Motivația: ce este, ce tipuri de motivație există și cum poți să-ți exersezi motivația

sursă foto: Unsplash

Citești în fiecare zi, fiindcă lectura îți aduce bucurie, te relaxează și te ajută să-ți lărgești orizontul cunoașterii.

De ceva vreme, ai început să faci mișcare zi de zi, pentru că îți dorești să ai grijă de sănătatea ta și, în plus, sportul te ajută să te conectezi la tine și să-ți gestionezi emoțiile mai puțin confortabile.

Îți faci timp pentru hobby-ul tău în fiecare weekend, pentru că simți că doar așa poți evolua și-ți poți dezvolta aptitudinile. De fiecare dată intri în starea de flux, pierzi noțiunea timpului, te scufunzi pur și simplu în activitatea care te „ancorează” în prezent.

Iată câteva exemple pentru modul în care funcționează motivația intrinsecă.

Motivația lăuntrică este asemenea unui „combustibil” care ne ajută să lucrăm pentru atingerea obiectivelor, personale și profesionale deopotrivă, așa că este esențial ca fiecare dintre noi să și-o descopere și s-o valorifice. 

Vom vorbi și despre îmbunătățirea nivelului de motivație intrinsecă în a doua parte a articolului, însă până atunci, hai să descoperi ce este motivația intrinsecă, de ce este aceasta sustenabilă și prin ce se diferențiază de motivația extrinsecă.

Ce este motivația intrinsecă

Pentru a înțelege ce este motivația intrinsecă, este necesar să pornim de la definiția motivației: conform articolului What Is Motivation?, motivația reprezintă acel proces care inițiază, ghidează și menține comportamentele orientate către atingerea anumitor obiective. 

Cu alte cuvinte, este acea „forță” care stă în spatele comportamentelor noastre; este „de ce”-ul din spatele acțiunilor: ne dorim să obținem o poziție superioară la locul de muncă fiindcă ne-ar aduce mai multă satisfacție financiară, dar și fiindcă ne-ar ajuta să ne îmbunătățim aptitudinile și să ne îmbogățim cunoștințele. 

În acest exemplu regăsim două tipuri de motivație: pe de-o parte intrinsecă (reprezentată de dorința de îmbunătățire a aptitudinilor și de îmbogățire a cunoștințelor), iar pe de altă parte – extrinsecă (reprezentată de dobândirea unei satisfacții financiare superioare celei actuale).

Pornind de la acest exemplu, putem să definim motivația intrinsecă astfel: o „forță” interioară care ne determină să ne apucăm de anumite lucruri și ne ghidează comportamentele pe parcursul activităților desfășurate cu scopul de a ne atinge obiectivele.

Motivația intrinsecă este strâns legată de împlinirea nevoilor psihologice: de la găsirea sensului personal, până la împlinirea nevoii de autonomie și „întărirea” stimei de sine. 

Motivația intrinsecă este sustenabilă

Forța interioară care ne ghidează către atingerea obiectivelor, fie că este vorba despre cititul în fiecare zi, despre practicarea sportului în mod regulat sau despre perfecționarea într-un nou domeniu de activitate, este cea care ne determină să rămânem implicați în călătoria pe care ne-am ales-o, în ciuda dificultăților pe care le putem întâmpina pe drum. 

Putem spune, așadar, că motivația intrinsecă este combustibilul ideal inclusiv pentru călătoriile personale pe termen lung, uneori anevoioase: practicarea sportului cu regularitate, cititul zilnic, formarea unui stil alimentar sănătos – atingerea acestor obiective necesită efort constant și conștient. 

Motivația intrinsecă, însă, este cea care ne determină să nu renunțăm și să facem față mai ușor provocărilor. 

În lipsa ei, există un risc potențial de a abandona călătoria. De exemplu, dacă ne-am apucat de mișcare doar pentru că multe dintre cunoștințele noastre practică sport regulat, este posibil să simțim nevoia să renunțăm la primul „hop”: pentru că nu ne-am găsit propriul „de ce”, facem o activitate doar prin… „imitație”. 

În timp ce prietenii noștri fac mișcare pentru a avea grijă de sănătatea lor fizică și emoțională (iată, așadar, care e forța interioară ce-i ghidează și îi ajută să continue chiar și atunci când se confruntă cu tot felul de provocări), noi nu ne-am găsit sensul din spatele acțiunii.

Așadar, descoperirea și valorificarea sensului personal sunt cele care ne energizează și ne determină să nu abandonăm sau, dacă suntem tentați să renunțăm, să reușim să găsim înlăuntrul nostru resursele necesare pentru a ne mobiliza în direcția dorită.

Motivația intrinsecă vs. motivația extrinsecă

Motivația extrinsecă este „alimentată” de exterior și poate lua diferite forme: de la recunoașterea socială și câștigarea unei bune reputații, până la obținerea unor câștiguri financiare și a unor premii.

Motivația extrinsecă se poate dovedi eficientă pentru unii dintre noi, însă prezintă și un risc pe care ar fi bine să-l conștientizăm, astfel încât să nu cădem în capcană: atunci când este „în exces”, poate avea un impact negativ asupra motivației intrinseci. De pildă, dacă vrem să ne perfecționăm continuu doar pentru a obține o poziție mai bună la locul de muncă și, astfel, pentru a câștiga un salariu mai mare, odată ce ne vom atinge obiectivul, este posibil să ne pierdem interesul. 

Pe de altă parte, dacă, pe lângă obținerea unei poziții ierarhice superioare, am dori să ne perfecționăm pentru a ne dezvolta competențele, aptitudinile și pentru a afla mai multe lucruri despre domeniul în care activăm, interesul și curiozitatea ar rămâne vii și după atingerea obiectivului: pentru că, după cum am spus, forța interioară care ne motivează acționează pe termen lung, este sustenabilă. Pasiunea pentru domeniul de activitate respectiv este mai puternică decât o reputație mai bună și niște câștiguri financiare mai mari. 

Așadar, motivația extrinsecă poate avea, pentru mulți dintre noi, multiple beneficii: ne poate ajuta să fim mai productivi și ne poate determina să evoluăm, mai ales în sfera profesională. În schimb, pentru a ne bucura, pe termen lung, de o călătorie rodnică, este esențial să ne ghidăm și după propriul „de ce?”, să ne găsim și să ne urmăm sensul, adică să ne valorificăm motivația intrinsecă.

Cum îți cultivi motivația intrinsecă

  • Găsește-ți „de ce”-ul atunci când îți stabilești obiective. Vrei să te apuci de sport? Întreabă-te de ce: poate pentru că vrei să ai un stil de viață mai sănătos sau pentru că sportul te ajută să-ți gestionezi emoțiile mai puțin confortabile.
  • Practică un hobby care îți place și care te ajută să intri în starea de flux. Fă-o de dragul activității în sine, pentru că vrei să evoluezi, să-ți dezvolți niște aptitudini, să te (re)descoperi. 
  • Bucură-te de călătorie în sine. Motivația extrinsecă este mai degrabă orientată către finalul călătoriei (reprezentat de câștigarea unei competiții, de pildă), în timp ce motivația intrinsecă se concentrează asupra parcursului în sine. Visând doar la destinație, uiți să trăiești călătoria.

Gând de final

Motivația intrinsecă este legată în special de împlinirea nevoilor psihologice, ne oferă resursele necesare pentru a face față provocărilor mai dificile și de a ne bucura de călătoria de îndeplinire a obiectivelor propuse. Tocmai de aceea, este esențial ca fiecare dintre noi să-și găsească răspunsul la „de ce”.

Adelina Bălan