Garderoba capsulă: ce este, ce beneficii are și cum poți să-ți construiești una

sursă foto: Dreamstime

„Garderoba capsulă” este, probabil, unul dintre cele mai populare concepte din moda ultimilor ani. Doar dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare, putem descoperi numeroase pagini – din România și mai ales din străinătate – care promovează construirea unei astfel de garderobe. Unele persoane își documentează propriul proces de construire a garderobei, pentru a-i inspira pe alții. 

Dacă te gândești tot mai serios să-ți construiești o garderobă capsulă, articolul acesta e pentru tine. Dacă, pe de altă parte, e prima dată când auzi de acest concept sau ai doar o vagă idee despre ce înseamnă, s-ar putea ca rândurile următoare să-ți stârnească interesul pentru un astfel de stil de viață – căci garderoba capsulă este, printre altele, un simbol al minimalismului.

Înainte de a-ți explica principalele beneficii pe care le poate aduce, pe termen lung, în viața ta construirea unei garderobe capsulă, este esențial să definim acest concept și, mai ales, să clarificăm următorul lucru: garderoba capsulă nu este neapărat o alegere inspirată pentru toată lumea, cum nici minimalismul nu este un stil de viață universal valabil. 

Și e perfect în regulă să fie așa. Cu toate acestea, te poți inspira din câteva principii ale sale, astfel încât să le adaptezi la propriul stil de viață și să-ți faci alegerile de zi cu zi mai ușoare, mai cumpătate.

Ce este garderoba capsulă

O garderobă capsulă se caracterizează prin simplitate, versatilitate, atemporalitate, schemă cromatică armonioasă și, nu în ultimul rând, printr-un număr cât mai mic de piese vestimentare. 

Nu există un număr standard, întrucât acesta poate fi adaptat la nevoile fiecărei persoane: unele se descurcă cu 3-5 articole din fiecare categorie (3-5 perechi de blugi, 3-5 jachete/geci/paltoane, 3-5 rochii, 3-5 perechi de pantaloni etc.), în timp ce alte persoane își stabilesc un target de 30-50 piese vestimentare (numărul total). 

Reducerea numărului de articole vestimentare și accesorii nu este întâmplătoare și nu trebuie privită ca o formă de „îngrădire”: garderoba capsulă pleacă de la premisa că fiecare piesă trebuie să fie utilă/practică și versatilă, astfel încât să se poată asorta extrem de ușor cu (aproape) orice alt item din dulap și să poată fi purtată în (aproape) orice perioadă a anului. 

Iată și un exemplu: un tricou alb simplu poate fi purtat într-o mulțime de combinații în sezonul cald (cu fuste, blugi, pantaloni, sarafane etc.), dar și în sezonul rece (pe sub pulovere/cardigane sau împreună cu un sacou).

Cum culorile neutre (alb, gri, bej, negru) excelează la capitolul versatilitate, multe dintre garderobele capsulă pun accentul pe schemele cromatice neutre. Există, astfel, persoane care aleg (și, bineînțeles, se și simt confortabil cu această alegere) să integreze în dressingul lor doar piese vestimentare albe, negre, gri. 

Desigur, asta nu înseamnă că orice garderobă capsulă trebuie să valorifice strict culorile neutre. Din nou, totul depinde de gusturile și nevoile fiecărei persoane. Ideea este, însă, să se plece de la o schemă cromatică (de pildă, alb și alte 2-3 culori pastelate), astfel încât articolele să se asorteze ușor între ele.

În ceea ce privește simplitatea, versatilitatea și atemporalitatea – ei bine, aici vorbim despre articole clasice, care trec cu brio testul timpului. Exemplul anterior, al tricoului alb simplu, e reprezentativ și de această dată. Alte piese care bifează toate cele trei calități sunt: cămașa albă clasică (sau, într-o notă reinterpretată, supradimensionată), fusta neagră/bleumarin creion, little black dress, blugii clasici, trenciul cu cordon etc. 

Garderoba capsulă nu este neapărat potrivită pentru toată lumea

Cu siguranță nu toată lumea se simte confortabil să aibă doar, să zicem, 30 de piese vestimentare în total. Și nu e nimic greșit în acest lucru. Construirea unei garderobe capsulă ar trebui să fie o alegere firească, naturală, care să ajute, și nicidecum care să producă disconfort sau să te limiteze în a-ți exprima personalitatea.

Tocmai de aceea, poate fi de ajutor să testezi înainte dacă ți se potrivește. Încearcă, să zicem, o lună să te limitezi la doar 15-20 de piese vestimentare din garderoba ta – alege-le pe cele care îți plac cel mai mult și în care te simți cel mai bine. Creează tot felul de combinații, accesorizează-le după cum simți și, desigur, în funcție de context.

După această perioadă de „test”, poți să-ți dai seama dacă ți se potrivește – situație în care poți să-ți triezi articolele din garderobă, să renunți la cele care nu-ți plac/nu te reprezintă și să le păstrezi exclusiv pe cele pe care le-ai purta frecvent și cu drag. 

Dacă, pe de altă parte, constați că nu rezonezi cu acest stil și că limitarea la un număr de piese nu e neapărat confortabilă pentru tine, poți în schimb să te inspiri din principiile sale: de pildă, poate decizi totuși că merită să iei în calcul trierea garderobei actuale și constați astfel că, într-adevăr, unele piese nu sunt reprezentative pentru stilul tău de acum. 

Totodată, ai putea începe să faci cumpărături mai cumpătate de acum înainte, astfel încât să integrezi în garderobă articole pe care chiar să le porți (mai) des – și nu doar o dată pe an. 

Ce beneficii îți poate aduce o garderobă capsulă în viața de zi cu zi

Dincolo de faptul că o garderobă capsulă, adică limitată la un anumit număr de piese vestimentare, este și o formă prin care ai (mai multă) grijă de mediul înconjurător, aceasta îți poate aduce o mulțime de beneficii, la care poate că nici nu te-ai gândit până acum, în viața de zi cu zi. Iată-le pe cele mai importante:

  • Economisești timp și energie. Diminețile acelea în care stai minute bune în fața dulapului ticsit cu haine și, efectiv, nu știi cu ce să te îmbraci pot fi foarte obositoare. Acest lucru se întâmplă, de obicei, fie din cauza faptului că ai luat multe articole sub impulsul de moment, dar de fapt ele nu te reprezintă (ceea ce ai constatat post-achiziție), fie din cauză că multitudinea de opțiuni pe care le ai la dispoziție e copleșitoare. Da, poate fi greu să compui outfituri rapid și fără efort, chiar dacă ai la dispoziție o paletă extrem de generoasă de articole vestimentare. 

În schimb, atunci când îți reduci garderoba la un anumit număr de piese vestimentare, îți este mult mai ușor să alegi cu ce te îmbraci în fiecare zi: pentru că toate articolele îți plac, te reprezintă, ți se potrivesc și se asortează ușor între ele. Practic, ai nevoie de doar câteva secunde să creezi un mix reușit, confortabil, în care să te simți în largul tău pe parcursul zilei. Timpul pe care-l economisești astfel îl poți investi în alte activități care te bucură: de exemplu, poți să-ți bei, în sfârșit, cafeaua în tihnă, dacă până acum obișnuiai să probezi mai multe ținute dimineață de dimineață, până ce te hotărai care era „câștigătoarea”. 

  • Te bucuri de piesele tale favorite pe termen lung. Cum? Gândește-te la faptul că reducerea garderobei la un anumit număr de articole și purtarea lor frecventă presupun să investești în primul rând în calitate. Astfel, în loc să cumperi 3-4 pulovere, poți să cumperi doar unul, investind aceeași sumă – pentru că are, de pildă, un material calitativ, un factor important pentru rezistența unei haine. 
  • Câștigi spațiu în dressing și chiar și în locuință, un beneficiu deloc de neglijat. Uite, s-ar putea chiar să constați că poți înlocui dulapul uriaș cu unul mai mic, adaptat nevoilor tale (și, desigur, numărului de articole vestimentare), ceea ce te ajută să ai un spațiu mai aerisit în camera unde e amplasat. Acest beneficiu e cu atât mai important dacă locuiești într-un apartament mic, unde fiecare metru pătrat trebuie valorificat la maximum – lucru care poate contribui și la formarea unei discipline. 

Cum poți să-ți construiești o garderobă capsulă

Ai două variante: fie pornești de la garderoba actuală și triezi piesele actuale, până obții o garderobă care te reprezintă; fie o construiești de la zero, în cazul în care în ultima perioadă ți-ai schimbat cu totul stilul vestimentar și/sau stilul de viață și simți nevoia de o schimbare drastică și în dressing. Indiferent de situație, poți dona/dărui hainele la care decizi să renunți – un pas către un stil de viață eco-friendly.

Iată care sunt, în linii mari, pașii de care să ții cont:

  • Stabilește, în funcție de stilul tău de viață și de preferințe, numărul maxim de articole vestimentare din garderoba ta. O poți face orientându-te la fiecare categorie – poate că ai nevoie de doar 5 pulovere, dar de 7-8 sacouri și 3 perechi de blugi. Regulile tu ți le stabilești, astfel încât să te simți confortabil cu ele. Sigur, pe parcurs se mai pot modifica. Dacă ți-e mai ușor să pornești de la un număr general maxim, poți opta pentru varianta asta: de pildă, maximum 35 de articole vestimentare.
  • Alege/păstrează haine plecând de la înțelegerea profundă a ceea ce ești, a ceea ce îți place și te reprezintă pe tine persoana de acum. Da, e posibil să trebuiască să renunți la piesele în care te simțeai grozav acum câțiva ani, dar care nu mai sunt în armonie cu stilul tău de acum. Am detaliat acest subiect în articolul Cum îți construiești o garderobă care să te reprezinte
  • Alege în primul rând articole versatile, atemporale, pe care să le poți purta ușor în diferite contexte. Un exemplu e cămașa albă. Sigur, îți poți completa apoi garderoba cu articole nu tocmai clasice, dar care fac parte din „amprenta ta stilistică”. Uite un exemplu: un trenci multicolorat.
  • Apropo de culori, începe să construiești pornind de la o schemă cromatică. Așa cum am zis, nu e musai să fie formată exclusiv din culori neutre – decât dacă te simți superconfortabil cu această alegere. În orice caz, culorile trebuie să se asorteze între ele, și nicidecum să te pună în dificultate zi de zi. 
  • Investește în calitate. Acordă atenție croielii, cusăturilor, căptușelii, materialului fiecărei piese, înainte de a o cumpăra. Desigur, și designul plăcut contează, dar acesta nu trebuie să fie singurul criteriu după care să te ghidezi. Confortul depinde în primul rând de calitatea materialului – ține minte întotdeauna acest lucru.

Gând de final

Procesul de triere sau de reorganizare completă a garderobei este unul migălos și, uneori, de durată. Pentru a-ți simplifica misiunea și, mai ales, pentru a-ți forma o garderobă capsulă perfectă pentru stilul tău de viață, poți să iei în calcul opțiunea de a colabora cu un stilist vestimentar cu a cărui viziune rezonezi. 

O astfel de colaborare îți poate fi utilă și dacă nu vrei neapărat o garderobă capsulă, ci una mai aerisită decât cea de acum, dar care să ți se potrivească 100% – căci, după cum ziceam, nu e musai ca toți s-avem o garderobă capsulă. 

În schimb, fiecare se poate inspira măcar puțin din principiile fundamentale ale garderobei minimaliste: mai puțin și (mai) bun.