Este posibil să repari o relație toxică?

Este posibil să repari o relație toxică?

Majoritate oamenilor cred că o relație toxică nu poate fi reparată. Când partenerul îți face mai mult rău decât bine, trebuie pur și simplu să rupi relația. Cum poți rămâne lângă un om toxic? De ce să întelegi de unde a plecat totul? Mai bine pleci din acel mediu fără să te uiți în spate, corect? În mod normal, când persoana de lângă tine este una violentă cel mai indicat este să pleci. Cu toate acestea, unele tipuri de relații, deși par că nu au șanse de izbândă, pot fi reparate.

Când este cazul să repari o relație toxică?

Merită să încerci repararea unei relații nu tocmai sănătoasă dacă există o dorință reală de schimbare. În clipa în care ambii parteneri își doresc asta, sunt șanse mari ca relația să intre pe un făgaș normal. Dacă doar tu tragi pentru a aduce armonie în cuplu, este puțin probabil să se modifice ceva.

Câteva semne că ați putea rezolva lucrurile împreună:

Acceptarea responsabilității

Înainte de toate trebuie să vă fie clar dacă vă mai iubiți sau nu. Vă doriți binele unul altuia? Vreți să încercați o nouă abordare în cuplu? Vă puteți ierta unul pe celălalt? Dacă răspunsul este da, la toate întrebările, atunci sunteți pe drumul cel bun. Atâta vreme cât amândoi doriți să luptați cot la cot pentru a vă îmbunătății relația, merită să încercați.

Din acest prim punct de plecare, pasul următor este să vă recunoașteți trecutul. Când v-ați simțit răniți, abandonați, rușinați sau controlați? Ce ați făcut atunci? A fost sau nu cea mai bună decizie? Puteați face altfel? Gândiți-vă la asta!

Vorbiți deschis și sincer despre ce v-a afectat. Nu folosiți cuvinte dure! Nu vă reproșați unul altuia lucruri! Amintiți-vă rostul dicuției! Vă doriți să reparați o relație toxică. Așadar comunicați asertiv despre ce fapte și emoții.

Bunăvoința de a investi

Atât tu, cât și partenerul tău sunteți dispuși să investiți în îmbunătățirea relației? Acesta este un semn bun. Poate că din gură ies vorbe care arată dorința de schimbare. Probabil amândoi vă gândiți că ar fi bine să faceți asta. În realitate însă, aveți aceeași motivație de a acționa?

O relație toxică poate fi reparată dacă ambii parteneri alocă timp și răbdare discuțiilor. Vei vedea că multe din conversațiile voastre vor sări dintr-un subiect în altul. Spui una, iar el își aduce aminte de alta și tot așa.

Găsirea unui numitor comun necesită o privire mai profundă asupra faptelor. Atenție! Este un proces de durată. Trebuie să fiți vulnerabili.

Treceți de la judecată la înțelegere

Precum am spus la început, cuvintele dure și jignitoare nu au ce căuta în discuție. Pentru a avea șanse de câștig trebuie să renunțați la judecată.

De exemplu, în loc să spuneți:

  • “Este vina ta
  • “Întotdeauna faci asta!”
  • “M-am săturat de răspunsul ăsta!”
  • “Niciodată nu faci cum zic eu!”
  • “Nu vorbi pe tonul ăsta cu mine. Cine te crezi?”

ai putea încerca:

  • „Cred că ne-am înțeles greșit, așa că hai să încercăm din nou.”
  • Înțeleg de ce te simți stresat și supărat – cum putem lucra împreună la asta?”
  • “Te înțeleg, am simțit și eu asta de-a lungul timpului. Ce putem face diferit ca să nu mai avem astfel de emoții?”
  • “Poate soluția mea nu a fost cea mai bună, hai să găsim una împreună.”
  • “Înțeleg că ești nervos, hai să ieșim la aer două minute. Ne liniștim amândoi și după putem continua.”
  • “Văd că ești supărat. Simt că s-a adunat multă tensiune între noi. Vreau să ne înțelegem mai bine, așadar te rog să schimbăm tonul vocii. Țipetele nu ne vor ajuta cu nimic. Ești de acord?”

Este posibil ca discuția să nu fie ușor de dus. Nu mereu facem totul ca la carte. Este normal! Nu te judeca prea tare și nu-l judeca nici pe partenerul tău.

Când discuția începe să se aprindă, este important să știți să puneți pauză. Este perfect normal să spui că ai nevoie de două minute pentru a continua. În acest timp, fiecare în parte trebuie să privească situația cu mai multă înțelegere.

Chiar și cu pauze simți că este prea mult? Cere ajutor!

Uneori emoțiile pot fi foarte puternice și greu de înțeles. Caută un specialist în relații și mergeți împreună la câteva ședințe. Cu ajutorul lui, lucrurile vor deveni mai ușoare. Nu te rușina! Multe cupluri fac asta.

Știm că orice schimbare este grea. Cu toate acestea, dacă nu încerci, nu ai de unde ști dacă va funcționa. Pas cu pas, lucrurile pot fi mai bune.