Drumețiile: 6 beneficii pentru minte

Drumețiile: 6 beneficii pentru minte

Ai auzit că drumețiile sunt o modalitate excelentă de a-ți echilibra mintea, trupul și sufletul, iar acum vrei să afli mai multe? Perfect! În articolele publicate anterior am explicat deja beneficiile aduse trupului și sufletului. Dacă îți dorești să descoperi lista de beneficii pentru minte te încurajăm să citești în continuare.

Drumețiile: 6 beneficii pentru minte

1. Drumețiile reduc stresul și anxietatea

Pe lângă numeroasele beneficii fizice, drumețiile poate fi extrem de benefice pentru sănătatea ta mintală. Drumeția te aduce în contact cu natura și corpul tău, prin urmare este o modalitate sănătoasă de a gestiona factorii de stres care vin odată cu agitația vieții cotidiene. La fel ca multe alte forme de mișcare, drumeția încurajează organismul să elibereze endorfine, cunoscute și sub denumirea de „hormonii fericirii”, deoarece te fac să te simți fericit și mai puțin stresat.

Și știm cu toții din experiență cât de dăunător poate fi stresul pentru organism. Nu numai că te poate face să te simți blocat, dar studiile au arătat că, dacă stresul nu este tratat, acesta se poate acumula în organism și poate contribui la un sentiment mai mare de anxietate și depresie. Din fericire, exercițiile fizice sunt un excelent eliberator de stres! De fapt, un studiu din 2015 de la Universitatea Stanford arată că o plimbare de 90 de minute în natură poate ajuta la reducerea ruminației, care este suprapunerea continuă a gândurilor și anxietăților. De asemenea, studiul a constatat că petrecerea timpului în natură scade activitatea în porțiunea creierului legată de boli mintale. Mai mult, drumeția crește expunerea la soare, care oferă multe beneficii pentru sănătate, inclusiv vitamina D, un nutrient esențial care contribuie la sănătatea imunitară, la sănătatea oaselor și la îmbunătățirea stării de spirit.

2. Îmbunătățirea lucrului în echipă

Deși feedul de pe Instagram ar putea sugera altfel, drumeția nu se rezumă doar vârfuri de munți și apusuri superbe. Drumețiile necesită navigarea prin decizii importante, cum ar fi stabilirea ritmului, luarea de pauze, decodarea hărților ​​și gestionarea vremii nefavorabile. Aceste provocări necesită comunicare eficientă, rezolvare de probleme și lucru în echipă. Așadar, pe măsură ce iei decizii cu echipa ta de drumeție, vei avea ocazia perfectă de a-ți consolida legăturile cu cei dragi și de a promova noi conexiuni cu ceilalți.

Studiile arată că sănătatea relațiilor tale afectează foarte mult sănătatea ta generală. Prin urmare, construirea relațiilor este esențială! Experții susțin că experiențele împărtășite pot fi o modalitate excelentă de a consolida relațiile și ce loc mai bun pentru a te reconecta decât în ​​aer liber? Drumețiile pot fi ieșiri minunate de grup, deoarece le poți adapta la diferite nevoi, interese și abilități atletice. Așa că data viitoare când ieși la o drumeție, ia un vecin, un prieten sau un membru al familiei pe care să-l aduci cu tine!

3. Îmbunătățirea conexiunii cu natura

Când faci drumeții în aer liber, ai timp suficient pentru a te conecta cu natura. De ce este asta în lista de beneficii pentru minte? Simplu! Spre deosebire de alt tip de mișcare în aer liber, cum ar fi mersul pe bicicletă sau alergatul, drumeția îți dă timp să privești și să simți. În această oază de liniște în care parcă toate simțurile ți se trezesc la viață, mintea se calmează. Creierul tău se îndepărtează de agitația vieții cotidiene și se adaptează noului mediu.

Drumețiile pot oferi o mare ușurare pentru cei care se confruntă cu anxietatea, furia, îngrijorarea și nesiguranța. În natură nimeni nu se grăbește nicăieri, prin urmare nici tu nu trebuie să o faci. Mergând la pas prin pădure poți vedea și procesa lumea în ritmul tău.

4. Stima de sine crescută

Așa cum drumețiile sunt minunate pentru a-ți îmbunătăți relațiile cu ceilalți, poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a te conecta cu tine însuți. Cu toții avem momente în care ne luptăm să credem în propriile noastre abilități. Uneori putem avea gânduri de judecată și apreciere față de sine în același timp.

Drumețiile te pot ajuta să îți schimbați mentalitatea și să îți crești stima de sine. Cu fiecare traseu, îți îmbunătățești aptitudinile, iar asta îți va dovedii că ești capabil de mult mai mult.

Experții în sănătate mintală susțin că asumarea de noi provocări este una dintre cele mai bune modalități de a crește stima de sine. Nimic nu se compară cu „Am făcut-o!” – senzație câștigată după ce ai ajuns în vârful muntelui sau la sfârșitul unei drumeții provocatoare.

5. Drumețiile ajută la construirea unei comunități

Comunitatea se referă la orice grup de oameni care se reunesc prin hobby-uri comune, interese sau locație fizică pentru a crea implicare, conexiune și unitate. Nu ar trebui să trecem cu vederea beneficiile implicării comunității. Cercetările arată că a face parte dintr-o comunitate poate avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre mintale. Cum? Grupul oferă un sentiment de scop comun și apartenență. Când faci drumeții, devii parte a unei comunități globale cu milioane de alți drumeți din diferite țări.

Nu numai că drumețiile te conectează cu oameni din întreaga lume, dar este și o modalitate excelentă de a te conecta cu comunitatea ta locală. Alăturarea unui grup de drumeții sau organizarea unei excursii de grup poate fi o modalitate excelentă de a cunoaște oameni noi, de a împărtăși încurajare, de a practica responsabilitatea și de a rămâne social.

6. Îți păstrezi mintea ascuțită

Toate formele de exerciții fizice sunt excelente pentru sănătatea noastră mintală,. Drumeția însă aduce forța fizică și mentală la noi culmi. Când ești pe traseu, trebuie să menți atenția asupra mediului exterior la cote maxime. Trebuie să fii atent la pericole, marcaje de traseu sau animale sălbatice care ți-ar putea trece în cale. Mintea este într-un antrenament continuu pe durata traseului.

Prin această conștientizare mentală, îți activezi hipocampul și cortexul retrosplenial, o parte a creierului despre care se crede că ar controla memoria spațială și navigația. Așadar, prin activarea diferitelor zone și prin crearea de noi căi în creier, drumeția menține mintea ascuțită.

Totodată drumeția aduce beneficii pentru minte pe mai multe direcții. Spre exemplu beneficii cognitive, inclusiv memorie îmbunătățită, cogniție, creativitate crescută și risc redus de apariție a bolii Alzheimer.

Acum că ai parcurs întreaga listă de beneficii pentru minte ale drumețiilor, ce părere ai? Ești gata de traseu? Nu uita, dacă ești la început de drum cu acest tip de mișcare să revizuiești sfaturile pentru începători.