informat? Oamenii folosesc adesea scuze pentru a nu medita, însă în realitate nu știu prea multe despre asta. Unii au încercat o dată sau de două ori, dar au renunțat pentru că nu vedeau rezultatele. Dă-ți timp și ai răbdare. Practicată corect, meditația poate elimina stresul din viața ta.
3. Sport
Mișcarea corpului este una din cele mai eficiente metode de diminuare a stresului. Probabil știai asta și totuși nu ai încercat. Unde să adaugi sportul în rutina ta? Stresul apare de cele mai multe ori pentru că ai multe de făcut. Uite câteva idei:
- Propune-i partenerului tău să mergeți împreună la sală sau în parc la alergat.
- Ieși cu copiii la joacă în natură. Aerul liber îți va face mult bine, iar joaca te va binedispune.
- Fă orinde în casă alături de familie. Nu este o rușine să ceri ajutor. Petreceți timp împreună, iar casa scapă de dezordine.
- Invită-ți prietenii la o plimbare pe munte.
Poate nu crezi, însă primul pas este cel mai greu. Nimănui nu-i vine să se ridice din pat pentru mișcare, însă odată începută nu o să vei să te oprești. Sportul îți crește nivelul de energie și îți îmbunătățește starea de spirit.
4. Privește-ți gândurile negative
Observarea minții merge mână în mână cu meditația. Poate statul întins și exercițiile de respirație nu sunt pentru tine. Încearcă atunci să-ți iei timp pentru tine. Dimineața la cafea sau seara la duș, privește-ți gândurile negative. Nu te judeca pentru ele, nu căuta scuze, doar vezi ce lucruri ai în minte.
În timp, o să înțelegi că tu nu ești gândurile tale. O să le lași să treacă pe lângă tine și o să înveți să construiești unele noi, pozitive. Nu uita, realitatea este dictată de ceea ce ai în minte. Cu cât faci mai repede curat în interior, cu atât se va așterne ordinea și în afara ta.
5. Ascultă muzică
Nu uita că oricând poți alege să ceri cinci sau zece minute de pauză. Ai voie să faci asta! Folosește timpul pentru a te bucura de muzică. Lasă-te purtat de sunete în timp ce stai întins în pat sau pe canapea. Gândește-te că fiecare notă muzicală are o imagine asociată. Ce vezi? Ce peisaj ai pictat în mintea ta? S-ar putea să fi plăcut surprinsă de ce reușești să faci. Cu fiecare nouă melodie, ai un nou tablou de pus pe pereții minții, iar stresul dispare.
6. Joacă-te cu animalele de companie
Animalele de companie au un dar miraculos. Simpla lor prezență în viața ta scade nivelul de stres. Poate te gândești că nu ai cum să te calmezi atunci când ele se învârt în jurul tău. Vrei și tu puțină liniște, iar ele fac zgomot, aleargă și sar pe tine. Nu te opune! Lasă viața să curgă și trăiește clipa prezentă alături de ele. Găsește bucuria din ochii lor și profită de starea lor naturală de bine.
7. Vorbește despre ce simți
Nu fă pe curajosul! Este în regulă să ai și momente de oboseală. Vorbește cu cineva, găsește-ți curajul să fii vulnerabil. Să ții totul în tine poate ajuta doar stresul. Reține asta!
Poate crezi că familia sau prietenii nu te vor înțelege, este în regulă, însă nu te opri aici. Caută un terapeut sau un psiholog și scoate gândurile stresante afară din mintea ta. Nimeni nu te va judeca! N-ai de ce să te simți rușinat.
8. Scrie într-un jurnal
Simți că nu ești pregătit să spui cu voce tare ce simți? Nu vrei ca cineva să audă prin ce treci? Scrie! Alege cea mai frumoasă agendă din librărie și notează acolo tot ce te supără. Nu te gândi prea mult, doar pune pe hârtie gând cu gând. Ideea este doar să scoți situația stresantă din minte. Pe viitor poți încerca să faci mai mult, cum ar fi să cauți soluți, dar toate la timpul lor.
9. Găsește motive de recunoștiință
Când șeful vine cu o listă de sarcini în plus, gândește-te la partea bună. Ești cea mai capabilă persoană pentru a le face, altfel nu ți le-ar fi dat ție. Fii recunoscător pentru încrederea primită din partea lui. El crede că tu poți face tot ce te-a rugat și încă foarte bine față de restul. Dacă simți că sunt prea multe, spune! Mulțumește pentru ce ai primit și trasează o limită de timp. Este în regulă să faci asta.
În orice lucru stresant poți găsi ceva bun. Caută cu atenție răspunsul la întrebarea „de ce?”, acolo este cheia pentru liniștea ta sufletească și mintală.
10. Colorează
Chiar dacă ești om mare acum, încă te poți bucura de micile plăceri ale copilăriei. Poate nu știai asta, dar există cărți de colorat pentru adulți care au rolul de a diminua stresul. Cu fiecare desen terminat, spargi o cărămidă din zidul de stres aflat în mintea ta. Încearcă, s-ar putea să fii surprins de modul în care te vei simții la final. Dacă ai copii, nu ezita să faci asta cu ei. Bucuria lor va fi extrem de molipsitoare.