5 mituri despre somn

5 mituri despre somn

Somnul este unul din subiectele cele mai discutate în ultima vreme. De ce? Foarte mulți oameni moderni se confruntă cu insomnii sau tulburări de somn. Din acest motiv, odihna a devenit o nevoie. Toată lumea caută metode prin care somnul să fie neîntrerupt și la finalul căruia să te trezești plin de energie. De aici, au apărut fel de fel de mituri despre somn. În continuare vom vorbi despre cele mai cunoscute dintre ele.

5 mituri despre somn

1. Creierul se oprește în timpul somnului

Spre bucuria tuturor, creierul nu se oprește în timpul somnului. Acesta chiar înregistrează o creștere a activității pe timp de noapte. Gândește-te la vise, câte gâduri, imagini și emoții sunt acolo.

Este adevărat că mintea noastră nu este mereu la fel de activă pe timp de noapte. Cercetările în domeniu au arătat că avem patru etape care se repetă pe parcursul unui somn. În unele cazuri creierul devine foarte activ, cum ar fi momentul în care visăm, iar în altele se liniștește. Atenție la diferență! Creierul nu se oprește din a funcționa, el doar își încetinește ritmul de câteva ori pe seară.

2. Dacă îți amintești ce ai visat, atunci ai dormit bine

Dacă te gândești la ultimele trei nopți, îți vine în minte vre-un vis? Majoritatea oamenilor nu-și amintesc, dar asta nu înseamnă că nu au visat.

După cum spuneam mai sus, somnul se împarte în patru etape, din care una se numește REM. În timpul somnului REM, oamenii visează însă uită aproape imediat. Cei ce-și amintesc de regulă se trezesc în timpul sau imediat după acestă etapă.

Amintirea viselor este un indicator al somnului de calitate? Studiile spun că nu, din contră, oamenii care știu ce au visat se trezesc mult mai des noaptea.

3. Nu trezi niciodată un somnambul

Cunoști pe cineva care are această problemă? A ajuns la tine informația că dacă îl trezești o să aibă un atac de cord sau chiar mai rău? Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri despre somn.

Este adevărat că trezitul poate provoca frică sau confuzie în rândul acestor persoane. Poate deveni agresiv, din cauza emoțiilor puternice, dar nu moare nimeni din asta.

Dacă dormi în pat cu un somnambul probabil te-ai trezit cu el ridicându-se din pat cu ochii închiși. Nu țipa la el, nu-l zdruncina ca să se trezească. Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să te asiguri că revine în pat în siguranță.

4. Alcoolul garantează un somn bun

Fals! Adevărul este că cineva care a consumat alcool poate ajunge mai rapid la culcare. Băuturile alcoolice fac adesea oamenii să se trezească mai greu. Acesta este motivul pentru care s-a presupus că are un efect benefic asupra somnului. Nu este cazul! Studiile au arătat chiar contrariul.

5. Brânza și alte lactate ajută somnul

Cine nu a auzit de paharul cu lapte cald băut înainte de culcare? Este poate cel mai comn aliment despre care se crede că ajută la îmbunătățirea calității somnului. Acesta este unul din miturile despre somn parțial adevărat.

Brânza sau alte lactate consumate înainte de a te băga în pat nu fac minuni pentru toată lumea. A mânca o masă copioasă înainte de somn, îți poate face mai mult rău, decât bine. Asta nu înseamnă că trebuie să mergi la culcare cu stomacul gol, care urlă după puțină atenție. Poți mânca seara chiar și înainte de somn, atâta vreme cât alimentele sunt bine alese.