Cât de ușor îți este să vorbești despre sex? Probabil nu îți este tocmai confortabil subiectul. Este în regulă! Majoritatea românilor au un mic gol în stomac atunci când aud acest cuvânt. Probabil de aceea educația sexuală este încă un subiect tabu la noi în țară. Din păcate, foarte mulți consideră că cele două sunt una și același lucru. Realitatea este alta!
De ce educația sexuală este încă un subiect tabu în România?
Alex Zamfir este creatorul unor jocuri de cunoaștere, dar mai presus de asta este tată. Invitat în podcastul Fain&Simplu, acesta a vorbit mult despre importanța cunoașterii. Pentru a ne dezvolta este important să cunoaștem și să înțelegem conceptele de bază. Cum putem face asta altfel decât prin discuții libere. Așadar, împreună cu Mihai Morar, s-au apucat de disecat subiectele considerate cele mai grele de către poporul român.
“Românii au trei subiecte tabu: eșecul, banii și sexul!” – Alex Zamfir
Scopul conversației fiind acela de a le scoate de sub umbrela „nu se cade să vorbim despre asta”.
„Să alegi să nu vorbești cu copilul tău despre un subiect atunci când acesta este la un click distanță, la fel și fake news-ul, mi se pare greșit!” – Alex Zamfir
Astăzi, orice informație se poate găsi cu o singură căutare pe internet. Astfel, este cu atât mai important să discuți. Nu ar trebui să mai existe subiecte tabu. Da, pot fi subiecte mai greu de abordat, care te scot din zona de confort. Cu toate acestea, ignorarea lor nu ajută. Din contră, oamenii ajung să creadă că acel lucru despre care nu se vorbește, este rău. Dacă ar fi bun, am discuta liber, corect?
„Subiectele tabu se nasc pentru că nu vorbim suficient de mult despre ele” – Alex Zamfir
Românii nu discută suficient de mult despre sex. Poporul român nu vorbește suficient de mult despre educație sexuală. De ce? Alex este de părere că teama de necunoscut este cea care ne oprește.
„Anxietatea românilor este atât de mare încât, atunci când cineva spune educație sexuală, ei aud numai sex.” – Alex Zamfir
Majorității dintre noi, ne lipsește curajul de a pune întrebări.
- „De ce nu discutăm despre asta?”
- „Ce este de fapt educația sexuală?”
- „De ce ar trebui să aflu mai multe despre acest subiect?”
De aici, pleacă o mie de gânduri și se formează o mie de scenarii în minte.
Copiii au curiozități despre ei și despre alții, însă nu văd deschiderea din partea adulților de a vorbi. Prin urmare, încep să creadă că fac ceva rău.
- „Ce nu este în regulă cu mine?”
- „De ce vreau să aflu mai multe?”
- „Nimeni nu vorbește despre asta, înseamnă că nu este ceva bun, iar eu sunt rău pentru că mă gândesc acolo.”
„Educația sexuală este despre educație, nu despre sex!” – Alex Zamfir
Contrar credințelor populare, educația sexuală nu este despre sex. Este despre a învăța ce se întâmplă în corpul uman. Copiii trebuie să înțeleagă care este modalitatea respectuasă de a-și trata corpul și corpurile altora.
Educația este despre a acționa responsabil atunci când există posibilitatea de a te angaja într-o activitate sexuală. Mai mult decât atât, educația sexuală cuprinde informații adecvate vârstei. Cunoștiințe despre:
- ce înseamnă o relație sănătoasă,
- stima de sine,
- încredere în corp,
- echitate de gen,
- comunicare,
- empatie
- respect.
Toate acestea bazate pe știință și având aprobare medicală.
Ca tânăr este cu atât mai importat să cunoști ce este cu adevărat educația sexuală. Cunoașterea va aduce o mai bună sănătate a corpului tău și o viață intimă mai satisfăcătoare. Totodată, va diminua riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală sau de apariție a unei sarcini nedorite.
Există numeroase beneficii pentru care românii ar trebui să elimine sexul din categoria subiectelor tabu. Cu toate acestea, momentul este departe de a fi trăit.
Oamenii încă simt rușine. Părinții, chiar dacă au acces ușor la informație, încă se tem să o acceseze. Mai mult, încă nu se simt pregătiți să discute cu copiii despre asta.
De ce să discutăm despre educație sexuală?
Imaginează-ți o lume în care copiii își cunosc părțile reproducătoare ale corpului. Dincolo de „păsărică” sau „cocoșel”, cunosc denumirile anatomice și funcțiile pe care acestea le au. O lume în care tinerii își trăiesc viața având conștiință de sine și încredere în ei.
Gândește-te la o lume plină de oameni care se respectă, indiferent de gen sau orientare sexuală. O lume în care tinerii înțeleg că bullying-ul este ceva greșit, precum și cum să reacționeze atunci când sunt hărțuiți. O lume în care copiii să crească știind că fiecare om are limite care trebuie respectate.
Imaginează-ți o lume în care relațiile se bazează pe respect, înțelegere și empatie. Toate acestea pot deveni realitate dacă le dăm copiilor dreptul la cunoaștere.
Gânduri de final
Este important să reținem că a vorbi deschis despre sex, nu înseamnă același lucru cu încurajarea la a face sex. Discuțiile ajută la o mai bună înțelegere a subiectului. Astfel decizia de a face sex este o alegere conștientă și pe deplin asumată.
La fel de important este să reținem că educația sexuală este despre educație! Adulții și în mod deosebit copiii să înțeleagă cum funcționează corpurile lor. Spre deosebire de generațiile anterioare să știe ce schimbări îi așteaptă și cum îi pot afecta. Doar în acest fel vom creea o comunitate de oameni maturi, capabili să-și înțeleagă emoțiile și gândurile.