Respectă regula 8-8-8 pentru a-ți găsi echilibrul

Regula 8-8-8 este esența unui echilibru sănătos între muncă și viață ascunsă în interiorul lui. De ce?

Respectă regula 8-8-8 pentru a-ți găsi echilibrul

Regula 8-8-8 sau esența echilibrului dintre minte, trup și suflet

După cum spunea și Prof. Dr. Constantin Dulcan în cadrul primei conferințe Fain & Simplu:

„Omul s-a străduit, a făcut eforturi să-și îmbunătățească cât se poate de mult munca. Este indubitabil că avem o serie întreagă de device-uri, care ne folosesc în bucătărie, mai ales pentru soție, de la mașina de splălat, mașina de călcat, etc. Dar paradoxul este următorul că în timp ce omul s-a străduit să-și amelioreze munca, să și-o ușureze, și-a încărcat imens de mult cu informație creierul. Adică, nu mai poți trăi de binele pe care îl ai cu mașina, că pur și simplu, creierul nu mai vrea să meargă.”

Din păcate, fie că ne place sau nu să recunoaștem ne-am creat singuri mediul propice dezvoltării stresului cronic, a depresiei și a burnout-ului. Putem avea tot ce ne dorim cu o simplă apăsare de buton, însă nu suntem fericiți. Simțim că ceva nu este la locul lui. Nu știm exact ce sau de ce, nu știm când a apărut schimbarea, dar știm că nu suntem bine. Oboseala se simte chit că stăm în mașină și nu facem nimic. De ce? După cum a explicat și Prof. Dr. Vlad Ciurea, prezent și el la conferință:

„Celula suferă, știți ce uzată este, vorbesc de celulă, celula nervoasă, după supra, supra, supra solicitare. Deaceea nu lucrați sub presiune, nu vă biciuiți creierul cu mai multă cafea cu mai multe stimulente, indiferent de fel. Respectați-vă orele de odihnă și de somn.”

Un mod prin care îți poți regăsi echilibrul pierdut dintre minte, trup și suflet este să respecți regula 8-8-8.

„8 ore de lucru, 8 ore de administrație corectă, 8 ore de somn. Este bine să respectăm ca să putem performa și ca acest creier să meargă mai departe și mai departe.” Prof. Dr. Vlad Ciurea

Somnul este strict necesar!

Drintre toate acestea, cele 8 ore de odihnă sunt esențiale pentru buna funcționare a minții, trupului și sufletului. Dacă vrei să previ depresia, burountul sau stresul cronic, ai grijă să bifezi în fiecare noapte somnul.

„Primul lucru este lipsa de somn. Domn profesor scria în carte foarte frumos: somnul de la ora 10 până la ora 12 este somnul în care se eliberează factori neurotrofici.” Prof. Dr. Constantin Dulcan

Cu alte cuvinte, încearcă să-ți reprogramezi ceasul biologic pentru a aduna cele 8 ore de somn în acest interval. De ce este atât de important acest moment în noapte? Prof. Dr. Vlad Ciurea ne explică:

„În această perioadă, dovedită prin toate aparatele, acest creier al nostru foarte frumos se liniștește. Partea interioară a creierului funcționează, partea interioară conduce digestia, conduce inima, respirația, care merg mai departe, deci internele merg. Rămâne partea superioară, aceasta s-a liniștit, dar în acest somn pe care îl avem, celula nervoasă, atât de nobilă, atât de frumoasă este spălată, este curățată, este pregătită pentru a doua zi.”

Regula 8-8-8 sau esența echilibrului dintre minte, trup și suflet

În prezent, o persoană petrece în medie 12 ore la birou sau în navetă. Restul de 12 ore rămase este folosit fie pentru dormit (8 ore), fie pentru a satisface cerințele personale zilnice.

Mai mult, să nu uităm de acei oameni care practică ore de muncă suplimentare. Desigur, majoritatea o fac pentru a-și mări beneficiul financiar și astfel să-și poată achita traiul zilnic. Cu toate acestea, acest tip de abordare a muncii vs viață personală este extrem de dăunător pe termen lung.

Pe de-o parte, relațiile personale au de suferit, și cunoaștem cu toți valoarea lor în atingerea unei vieți împlinite. Dacă vrei să afli mai multe despre impactul pe care îl au relațiile în viața unui om, îți sugerăm să urmărești episodul 086 din podcastul Fain & Simplu.

Pe de altă parte, corpul nu mai primește atenția necesară bunei lui funcționări. Nu mai are timp să se refacă după o zi extenunată și prin urmare, cedează. Asta se poate traduce fie prin boală (vezi legătura dintre stres și boală), fie prin depresie, anxietate, atacuri de panică sau burnout.

Regula 8-8-8 este o rezolvare eficientă a problemei de mai sus. Poate nu în totalitate, însă este un start extraordinar de bun în a avea grijă de tine, iar rezultatele vor fi considerabil pozitive.

În mod ideal, o persoană ar trebui să petreacă 8 ore la serviciu, 8 ore pentru somn și 8 ore în echilibru pentru activitățile sale personale și sociale. Acest tip de program echilibrat va ajuta o persoană să stabilească prioritățile în viață în mod eficient și să reducă stresul. Astfel poți găsi echilibrul sănătos între muncă și viață, între minte, trup și suflet.

Urmărește întreaga conversație a celor doi mari lorzi ai medicinei românești: