Ai auzit, probabil, mulți oameni zicând: „Mă relaxez enorm, când fac curat în casă!”. Te-ai uitat uimit și ai întrebat cum este posibil? Adevărul este că ordinea aduce beneficii reale pentru minte, trup și suflet. Nu ești convins? În continuare vom detalia psihologia din spatele curățeniei.
În cadrul unui studiu, participanții au fost puși să spele atent vasele. Știm, majoritatea nu văd cu ochi buni această activitate, mai ales dacă tocmai ai gătit tocăniță. Cu toate acestea, află că atenție acordată mâinilor în timpul procesului aduce multă relaxare și liniște. În clipa în care inspiri parfumul detergentului și lași apa caldă să-ți mângâie pielea, reduci nervozitatea cu 27%. Ce puțin asta au spus oamenii care au participat la studiu.
Psihologia din spatele curățeniei mai spune că oamenii cu stări de anxietate preferă sarcinile repetitive. Astfel, a face zilnic ordine în casă aduce un plus în ceea ce privește ordonarea gândurilor. Cum? Totul ține de control. Mintea se calmează pentru că știe ce are de făcut, iar reușita stă doar în mâinile individului.
În momentele de agitație, oamenii simt nevoia să recâștige echilibrul. Cum pot face asta? Având control deplin asupra unei situații. În viața de zi cu zi se întâmplă foarte multe lucruri, iar majoritatea nu se află în mâna noastră. Curățenia, pe de altă parte, este o activitate simplă care îți aduce puterea înapoi în brațe. Așadar, încearcă să adaugi spălatul vaselor sau ștersul prafului în rutina ta zilnică, dacă vrei liniște în viața ta.
“Ordine” ai vrea?
Hai că ne jigneşti!
Pentru ce să-ţi dea,
Dacă nu munceşti?” – Gheorghe Gurău
Oprește-te două secunde! Închide ochii și respiră! Acum, deschide-i! Când te uiți în jurul tău, ce vezi? Praf, ambalaje, haine lăsate la colțul patului? Aceeași dezordine este și în mintea ta.
Nu mai evita problemele! Fii curajos și apucă-te de treabă. Unele pete s-ar putea să fie greu de scos, atât din suflet, cât și din casă. Dacă simți că murdăria este prea veche ca să iasă la prima ta spălare, cere ajutorul uni profesionist.