7 lucruri pentru care să nu-ți ceri scuze

10 lucruri pentru care să nu-ți ceri scuze

Ai numărat de câte ori spui într-o zi: „Scuze!”, „Pardon!” sau „Îmi pare rău!”? Sunt momente în care merită și chiar este indicat să faci asta. Un „Iartă-mă!” sincer poate salva o relație sau te poate scoate dintr-o situație nefavorabilă. Cu toate acestea sunt lucruri pentru care să nu-ți ceri scuze.

Mai jos avem o listă detaliată pe care te rugăm să o parcurgi cu atenție. Dacă te regăsești printre rânduri, este cazul de o schimbare de atitudine. Dă-ți timp să te cunoști și să te accepți pentru cine ești.

10 lucruri pentru care să nu-ți ceri scuze

1. Ce porți

Când ajungi într-un loc, iar mintea ta îți spune că nu te potrivești în peisaj, scoți automat pe gură scuze. Este prea scurt, prea lung, prea gros, prea elegant, prea… Oprește-te! Rar oamenii sunt atenți la ce-i înconjoară. Din păcate, majoritatea suntem blocați în propriile gânduri ca să fim atenți și la ceilalți. Dacă tu ai plecat de acasă cu zâmbetul pe buze pentru ceea ce porți, păstrează doar asta cu tine. Cu restul, încearcă să faci ordine.

2. A spune nu

Este normal să simți că vrei să faci ceva, la fel cum este în regulă să nu vrei să faci. Uneori suntem obosiți sau pur și simplu nu avem plăcerea de a face unele lucruri. Dacă spui: „Nu vreau, scuze!” sau „Nu pot, scuze!” ești pe drumul bun. Mulți nu pot spune „nu” și se chinuie să le facă altora pe plac. Cu toate acestea, poți face și mai mult decât atât. Poți spune doar „NU!”. Nimeni nu ar trebui să ofere explicații sau scuze pentru alegerile lor. Gândește-te numai la atunci când spui „da”, mai adaugi ceva după? Cauți să detalizei de ce vrei ceva sau pur și simplu aprobi și o faci?

3. Gândire diferită

A fi curios și a avea idei noi depre viață este o binecuvântare. Când cineva te face să te simți prost pentru asta, amintește-ți că nu este vorba despre tine. Ei resping sau judecă pentru că nu pot înțelege sau nu pot vedea ca tine. Nu te scuza pentru felul tău de a gândi. Acceptă politicos părerile celorlalți, caută să primești ce îți este de folos, iar pe restul lasă-le să treacă.

4. Pentru că te răzgândești

Suntem oameni și ne schimbăm adesea felul de a fi, a gândi, a simți. Oprește-te din a te scuza pentru fiecare moment de schimbare din viața ta. Schimbarea înseamnă de cele mai multe ori creștere.

5. Răspunsul întârziat

„Îmi pare rău că a durat atât de mult să-ți răspund!” – Ți se pare cunoscut? Câte din mesajele tale încep așa, deși nu ai întârziat nici 24 de ore? Este normal să nu fim online mereu, chiar este foarte sănătos să faci când și când pauze. Fie la muncă, fie acasă, pauzele scurte de la orice timp de interacțiune îți pot aduce multe beneficii. „Mulțumesc pentru răbdare” în loc de scuze ar fi o opțiune mai bună.

6. Când ești bolnav sau obosit

Probabil prietenii au fost deranjați atunci când le-ai refuzat invitația în oraș. Ai observat schimbarea lor și ți-ai cerut repede scuze pentru starea ta de sănătate. Nu mai fă asta! Uneori suntem bolnavi sau pur și simplu obosiți, nu trebuie să-ți ceri scuze pentru că te pui pe primul loc. Sănătatea ta, din toate punctele de vedere, trebui să rămână prioritatea ta numărul unu, fără excepții. Bine?

7. Pentru respectarea limitelor

Faptul că ai niște limite clare arată că ai curajul să te iubești, chiar dacă riști să superi pe cineva. Este foarte bine să știi ce poți și ce nu poți accepta. Dacă cineva face ceva ce îți depășește limitele, nu-ți cere scuze pentru îndrăzneala lui. Explică-i ce te-a deranjat și de ce. Dacă ține la tine, va căuta să afle ce poate face diferit pentru a nu te deranja în viitor.

Aceasta este lista noastră de lucruri pentru care să nu-ți ceri scuze. Amintește-ți, poți fi amabil și iubitor fără a-ți cere scuze.