La fel ca în cazul sexului, nimeni nu vorbește despre asta. Menopauza este o etapă naturală în viața unei femei, însă este trăită diferit de fiecare dintre ele.
Sexul și menopauza – Două subiecte tabu
Toată lumea își începe viața sexuală la un moment dat. Din păcate, nu pentru toți este o experiență plăcută. De ce? Lipsa de informare poate duce la foarte multe probleme de sănătate fizică, emoțională sau psihică. Cu toate acestea, mulți încă refuză să vorbească!
Din fericire, generațiile mai tinere de astăzi se informează sau au dorința de a afla mai multe. Problema apare în clipa în care merge la un adult pentru a afla răspunsuri și se lovește de un zid.
Oamenii mai înaintați în vârstă sunt parcă mai rușinați de lucrurile naturale și firești din viața unui om decât tinerii. Nu ți se pare? Ai încercat vreodată să faci un pas în această direcție cu ei? Ce răspunsuri ai primit? Majoritatea cel mai probabil s-au prefăcut că nu aud.
Dacă nu vorbim, nu se întâmplă! FALS!
În realitate, fie că ne place sau nu, copiii vor continua să caute răspunsuri. Din păcate, așa ajung să le primească din locuri nu tocmai potrivite și să rămână cu o imagine greșită. Ce înseamnă asta? Tinerii își vor începe viața sexuală, cum de altfel este și firesc, dar fără să aibă habar de ce fac.
Asta se întâmplă și în cazul menopauzei. Femeile ajung să trăiască această etapă fără prea multe cunoștiințe. Mama nu vorește, bunica nu vorbește, prietenele nici nu încap în discuție.
Unde duce asta?
Ajungi să te consumi mai mult decât este cazul. Te stresezi pentru lucruri care nu există sau care trec odată cu timpul. Frica pune încetul cu încetul stăpânire pe tine! Unica soluție pe care o vezi este să taci, la fel ca restul femeilor din viața ta. STOP!
Menopauza nu este sfârșitul lumii!
Dana Sota, invitată în podcastul Fain&Simplu, nu se rușinează când spune că menopauza face parte din viața ei. Din contră, aceasta își dorește să vorbească cât mai mult despre subiect, astfel încât femeile să fie informate.
Fără discuții sincere, cum ne putem pregăti pentru ceea ce urmează?
„Tot organismul este dat peste cap atunci, deci n-ai ce să vrei să fie perfect. Pubertatea este nimic față de… menopauză.” – Dana Sota
Trebuie să știi că menopauza este cea mai grea perioadă din viața unei femei. Este o schimbare prin care doamnele ajung să treacă tot mai devreme. Când?
„Pe vremea mamelor noastre era 50 spre 60, acum este deja 40-50, cu 10 ani mai devreme.” – Dana Sota
De ce s-a ajuns aici? Menopauza vine cu zece ani mai repede în viața unei femei din cauza alimentației, a poluării și din cauza stresului.
La ce să te aștepți când menopauza apare în viața ta
- Bufeuri
- Transpirații nocturne
- Insomnii
- Uitarea
- Oboseala
- Pierderea încrederii în tine
- Schimbări de dispoziție
- Creșterea în greutate
- Anxietate
- Dureri articulare
- Scăderea apetitului sexual
75% dintre femei prezintă simptome ușoar sau moderate, care durează între 4 și 8 ani.
Nu te panica. Avem și vești bune! Pentru unele doamne nu este o perioadă așa dificilă. Semnele menopauzei nu lasă urme prea adânci. Exemplul cel mai bun este Dana Sota. De ce? Aceasta i-a mărturisit lui Mihai Morar că sportul, alimentația sănătoasă, odihna și călătoriile au ajutat-o foarte mult.
Ai grijă să intri în această etapă a vieții sănătoasă din toate punctele de vedere. Doar găsirea echilibrului face ca perioada menopauzei să nu fie una dramatică.
Vorbește! Nu păsta totul în tine. Este important să discuți cu femeile din jurul tău care sunt de aceeași vârstă cu tine sau mai înaintate. Nu este nimic rușinos sau de judecat.
77% dintre partenerii femeilor care trec sau au trecut prin menopauză spun că doamenele au devenit capicioase. În peste 50% din cazuri doamenele au renunțat la intimitate, de cele mai multe ori fără a comunica motivul.
Dacă ești într-o relație, nu te sfii să dicuți cu partenerul de viață despre ceea ce simți. Studiile spun că aceștia de multe ori se simt excluși sau răniți când femeia refuză să vorbească despre menopauză. Omul pe care l-ai ales să-ți fie alături în această călătorie nu trebuie dat la o parte. Fii sinceră! Așa el poate să-ți fie alături și să te susțină cu adevărat. Încearcă! Nu ai nimic de pierdut.
În final, este bine să știi că menopauza este un subiect des abordat la terapii. Femeile din întreaga lume au ajuns, din lipsă de informații și susținere să meargă la psiholog sau la psihoterapeut. Acesta este un lucru bune!
Dacă simți că este prea mult pentru tine și că nu poți singură să faci față perioadei, mergi la cabinet. Nu este o rușine! Sperăm că această teorie este de mult apusă. Da? Mergi fără teamă sau jenă. Vei găsi un mediu plăcut și un om care va fi bucuros să te asculte.
Acum că știi mai multe despre menopauză, sperăm să fii mai deschisă și să pășești cu încredere în noua etapă. Menopauza nu trebuie să fie un subiect tabu! Hai să scoatem acest subiect din umbră!