Anxietatea poate fi bună! Află cele 7 moduri în care te ajută

Anxietatea poate fi bună! Află cele 7 moduri în care te ajută

A trăi cu anxietate poate fi obositor, frustrant și dureros. Simptomele frecvente de anxietate te pot priva de somn, bucurie și/sau încredere. Cu toate acestea, există și beneficii. Dacă ai răbdarea să o înțelegi, aceasta poate lucra și în favoarea ta. Gáspár György, renumitul psiholog român a oferit în cadrul podcastului Fain & Simplu o perspectivă cu totul nouă asupra acestui fenomen. Anxietatea poate fi bună pentru tine dacă înveți să vezi partea plină a paharului.

„Atunci când suntem anxioși, când simțim această anxietate, simțim foarte multă energie. Energie pe care o putem reprima, o putem călca în picioare sau o putem folosi într-o manieră creativă pentru a gestiona situațiile dificile cu care noi ne confruntăm.” – Gáspár György

Iată șapte moduri în care anxietatea poate fi bună:

1. TE POATE FACE MAI DESTEPT

O persoană care tinde să fie anxioasă poate fi, de asemenea, în mod natural, foarte inteligentă. Oamenii anxioși pot fi cercetători, gânditori critici și analizatori incredibil de buni. Pe lângă faptul că tinde în mod natural către procesarea intelectuală de nivel superior, anxietatea te poate învăța și să fii mai inteligent pe măsură ce treci printr-un proces de a afla mai multe despre ea. O mai bună înțelegere a anxietății tale te poate ajuta să înveți să explorezi opțiunile în mod conștient și să rezolvi problemele cu calm. Această abilitate îți îmbunătățește atât inteligența mentală, cât și cea emoțională.

2. ANXIETATEA ESTE ÎNRĂDĂDINATĂ ÎN NEVOIA TA DE A TE PROTEJA

Frica este concepută pentru a te feri de pericol. Anxietatea este o adaptare a acelui răspuns de frică vitală și fundamentală. Uneori, anxietatea îți va spune că cel mai rău este adevărat. De exemplu, te poate face să crezi că nimeni nu te place sau că cineva este hotărât să-ți facă rău. Cu toate acestea, acordând atenție acestui sentiment de neliniște te poate ajuta să rămâi conectat la sentimentul de autoconservare.

Anxietatea poate fi și bună pentru tine, dacă o privești ca pe un prieten enervant cu intenții bune. În acest fel îți poți recăpăta controlul asupra gândurilor și acțiunilor tale. Cum arată asta în realitate? S-ar putea să începi să observi răspunsul tău la anxietate mai devreme, permițându-ți să iei decizii conștiente. Vei observa mai rapid dacă există sau nu pericol real și poți acționa spre a avea grijă de tine.

3. ANXIETATEA TE DIRECȚIONEAZĂ CĂTRE ORICE ARE NEVOIE DE ATENȚIA TA

Poate fi sănătos să te distragi temporar de la anxietate, dar dacă un gând sau o situație provoacă anxietate în mod repetat, mintea și corpul tău probabil încearcă să-ți spună că este ceva care trebuie abordat. De asemenea, îți poate oferi o direcție mai clară în spre ceea ce este cu adevărat important pentru tine. Poate în sinea ta simți că ceva, undeva necesită reparații, dar niciodată nu ai vrut să mergi acolo.

Anxietatea te poate ajuta cu imboldul necesar de energie pentru a intra în cele mai întunecate locuri. Chiar dacă nu mereu va fi ușor sau plăcut, este bine să reți că ai de partea ta un sac de energie nelimitat care te va susține când vei simți că nu mai poți duce. Trebuie doar să ai încredere!

Dacă ești la început pe acest drum al cunoașterii, apelează fără rușine la un specialist. Un terapeut te poate ajuta să înveți cum să comunici cu aceasta în avantajul tău.

4. ANXIETATEA POATE FI BUNĂ ÎN DESCOPERIREA VALORILOR PROPRI

A observarea de ce te temi este o poartă spre a descoperi ce prețuiești cu adevărat. Spre exemplu, poți simți o formă de anxietate când vezi pe cineva agresat sau rănit. Poate simți anxietate atunci când o persoană spune ceva care pare necinstit. Acest răspuns nu trebuie să însemne că anticipezi cel mai rău rezultat posibil. De altfel, este un radar vital pentru a-ți arăta ce este bine și ce este rău pentru tine. A elimina anxietatea ar însemna eliminarea discernământului și a conștientizării de sine.

5. ANXIETATEA TE POATE AJUTA SĂ ȚI DESCOPERI POTENȚIALUL

Mulți oameni care au o formă de anxietate au o performanță cronică. Ce înseamnă asta? Anxietatea este adesea folosită ca un instrument pentru a te ajuta să te împingi până la limita realizării tale. Dezavantajul este că adesea sunt atașate semnificații negative, cum ar fi sentimentul că nu ești suficient de bun sau faptul că nu apreciezi odihna.

De regulă, anxioșii care ajung să facă performanță într-un anumit domeniu au dificultăți în a spune nu. Mai mult, au probleme în a identifica prioritățile și în a lucra cu o echipă. Folosind anxietatea ca mijloc de a te „motiva” nu poate funcționa decât într-o anumită măsură. Privind cantitatea pe care o realizezi chiar și cu presiunea negativă a anxietății, imaginează-ți cât de mult ai putea face dacă te-ai simți concentrat, calm și stăpân pe lucrurile de care trebuie să te ocupi. Anxietatea  poate oferi o privire asupra a ceea ce corpul și mintea ta sunt capabile să realizeze, chiar și sub presiune. Lucrul cu un terapeut te poate ajuta să elimini negativitatea adusă de acest sentiment de neliniște.  

6. OFERĂ ENERGIA NECESARĂ PENTRU ACȚIUNE

Pentru mulți oameni, anxietatea nu echivalează cu rezultatul, ci cu o incapacitate de a acționa. Ai simțit că anxietatea te-a paralizat într-un moment, iar după ai fost incapabil să mergi înainte? Vestea bună este că acest răspuns la stres poate funcționa în beneficiul tău.

Energia care alimentează gândurile și comportamentele anxioase îți oferă ceea ce ai nevoie pentru a acționa și a te debloca. Neacționând, energia se îmbuteliază în interiorul tău. O minte care se învârte în cercuri sau un corp care se agită sau intră în panică înăbușă energia anxietății. Acționarea poate canaliza și atenua această presiune, iar răspunsul la stres te poate ajuta să ai energia necesară pentru a face asta.

Pentru cineva care se luptă cu depresia pe lângă anxietate, antrenând corpul și mintea să întreprindă acțiuni mici folosind acea e energia poate oferi vindecare în timp. De exemplu poți folosi energia resimțită pentru a ieși la o plimbare prin natură sau pentru a începe o conversație cu cineva.

7. ANXIETATEA POATE FI BUNĂ ÎN GĂSIREA ECHILIBRULUI ÎN VIAȚĂ

Exersarea răspunsului la anxietate în moduri intenționate poate ghida un proces de găsire a echilibrului în viață. Astfel poți progresa în orice arie de interes: muncă și joacă, timpul social și timpul personal, odihnă și activitate, etc.

Îmbunătățirea relației tale cu anxietatea poate fi cel mai plin de satisfacții lucru pe care îl faci pentru tine. Îți poți dovedi de ce ești capabil învățând să-i răspunzi conștient, decât să o lași să te controleze. Acest proces te poate ajuta să dezvoltați abilități incredibile de acceptare, încredere și leadership.

Nu ezita să comunici trăirile tale cu un terapeut. Acesta te va ajuta să-ți atingi obiectivele mult mai rapid într-un cadru sigur.