Înainte de orice trebuie să-ți recunoști și să te ierți pentru faptul că ești într-o relație toxică. Probabil teama te împiedică să vorbești despre asta cu altcineva și cauți pe internet cum să faci față abuzului emoțional. Este un pas important pentru tine și te felicităm pentru dorința de a înțelege și de a prelua controlul.
Cum să faci față abuzului emoțional
Avem pentru tine șapte strategii pe care le poți aplica pentru a-ți recăpăta viața.
1. Fă din tine o prioritate
Sănătatea ta fizică, emoțională și psihică trebuie să fie în topul listei de sarcini. Începe fiecare zi cu gândul că nevoile tale sunt cele mai importante. Nu trebuie să faci pe plac nimănui! Uită-te la tine în oglindă și redescoperă bucuria și frumusețea pierdută.
Începe să-ți asculți corpul și să-i oferi tot ce are nevoie, de la odihnă, la mâncare și sport. Fă-ți o rutină de îngrijire personală și adaugă elemente pentru bucuria sufletului tău. Meriți să fii pe primul loc în viața ta!
2. Stabilește-ți limitele
Spune clar și fără teamă ce vrei și ce nu vrei să trăiești. Dacă partenerul tău țipă sau te insultă într-un fel, anunță-l că tu nu accepți acest comportament din partea lui. Asigură-te că adaugi și urmările, de exemplu dacă continuă să țipe, discuția se termină, iar tu pleci din încăpere.
3. Nu arunca vina asupra ta
Dacă ai terminat de curând o relație toxică, probabil ai sentimentul că a fost doar vina ta. Îți spui că tu ai greșit, că ceva nu este în regulă la tine. Oprește-te! Nu tu ești problema. A abuza este o alegere, pe care nu tu ai făcut-o. Nu tu ai controlul asupra alegerilor celuilalt, tu ai control doar asupra ta. Reamintește-ți asta cât de des poți.
4. Nu poți repara un om abuziv
Te întrebi cum poți face față abuzului emoțional, iar mintea îți spune să-l repari pe partener. Nu o asculta! Oricât ai încerca, nu vei reuși niciodată să schimbi pe cineva. Partenerul a ales să fie abuzator, nu poți schimba ceea ce el face sau spune. Singurul lucru care ține de tine este modul în care tu alegi să-i răspunzi.
5. Nu te implica
Oricând un om abuziv încearcă să deschidă un conflict, nu răspunde. De exemplu, dacă el alege să joace cartea geloziei, nu căuta scuze sau explicații pentru a-l liniștii. Pur și simplu pleacă! Încearcă să vezi lucrurile obiectiv și să înțelegi că orice ai face sau ai spune pentru el este greșit.
6. Caută un partener de sprijin
Știm că nu este ușor să vorbești despre ce ți se întâmplă, însă discuțiile pot ajuta. Caută o persoană de încredere căreia să îi poți spune prin ce treci. Dacă familia sau prietenii s-au îndepărtat, nu-i judeca. Iartă-i și mergi mai departe către un specialist. Stai departe pe cât poți de mult de abuzator și petrece timp alături de oamenii care te susțin.
7. Fă-ți un plan de evadare
O relație abuzivă pe termen lung îți distruge sufletul, corpul și mintea. Nimeni nu merită să fie tratat rău indiferent ce face sau spune. Alege să părăsești acel loc toxic și să-ți construiești un loc sigur.
A pleca de lângă abuzator, de cele mai multe ori se dovedește a fi mai greu de făcut, decât de spus. Nu te panica și nu renunța la tine! Găndește-te pas cu pas ce trebuie să faci, cere ajutor dacă simți că nu te descurci pe cont propriu.
Uneori, sprijinul adevărat se arată de la un necunoscut. Familia și pritenii nu reușesc să vadă lucrurile clar. Găsește-ți curajul și fii sinceră față de cineva din afara vieții tale de zi cu zi. Mergi la un terapeut. Nu este o rușine!