Relația dintre stres și boală

Relația dintre stres și boală

Studiile recente oferă o nouă perspectivă asupra modului în care hormonii de stres pot suprima sau modifica sistemul imunitar. Lucru demn de luat în seamă în special de oamenii care au o boală cronică. Așadar, relația dintre stres și boală este un subiect ce merită întreaga noastră atenție.

Gáspár György, renumitul psiholog român, invitat în podcastul Fain & Simplu a vorbit despre traumă și despre influența negativă pe care stresul o poate avea asupra sistemului imunitar.

Poate nu știai:

„Femeile care suferă de scleroză sunt mult mai multe la număr în comparație cu bărbații. Era o vreme când raportul era 1 la 1, iar acum vorbim de un raport de 3 la 1, 3 femei la 1 bărbat. Factorul principal este stresul. Stresul reprezentat de faptul că partenerele noastre, cu tot respectul sunt responsabile de cele mai multe ori de starea de bine a familiei și starea de bine a bărbatului din familia respectivă și uită de propriile nevoi, de ropria persoană, de propriul corp, de nevoia de odihnă.

Această ignorare a propriilor nevoi, această pierdere a legăturii cu propriul corp, duce într-o singură direcție și anume îmbolnăvire și după aceea se încheie călătoria.” – Gáspár György

Relația dintre stres și boală

Când ești stresat, corpul tău intră în ceea ce este cunoscut în mod obișnuit sub numele de modul de luptă. Această reacție declanșează eliberarea de substanțe chimice, inclusiv citokine, despre care se știe că activează sistemul imunitar, ducând la inflamație. Cercetările sugerează că persoanele cu boli autoimune cronice, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă și IBD sunt mai sensibile la acest proces.

Deși nu există dovezi concludente că stresul este cauza principală a acestor boli, dacă ești pacient, probabil că ai experimentat simptome care se înrăutățesc în perioadele extrem de stresante.

O echipă de cercetare de la Universitatea Carnegie Mellon a descoperit o legătură între stresul psihologic cronic și capacitatea organismului de a regla răspunsurile inflamatorii. Mai mult, studiul arată că stresul psihologic pe termen lung poate promova dezvoltarea și progresia bolilor cronice.

Atenție!

Stresul nu este deloc rău! De fapt, este un răspuns evolutiv pentru a proteja organismul de boli și atacuri. Cu toate acestea, atunci când devine cronic, își pierde trăsăturile benefice. În plus, îți expune corpul la niveluri ridicate de hormoni de stres, inclusiv cortizol.

În mod paradoxal, cortizolul este un hormon antiinflamator puternic. Cu toate acestea, atunci când scapă de sub control, este probabil să aibă efectul opus și să ducă la o inflamație pe scară largă.

Pentru a înrăutăți lucrurile, inflamația rezultată poate slăbi bariera hematoencefalică și mucoasa intestinală. Ce înseamnă asta? Toxinelele dăunătoare și corpurile străine au cale liberă și sparg aceste membrane protectoare, provocând un răspuns inflamator și mai mare. Drept urmare, se declanșează un răspuns autoimun care atacă țesutul sănătos.

Totul începe din familie

După cum spunea și Gáspár György în cadrul discuției cu Mihai Morar:

„Înainte de toate s-au îmbolnăvit relațiile noastre, după care s-a îmbolnăvit mintea noastră și după care s-a îmbolnăvit corpul. Dacă eu merg doar la un specialist care îmi tratează doar corpul, s-ar putea să se reducă simptomul. Contextul care a cauzat tulburarea poate să rămână același și m-am vindecat de ceva, după care mă îmbolnăvesc de altceva.” – Gáspár György

Cu alte cuvinte, pentru ca relația dintre stres și boală să nu fie un toxică pentru tine, alege prevenția! Alocă timp și energie vindecând relațiile cu oamenii apropiați ție. Fie că vorbim de relațiile personale, cum ar fi relația cu partenerul de cuplu, cu părinții sau bunicii, fie că vorbim de relațiile profesionale, cu șeful sau colegii de birou, alege să rezolvi toate conflictele.

Poate unele nemulțumiri nu au fost spuse  niciodată, însă știm cu toți că tensiunea rămâne în corp. Prin urmare, alege să vorbești despre ceea ce simți pentru a-ți găsi pacea interioară și astfel a evita boala.

Dacă stresul a câștigat o luptă importantă și a declanșat boala, fă bine și vizitează cabinetul unui terapeut, pe lângă cel al medicului. Începe să ai grijă de mintea și sufletul tău la fel cum ai de corp. Când ceva doare sau îți provoacă un soi de disconfort, alege prevenția și tratează întregul.

Urmărește episodul cu Gáspár György integral pentru a afla mai multe: