Cum afectează stresul respirația

Cum afectează stresul respirația?

Stresul și respirația sunt strâns legate. Schimbarea uneia o afectează pe cealaltă.

Tu ești conștient de fiecare respirație? De obicei, nu suntem atenți la felul în care respirăm. Pare că se întâmplă de la sine, așadar nu mai suntem atenți la ea. Cu toate acestea, ai observat că poți alege cum și când să respiri?

Gândește-te la ultima farsă care ți s-a făcut. În momentul în care cineva sau ceva te sperie, inima începe să-ți bată cu putere. Ce ai făcut atunci? Probabil ai dus mâna la inimă și ai început să respiri cu putere. Acest gest îți reglează nivelul de stres.

De ce facem asta? Atunci când te sperii, în mintea ta apare gândul de a fugi. Corpul tău se pregătește pentru îndepărtarea de pericol. Inima îți bate mai tare, respiri mai rapid și mușchii ți se încordează. În clipa în care vezi că nimic rău nu ți se întâmplă, mintea se liniștește. Corpul primește acest mesaj și acționează. Prin urmare, respiri ușurat!

Uneori, mintea este mai înceată. Abia atunci, devenim conștienți de respirație. De exemplu, când alergi și cineva cunoscut te strigă. Te oprești brusc pentru că vrei să-i răspunzi. Observi că respiri greu. Așadar, începi să inspiri și să expiri aerul mai lent.

Cum afectează stresul respirația?

Stresul și respirația, după cum am văzut, sunt strâns legate. De obicei, respirăm excesiv atunci când facem o activitate fizică. Spre exemplu, când cineva sună la ușă și alergi să răspunzi. Ți s-a întâmplat, nu?

Respirația excesivă poate da startul unor alte simptome prin care să se simțim și mai stresați. Care sunt acestea?

  • Inima bate cu putere
  • Amețeli
  • Mușchi încordați
  • Agitație
  • Greață
  • Lipsa concentrării
  • Emoții puternice pe care nu le poți stăpâni
  • Sentimentul de îndepărtare față de mediul înconjurător

Reține că respirația are puterea de a ne echilibra. Respirând corect, ne putem calma gândurile și emoțiile. Nu degeaba primim mereu acest sfat când suntem agitați:

“Stai jos și respiră!” – Cu alte cuvinte, liniștește-te! Nu este niciun pericol.

Dacă ești o persoană care se stresează ușor, probabil ai auzit asta des. Încearcă să asculți mai mult de cei din jur. În general, îți vor doar binele. Mai ales în astfel de momente.

Ai mai multă grijă de tine. Nu uita că orice problemă are soluția ei. Prin urmare, respiră! Orice s-ar întâmpla, cea mai bună soluție o vei găsi doar fiind calm.

Cum afectează stresul respirația? După cum am văzut, atât pozitiv, cât și negativ. Totul depinde doar de tine. Învață să fii mai atent la corpul tău. Uită-te bine la tot ce te înconjoară. Alege să fii prezent pe cât poți.