Vrem sau nu să recunoaștem suntem dependenți de dramă. Cum vedem ceva șocant la televizor sau pe internet atenția noastră este furantă. Uneori putem păstra distanța față de noutățile zguduitoare, însă, cumva, găsim un mod de a aduce drama în viața personală.
Intenționat sau nu, aducem stresul și durerea în viața noastră. Alegem să trăim într-o dramă continuă. Nu ți s-a întâmplat să faci caz din lucruri minore când totul era prea bine? Când soarele era sus pe cer, păsărelele ciripeau și erai în vacanță, n-ai intrat să verifici dramele din presă? Vedete, politicieni, persoane cunoscute, toți vin, la un moment dat, cu un soi de nefericire. Parcă te simți mai bine când ști că și alți au probleme, nu? Este în regulă. Nu te judeca pentru gândul tău! Așa mai sunt oamenii uneori, însă asta nu înseamnă că merită să continui cu acest obicei.
3 căi de urmat pentru a ține drama la distanță
Alege să păstrezi drama departe de tine. O să fii mult mai fericit, mai împăcat cu tine și cu ceilalți. Nu ne crezi? Urmează următoarele trei căi și vezi cum te simți.
1. Fii sincer, lasă drama
Nu crede că le ști pe toate! Dacă te afli într-un conflict, fă o pauză înainte de a da următoarea replică. Știm, vrei să-ți aperi partea de poveste. Ce înseamnă asta? În primul rând, ai doar o bucată din întreg. Fără imaginea completă, multe lucruri nu se leagă așa cum ar trebui. În al doilea rând, este o poveste! Se întâmplă des să uităm detalii. Ne atașăm de una sau două idei, iar pe restul le ignorăm ca și când nu s-au întâmplat.
„Adevărul este în intenție.” – Monica Bârlădeanu
Fii sicer cu tine. Ce ai vrut să obți de fapt din acea discuție? Ai vrut să-ți faci ego-ul să zâmbească? Te-ai implicat pentru că plictiseala s-a așezat la tine în brațe? Sau, drama a devenit un obicei? Chiar a fost cel mai bun mod de a rezolva o situație delicată? Află că poți să nu fii de acord fără dramă.
2. Taci!
Din când în când, încearcă să-ți ți părerile pentru tine. Nu trebuie să vorbești de fiecare dată. Știm, uneori intenția ta este să ajuți. Îți vezi cel mai bun prieten suferind și cauți să-i dai repede un sfat. Mai bine nu!
Sfaturile necerute pot naște drama, la fel cum bârfele pot alimenta focul. Nu adăuga mai multe păreri decâte este cazul. Doar taci. S-ar putea să nu-ți placă ideea sau să ți se pară greu, însă fără efort, nu există reușite.
3. Fii selectiv
Alege cu cine îți petreci timpul. Dacă te uiți cu onestitate la oamenii cu care te înconjori, ce vezi? Uneori, din cauza anturajului ajungem să facem lucruri pe care nu le vrem. Înainte să intri într-o situație ce se poate transforma într-o dramă, întreabă-te:
- „Chiar îmi pasă de asta?”
- „Se întâmplă cumva altceva ce doresc să evit?”
- „Vreau să mă implic?”
- „Este o cale mai bună?”
- „Pot face altceva mai bun?”