Tu și părinții tăi

Tu și părinții tăi

Când ești tânăr, părinții pot părea cei mai enervanți oameni de pe planetă. Ei îți dau reguli și lecții de viață. Tot ce vrei să faci este să-i alungi. Timpul trece și parcă vrei să fii doar tu și părinții tăi, ca atunci când erai mic.

Vrei să faci primul pas, dar ceva te oprește. Brusc îți amintești de toate lucrurile care te enrvează la ei. Te sună când ești la muncă, te întreabă dacă ai mâncat sau îți cere să vii mai des pe acasă? Acest lucru se întâmplă pentru că părinților le este greu să renunțe la ideea că nu mai ești un copil. Pe de altă parte, s-ar putea să ai dificultăți să-ți vezi părinții ca pe niște adulți egali, în loc de cei care aplică regulile. Cu toate acestea, ambele prezumții pot fi contestate și lăsate în urmă, pentru a dezvălui o relație părinte-copil super minunată și iubitoare.

Atenție! Din păcate, nu toată lumea poate ajunge acolo. Părinții tăi pot fi complet toxici sau dispăruți dintr-un motiv sau altul. În acest caz, este în regulă să nu ai părinții tăi în viața ta. Dar dacă ești suficient de norocos să ai un fel de relație cu ei, atunci ar putea fi timpul să începi cu adevărat să te bucuri de compania lor. Dacă sună ca ceva la care merită să lucrezi, atunci iată câteva modalități de a-ți stimula relația cu ei.

Tu și părinții tăi: 10 sfaturi pentru îmbunătățirea relației

Sună-i

Acesta este cel mai simplu mod de a începe să te apropii de părinții tăi. Pur și simplu ridici telefonul și discutați puțin. Încercați să transformați apelurile într-un eveniment mai frecvent și urmăriți cât de repede începeți să vă cunoașteți mai bine.

Nu cere (prea multe) sfaturi

Dacă îți suni părinții pentru orice, imaginea părinte-copil nu o să dispară niciodată. Și dacă este cazul, poate că este timpul să începi să te comporți mai matur. Poți face acest lucru prin a lua decizii pe cont propriu. Încearcă și vei vedea că respectul se îmbunătățește mult.

Fii matur atunci când vizitezi

Iată o altă șansă de a le arăta că ești un adult, și nu un copil de care trebuie să aibă grijă. Data viitoare când le vei face o vizită, încearcă să fii cât mai adult posibil. Asta înseamnă să faci curățenie după tine, să ai conversații mature și să nu mai pleci cu jumătate din alimente în poșetă. Știm, ar putea fi dificil la început. După un timp însă, relația se va schimba și vă veți găsi mai apropiați la un cu totul alt nivel.

Fii sincer dacă îți faci griji pentru ei

Părinții tăi sunt adulți și, chiar dacă îmbătrânesc, nu vor să fie tratați ca niște bebeluși. Așa că, dacă asta a devenit un punct de dispută între voi, fă tot posibilul să îți exprimi îngrijorarea într-un mod diferit. Mulți dintre noi ar putea vedea grijile ca pe niște emoții negative. Asigură-ți părinții că îți faci griji pentru că îi iubești și nu pentru că tu crezi că sunt incapabili.

Iartă-i pentru indiscrețiile din trecut

Dacă nu ai o relație prea bună cu ei acum, se poate datora indiscrețiilor din trecut ale părinților tăi. Poate că erau abuzivi emoțional când erai mai tânăr, sau indisponibili sau supraprotectori. Dacă da, ar putea ajuta să încerci să-i ierți pentru ceea ce a mers prost.

Realizează că și ei sunt oameni

Odată ce îți dai seama că și părinții tăi sunt oameni, se deschide o lume cu totul nouă. S-ar putea să te ajute puțin la a-ți permite să-i ierți pentru că au fost mai puțin grozavi în trecut. De asemenea, îți permite să îi vezi ca pe niște oameni care merită cunoscuți. Știi, aproape ca prieteni. Așa că începe să discuți cu ei despre știri, politică sau orice te interesează și să te bucuri să auzi ceea ce au de spus.

Ajută-i cu problemele lor

Problema cu a fi adult este că rolurile se inversează adesea când vine vorba de părinți. Pe măsură ce îmbătrânesc, s-ar putea să fii nevoit să-i ajuți puțin mai mult. Asta poate fi înfricoșător.

De fapt, în unele zile, ar putea fi de-a dreptul neplăcut să fii în preajma lor. Fii empatic și înțelege de unde vin toate astea. Este la fel de ciudat și pentru ei, dar vor aprecia ajutorul.

Ascultați-vă unii pe alții

O mare diferență între a fi copil și a fi adult este că acum ai abilitatea magică de a asculta. Asta ar putea însemna o comunicare mult mai bună între tine și părinții tăi, presupunând că și ei știu să asculte. Ar putea duce la niște conversații destul de bune.

Luați-i cu voi în călătorii

Data viitoare când mergi într-un loc interesant, încearcă să faci un video-call cu părinții tăi. Asta le va permite să guste un pic din viața ta distractivă. Vor aprecia să fie incluși, chiar dacă este doar pe un mic ecran de câțiva centimetri.

Fii recunoscător

Părinții tăi probabil că au făcut multe pentru tine de-a lungul anilor și probabil că încă continuă să facă asta. Arătați-le un pic de apreciere din când în când. Scrieți-le o felicitare de mulțumire, sunați-i sau veniți la ei acasă cu cina. De fapt, a face oricare dintre lucrurile de pe această listă este un început destul de bun.

Acum că știi ce ai de făcut, tu și părinții tăi veți putea avea o relație minunată, cu puțină grijă, implicare și răbdare.