Ai încercat meditația? Practică meditația! De câte ori ai auzit asta? Poate, ai un prieten care laudă tot timpul această practică. Poate tot el este cel care încearcă, de ceva vreme, să te facă și pe tine să o practici. Dacă până acum ai ales să te scuzi din diverse motive, iată zece contrargumente pentru toate scuzele tale.
10 scuze pentru care oamenii nu practică meditația
Adevărul este că, oamenii refuză să mediteze pentru că au o imagine neclară asupra acestei practici. Nu toată lumea știe ce beneficii aduce meditația, prin urmare preferă să caute scuze pentru a nu medita.
În ultima vreme, mass-media a promovat intens meditația. Acest fapt a adus mii de oameni în fața specialiștilor pentru a încerca. Cu toate că oamenii au ajuns să încerce această activitate de relaxare, majoritatea au tratat-o superficial. Prin urmare, toate încercările prietenilor de a-i întoarce pe această cale, au fost în zadar. Oamenii aceștia, au avut în general, acces la informații parțial corecte sau incomplete.
În continuare, vă prezentăm cele zece scuze folosite adesea de oameni ca răspuns la întrebarea: “Ai încercat meditația?”
Scuza Numărul 1: “Ce rost are? Este doar un moft!”
Meditația nu este doar un moft, este ceva ce oamenii din întreaga lume fac de secole. Scopul meditației este de a câștiga controlul asupra minții noastre. Starea minții noastre determină succesul și fericirea noastră. Astfel, este crucial de remediat orice bruiaj, iar meditația poate face asta cu succes. Nimic nu se poate schimba în viața noastră dacă mentalitatea pe care o avem nu ne permite. Prin urmare, trebuie să lucrăm la noi pentru a ne stăpâni mintea. Rostul meditației în acest caz este de a ne ajuta să aducem mai multă atenție asupra noastră.
Scuza Numărul 2: “Meditația este doar un nume luxos pentru relaxare sau autohipnoză.”
Meditația folosește relaxarea pentru a ne ghida către stări mai profunde. Cu toate acestea, rezultatul acesta apare doar când relaxarea este combinată cu reglarea atenției și cu introspecția.
De asemenea, meditația nu înseamnă hipnoză. Autohipnoza folosește foarte mult imaginația pentru a induce un anumit gând, sentiment sau emoție. Meditația nu folosește imaginația și nu evocă emoții. Scopul meditației este să câștigăm controlul asupra minții noastre prin îmbunătățirea atenției. Prin urmare, a medita înseamnă a-ți îndrepta atenția fie asupra unui obiect, fie asupra momentului prezent. Te concentrezi asupra unui lucru sau a unei situații, fără a adăuga sau modifica realitatea.
Scuza Numărul 3: “Meditația este prea grea, nu îmi pot calma mintea.”
Spre deosebire de multe alte lucruri din viața ta, care necesită efort, succesul meditației ține doar de atitudine. Nu contează ce abilități ai sau dacă ai mai practicat meditația în trecut. Dacă un om practică meditația cu deschidere și fără a avea așteptări puternice, atunci poate avea succes.
Cel mai importat aspect ce trebuie reținut despre meditație este că aceasta nu este un lucru, este un proces. Nu trebuie să te forțezi în a practica meditația. Nu este o realizare pe care trebuie să o adaugi la celelalte. Meditația este un proces de care trebuie doar să te bucuri. Cu alte cuvinte, nu există luptă, refulare sau forță în meditație. Cu cât te lupți mai tare cu gândurile, cu atât ele te vor conduce la o stare de agitație.
Scuza Numărul 4: “Este nevoie de ani pentru a beneficia cu adevărat de pe urma ei”
Dacă dorești să obții iluminarea, atunci probabil că va dura mult timp pentru a atinge acest scop. Însă, beneficiile meditației apar la orice nivel, fie că ești începător sau practici deja de ceva vreme. Meditația după doar câteva săptămâni îți poate aduce o sănătate mai bună și mai multă pace în viața ta.
Scuza Numărul 5: “Nu am timp să meditez”
Dacă această scuză apare des pe buzele tale, atunci noi îți propunem următorul exercițiu:
Pe parcursul unei săptămâni, notează tot timpul neproductiv pe care îl petreci în fața unui ecran (TV, smartphone sau tabletă). Pune deoparte doar 20% din acest timp pentru meditație. Vei avea astfel timp să meditezi cel puțin o dată pe zi.
După ce această activitate devine o prioritate pentru tine, cu siguranță îți vei găsi timp de fiecare dată pentru ea. Poți începe doar cu un minut pe zi și să crești minut cu minut implicarea. Vei vedea cum lucrurile importante vor prima în fața lucrurilor care nu-ți servesc cu adevărat.
Scuza Numărul 6: “Meditația este plictisitoare”
Meditația poate fi plictisitoare pentru unii oameni, dar experiența depinde adesea de atitudinea pe care o aduci în meditație. Meditația, într-adevăr nu este despre distracție, iar dacă ai așteptarea să ai o experiență captivantă, vei fi dezamăgit.
Mulți așteaptă ca meditația să le aducă aceeași doză de dopamină ca atunci când fac ceva ce le provoacă plăcere. Spre exemplu: bucuria pe care o simți în momentul în care mănânci o înghețată. Dopamina eliberată în acel moment este una care scade treptat. În cazul meditației, dopamina produsă nu suferă de “reglarea în jos” a plăcerii.
Scuza Numărul 7: “Trebuie să fi spiritual pentru a medita”
Mulți oameni pot fi descurajați de asocierea meditației cu religia sau spiritualitatea. Meditația a fost, într-adevăr, descoperită în contexte religioase, dar cele mai multe tehnici folosite nu au nimic religios în ele. Astfel, poți practica meditația la fel cum o fac majoritatea: ca exercițiu pentru corp și minte. Mai mult decât atât, puteți medita fără a fi nevoie să credeți în ceva anume. Un creștin sau un musulman o poate practica fără niciun conflict cu credința lor. Același lucru este valabil și pentru atei și agnostici. Practicarea meditației nu te va face religios, cum nici atunci când faci întinderi nu te va face un yoghin.
Scuza Numărul 8: “Meditația este o evadare”
Sunt oameni care cred că meditația implică evadarea din realitatea ta actuală.
Oricine a făcut meditație pentru o perioadă de timp știe că este invers. Meditația face multe lucruri de care încerci să fugi dureros de clare. Pentru că prin meditație elimini toate distragerile și începi să fi atent cu adevărat la ce ți se întâmplă. Prin meditație nu ajungi să simți doar lucruri rele, ci, ajungi să înțelegi toate situațiile dureroase din viața ta.
Scuza Numărul 9: “Meditația este egoistă”
Unii oameni pot vedea meditația ca pe o încercare de a obține o formă egoistă, izolată de fericire. Cei ce practică însă această activitate, văd lucrurile cu totul diferit. Practicanții văd în meditație un mod de a sta cu ei înșiși și de a se îngrijii pe sine.
Meditația nu trebuie să fie mai egoistă decât a mânca, a dormi sau a face duș. Pentru mulți, devine o activitate zilnică esențială care ne permite să trăim vieți pline, funcționale și pline de sens.
Scuza Numărul 10: “Mă va face lipsit de emoții”
Mulți oameni se tem să practice meditația pentru că au impresia că devin roboți lipsiți de emoții. Scopul meditației nu este acela de a te îndepărta sau de a nega emoțiile. Scopul meditației este acela de a te ajuta să obții o mai bună înțelegere a lor. Prin urmare, nu vei pierde capacitatea de a simți. În schimb sentimentele tale vor fi chiar mai evidente decât înainte.
Am clarificat toate miturile despre meditație și am adus contraargumente la cele mai utilizate scuze. Având toate aceste informații, sperăm că ești mai deschis să încerci această activitate. Poate vei deveni tu cel ce întreabă: “Ai practicat meditația?” sau cel ce îndeamnă alți prieteni zicând: “Practică meditația!”.
Mădălina Costache