Știai că, stresul este unul din motivele principale pe care angajații îl folosesc pentru a lipsi de la serviciu? Absența de la locul de muncă pusă pe seama stresului a devenit o problemă tot mai frecventă.
Stresul la locul de muncă este rezultatul presiunilor
Stresul la serviciu este pus pe seama presiunilor la care nu reușim să facem față. Astfel, avem tendința de a ne simți compleșiți psihic și incapabili de a gestiona emoțiile. Fapt ce ne pune în situația de a nu putea evita tensiunile sau conflictele cu colegii.
Reziliență și Stres la Locul de Muncă
Pentru început, este important să înțelegem ce înseamnă reziliența și cum ne poate ajuta în fața stresului.
Reziliența conform DEX este „capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (emoțional, economic etc.)”. Prin urmare, cu cât creștem capacitatea de a ne reîntoarce la starea noastră de bine, cu atât vom trece mai rapid peste stres.
Să crești capacitatea de reîntoarcere la starea de bine, înseamnă să crești rezistența la stres. Acest lucru se poate realiza folosind lecțiile din terapia cognitiv-comportamentală (CBT). Prin intermediul acestor terapii, recunoști ce poți sau nu schimba.
Cum crești rezistența la stres?
Stresul la locul de muncă este inevitabil. Prin urmare, mai sănătos pentru tine este să-ți crești rezitența la stres.
Primul pas în creșterea rezistenței la stres este să observi ce poți controla într-o situație. Descoperă elementele pe care le poți schimba și acționează! Fă pași spre a diminua stresul adus de acele elemente, pentru că poți schimba ceea ce ține de tine.
Dacă nu poți schimba niciun aspect al situației, atunci schimbă reacția emoțională la acestea. Alege să faci un efort pentru a schimba emoția pe care o simți față ce ce nu poți controla. Din toate elementele componente ale situației stresante, alege mereu să aloci energie acolo unde ai control. Altfel, riști să pierzi energie și să adaugi mai multă presiune psihologică asupra ta.
În concluzie, terapia cognitiv-comportamentală s-a dovedit a fi cea mai eficientă abordare în combaterea stresului la locul de muncă. Pentru că nu poți evita tensiunea la job, indicat pentru sănătatea ta este să iei măsuri pentru a gestiona stresul.
Mădălina Costache