Diferența dintre terapeut și prietena cea mai bună

A vorbi cu prietena ta poate fi revigorant. Te înțelege, poate îți spune din experiența ei, este gratuit, dar te ajută cu adevărat? De multe ori oamenii apelează la prieteni pentru a-și rezolva cele mai profunde probleme, însă este cea mai bună variantă? Care este diferența dintre terapeut și prietena cea mai bună?

Diferența dintre terapeut și prietena cea mai bună

Când nu înțelegem ceva este ușor să spunem că nu este bun pentru noi. Psihoterapia nu este un subiect ușor de digerat pentru toată lumea. Majoritatea dintre noi avem doar o idee vagă despre ce presupune.

Filmele și serialele ne-au dat o idee greșită sau mai corect spus, incompletă despre mersul la terapeut. Personajele care ajung în cabinetul specialistului par a fi acolo doar pentru a-și spune of-ul. Vedem cum este ascultat și cam atât, eventual i se spune replica celebră: „și ce simți despre asta?”.

Realitatea este cu totul alta! O vizită la terapeut înseamnă mult mai mult decât un monolog. Într-adevăr, comparativ cu prietena cea mai bună, acesta nu-ți va spune că și el trece printr-o perioadă grea. De ce? Treaba lui este să te ajute pe tine să-ți găsești calea, nu să vă împrieteniți.

Când ieși la suc cu prietena ta poți sta ore în șir discutând și despicând firul în patru. De ce ai plăti pe cineva necunoscut doar ca să vorbești? Dacă terapia ar fi doar despre asta, atunci ai dreptate să gândești că este o risipă de bani.

Diferența dintre terapeut și prietena cea mai bună

Discuția este doar începutul! Conversația cu un specialist este departe de a se opri aici. Iată câteva aspecte care oferă valoare pe termen lung vizitelor la cabinetul terapeutului. Lucruri pe care prietena cea mai bună nu le poate realiza pe deplin.

  • Înveți cum să îți gestionezi mai bine emoțiile
  • Provocarea gândurilor negative care te împierdică să-ți trăiești viața
  • Învățarea de noi perspective asupra situațiilor și oamenilor
  • Înveți cum să ai și să menții relațiile sănătoase, în defavoarea celor toxice
  • Identificarea comportamentelor, deciziilor și tiparelor negative și pozitive
  • Înțelegerea modului în care trecutul tău afectează prezentul
  • Reducerea simptomelor bolii mintale
  • Prevenirea dezvoltării bolilor psihice
  • Învățarea tehnicilor terapeutice, cum ar fi tehnicile de respirație și jurnalul
  • Te învață să fii mai autentic și să înțelegi cine ești

Pe lângă toate acestea, diferența dintre terapeut și prietena cea mai bună care merită luată în vedere este obiectivitatea. Este greu de crezut că cineva foarte apropiat ție va vedea situația ca atare. De multe ori, prietenii sunt conduși în discuție de sentimentele pe care le au față de tine.

Dacă încă nu ești convins că terapeutul este cea mai bună variantă în rezolvarea problemelor, urmărește podcastul Fain&Simplu. Paul Avram a vorbit despre acest subiect cu Mihai Morar, iar concluzia a fost:

Pentru toți cei care se confruntă cu anxietate, atacuri de panică, depresii, cu confuzie, caută omule un psihoterapeut. Du-te și stai de vorbă cu el.  Nu sta la cafea cu prietena care se consideră psihoterapeut.”   – Paul Avram