25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI BLOCAT

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI BLOCAT

Probabil cu toți ne-am dori să trecem prin viață lin, fără probleme, fără dezamăgiri, fără supărări, fără blocaje de tot felul. Însă, după cum probabil ai simțit pe pielea ta, acest lucru nu este posibil. Fiecare om trece prin momente grele, la fel cum trece și prin cele bune. Știm că nu-ți place replica, dar: Așa este viața! Ce putem face în schimb este să îmvățăm cum să trecem de diversele bariere care ne sunt puse. Așadar, avem pentru tine câteva soluții pentru atunci când te simți blocat.

Înainte de toate, te invităm să dai o șansă jurnalului. Poate nu-ți stă în obicei să scrii de mână ceea ce gândești sau simți, însă crede-ne că acest mic gest face o diferență enormă. Dacă nu ne crezi pe cuvânt, poți oricând verifica ultimele studii pe această temă.

Pe scurt, jurnalul te ajută să-ți pui ordine în trăiri. Te „obligă” să apeși pe frână și să rumegi cu calm, empatie și detașare cele întâmplate. După cum probabil știi, creierul nostru se mișcă foarte repede. Din păcate însă nu mereu în direcția în care vrem. Atunci, de cele mai multe ori, ajunge să se blocheze pe un singur gând. Poate fi greu să vezi acele modele atunci când doar îți desfășori ziua, motiv pentru care să-ți faci timp pentru a reflecta (la jurnal) poate fi atât de util. Simplul act de a pune mâna de pix și a scrie pe hârtie te face să vezi lucrurile mai clar și de ce nu, dintr-o altă perspectivă.

Iată câteva sugestii la care să te gândești, dacă nu știi de unde să începi.

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI BLOCAT

Încercă aceste instrucțiuni pentru jurnalul tău, data viitoare când simți nevoia unui „debocări”:

1. Când te simți blocat, ce te simți în corpul tău? Cum reacționează corpul tău?

2. Cum vrei să arate viața ta? Cum vrei să te simți în legătură cu viața ta? Poți compara acest lucru cu viața ta și cum te simți în acest moment?

3. Descrie-ți jobul visat. Se potrivește cu ceea ce faci acum? Dacă nu, ce simți despre asta? Care sunt acei câțiva pași mici și realiști pe care îi poți face pentru a te apropia de locul în care vrei să fii?

4. Dacă ai putea trăi oriunde în lume, unde ar fi? Ai putea trăi în mod realist acolo? Dacă nu, ești fericit acolo unde locuiești acum, sau există unde te poți muta și crezi că te va face fericit? Sau poți face ceva pentru ca locul în care locuiești acum să fie mai bun?

5. Ia-ți o secundă pentru a reflecta asupra relațiilor tale cu prietenii, familia, partenerii romantici etc. Te simți fericit și împlinit de acesta? De ce da sau de ce nu?

6. Care sunt hobby-urile tale? Simți că ai nevoie de câteva noi sau vrei să iei altele vechi pe care nu le-ai mai făcut de ceva vreme?

7. Enumeră câteva obiective care sunt importante pentru tine. Există ceva în calea acestor obiective în acest moment? Ce te-ar ajuta să abordezi unii dintre acești blocanți?

8. Gândește-te la ziua ta perfectă. Ce ai face (sau nu ai face)? Pe cine ai vedea (sau nu)?

9. Ce te-a deranjat în ultima vreme? Care sunt unele lucruri în controlul tău care ar putea ajuta situația?

10. Ce te face fericit sau calm în ultima vreme? Cum poți aduce mai mult din asta în viața ta?

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI BLOCAT
25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI BLOCAT

11. Cum vorbești cu tine însuți în mod regulat? esti amabil? Exagerezi în reacții? Ești rău cu tine însuți? Scrie cum a sunat recent dialogul tău interior.

12. Când te simți cel mai mult ca tine? Ești cu anumite persoane sau faci anumite lucruri?

13. Când a fost ultima dată când te-ai simțit blocat (în sentimentele tale, în relațiile tale etc.)? Descrie situația și ce alte emoții ar fi putut apărea. Ai făcut ceva pentru a te simți mai bine în acea perioadă?

14. Care este un lucru pe care îl poți adăuga la rutina ta zilnică care te va face să te simți bine?

15. Care este un lucru pe care îl poți elimina din rutina ta zilnică, care va elimina ceva stres?

16. Scrie o listă de lucruri de făcut pentru ziua (dacă ți un jurnal dimineața sau după-amiaza) sau mâine (dacă scri în jurnal seara). Apoi, taie cel puțin două lucruri care pot fi de fapt împinse la o dată ulterioară.

17. Există ceva de care trebuie să renunți în prezent? Cum ar arăta pentru tine renunțarea și cum l-ai realiza?

18. Când te simți cel mai liber? Ce faci? Ești cu anumite persoane sau într-un anumit loc?

19. Cum te simți cu adevărat acum? Scrie despre fiecare emoție la care te poți gândi. Fii cât mai deschis și sincer cu tine însuți.

20. Pentru ce ești cel mai recunoscător în ultima vreme și de ce?

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI BLOCAT

21. Cum definești succesul? S-a schimbat această definiție de-a lungul anilor? Ești mulțumit de felul în care îl definești?

22. Cât de des te compari pe tine și viața ta cu ceilalți oameni? Cum te face să te simți?

23. Dacă te-a văzut un străin pe stradă, ce crezi că ar putea presupune despre tine? Ce ar putea crede el că simți? Se potrivește cu ceea ce simți de fapt?

24. Descrie ultima dată când ai fost cu adevărat mândru de tine. Poți să regăsești acel sentiment de mândrie? Există alte lucruri pe care le puteți face – sau așteptări pe care le puteți schimba – pentru a obține acel sentiment de mândrie?

25. Când ai creat sau construit ceva ultima dată? (Ar putea fi un desen, un raft cu cărți, o listă de redare pentru a te simți bine). Ți-a plăcut procesul? Dacă ai chef să creezi mai mult, scrie cinci lucruri pe care dorești să le creezi/faci/construiești în viitorul apropiat.

De ce să înceri să răspunzi la toate?

25 de recomandări: CÂND TE SIMȚI BLOCAT

Atunci când te simți blocat, mintea ta este supraîncărcată. Și da, de cele mai multe ori de aceleași două, trei gânduri toxice. Atunci, prin faptul că le scoți afară din minte, pur și simplu te vei simți mai ușor. Te eliberezi din zona aia care pare doar o gaură neagră.

Scrierea în jurnal în mod specific despre acest sentiment de „blocare” și reflectarea asupra unor obiective de ansamblu îți poate oferi, de asemenea, spațiul și permisiunea de a visa în siguranță și de a dezgropa emoții pe care, în general, ai putea alege involuntar să le eviți.