De ce ideea de „a lenevi” este o minciună

susa foto: pixabay.com

Este vineri după-amiază și ești obosit. Dar nu are sens: nu ai îndeplinit nicio sarcină solicitantă și nici nu ai motive să te simți extenuat. De fapt, ai făcut mai puțin decât ai plănuit să faci. În loc să validezi ideea că s-ar putea să fii obosit, te pedepsești pentru că simți că nu ți-ai dus la bun sfârșit task-urile.

Acest tip de spirală a rușinii — îți sună familiar? — este un bilet unic către epuizare și un simptom al unui sistem de credințe omniprezent pe care specialiștii îl numesc „lenea minciună”.

După cum explică Price în cartea lui „Laziness is Wicked”, lenea nu există. Acest sistem de credințe ne afectează bunăstarea, munca și relațiile. Și ne subminează capacitatea de a fi plini de compasiune față de ceilalți. În cele ce urmează descoperim care sunt convingerile comune pe care mulți dintre noi le avem în legătură cu lenea și productivitate și  cum ne putem antrena să gândim diferit.

De unde a pornit ideea de lene?

Cuvântul „leneș” a apărut pentru prima dată în engleză în anii 1540 și a fost folosit pentru a descrie pe cineva căruia nu-i plăcea munca sau efortul. Mulți etimologi cred că acest cuvânt provine fie din limba germană „lasich”, care însemna „slab”. Fie din engleza veche „lesu”, care însemna „fals” sau „rău”.

Multe dintre stările pe care le numim ca fiind lene, cum ar fi amânarea unor activități, sunt adesea conduse de perfecționism și anxietate. Când ne uităm la cineva care nu va începe să scrie o lucrare de cercetare pentru că este foarte anxios și nu știe cum să înceapă. Chiar dacă îi pasă foarte mult să facă treaba perfect – îl numim leneși. Această idee că lenea este un eșec moral intră în joc atunci când ne uităm la atitudinile culturale în care oamenii sunt adesea acuzați individual pentru problemele create de societate.

De ce ideea de „a lenevi” este o minciună

Minciuna lenei este un sistem de convingeri care spune că munca grea este moral superioară relaxării. Și că oamenii care nu sunt productivi au mai puțină valoare înnăscută decât oamenii productivi. Este un set de credințe și valori nerostite, dar des întâlnite. Lenea afectează modul în care lucrăm, modul în care stabilim limite în relațiile noastre și opiniile noastre despre ceea ce ar trebui să fie viața.

Există trei convingeri de bază care determină ura societății față de lene:

Valoarea ta este productivitatea ta.

Această idee este problematică la nivel fundamental. Și, de asemenea, pentru că, de exemplu, copiii, persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități și persoanele cu depresie nu pot fi întotdeauna productive. Acele vieți au încă o valoare înnăscută.

Și dacă consideri că a munci din greu și a face multe lucruri este modul în care îți câștigi dreptul de a fi în viață, vei lua întotdeauna mai mult decât este sănătos pentru tine. Când ne luptăm sau nu suntem productivi. Ideea că productivitatea noastră este legată de valoarea noastră ne face ușor de exploatat.

Descoperă Cum să valorifici la maximum o vacanță de câteva zile

Nu poți avea încredere în propriile sentimente sau limite.

Deoarece productivitatea este cel mai important lucru, ar trebui să ignori sau să minimizezi tot ceea ce împiedică acea productivitate. Nu am câștigat încă o pauză pentru că nu am făcut suficient. Acesta este un proces de gândire riscant, deoarece ne conduce la un simț distorsionat al acestor semnale. Nu avem încredere în sentimentele de a nu mai lucra, deoarece presupunem că ele ne fac o persoană rea. Acest lucru ne poate eroda sănătatea, deoarece atunci când oamenii nu au suficiente pauze, sunt expuși unui risc crescut de epuizare.

Întotdeauna există mai multe lucruri pe care le poți face.

Acest gând este deosebit de periculos, deoarece se reduce la mult mai mult decât doar muncă. Există multe tărâmuri ale vieții pentru care ne putem face să ne simțim vinovați sau în care putem simți că nu suntem de ajuns.

Cum îți dai seama că ai picat în capcana lenei

Dacă prima ta reacție este să vezi o emoție ca pe o amenințare pentru productivitatea ta, înseamnă că trebuie făcute unele îmbunătățiri. Acordați atenție când primul  impuls este să puneți la îndoială o emoție, fie că este supărare, resentiment sau oboseală.

În al doilea rând, observă dacă te gândești la odihnă și îngrijire de sine doar ca un mijloc de a te face mai productiv. Atâta timp cât gândești așa, încă îți măsori viața într-un mod condiționat. Pierderea timpului este o parte necesară a vieții. Nevoile umane de bază și viețile noastre pot fi definite de valorile noastre, de relațiile noastre și de lucrurile care ne fac plăcere. Mai degrabă decât de vinovăție, rușine, productivitate sau încercarea de a ne câștiga dreptul de a fi în viață. Nu există așa ceva ca să câștigi dreptul de a fi în viață. Cu toții merităm să fim fericiți și confortabili, indiferent de ceea ce facem sau nu.

Care sunt modalitățile prin care putem ajuta oamenii din viața noastră care au fost răniți de mitul lenei?

Adesea, nu le acordăm oamenilor credit pentru cât de greu se luptă pentru a rămâne în viață. Pentru a fi bine și pentru a obține lucrurile de care au nevoie atunci când au probleme de sănătate mintală. În schimb, vedem că nu fac suficient pe baza standardului nostru și, în consecință, îi numim leneși.

În loc să aruncăm această judecată asupra oamenilor care nu fac ceva. Ceea ce ne determină să fim frustrați sau să-i etichetăm drept leneși. Întrebarea ar trebui să fie: vor ei să atingă acest obiectiv? Și dacă nu reușesc să atingă un obiectiv care contează pentru ei: ce putem face pentru a ajuta?

Dacă ești aproape de cineva, atunci ai șansa să-ți exprimi curiozitatea despre ce se întâmplă în calea prietenilor sau a membrilor familiei tale.

Odată ce ai stabilit încrederea, ceea ce este greu uneori, întreabă-i. „Care sunt lucrurile pe care le-ai observat și care îți stau în cale?

Care sunt modurile alternative de a-ți vedea propria valoare?

Fiecare ființă vie are valoare și toți facem parte din univers. Nu avem datorii față de societate sau față de univers, pentru că noi alcătuim societatea și universul.

De exemplu, o frunză nu datorează nimic copacului pe care se află. Face parte din copac. Un alt exemplu excelent pentru înțelegerea semnificației valorii este aprecierea animalelor  de companie. Majoritatea animalelor de companie nu fac nimic productiv –  dorm, mănâncă și le place să fie mângâiate. Mulți oameni își iubesc animalele de companie doar pentru că există.

Practică respectul universal și conștientizează că viața este prețioasă. Trăiește cu convingerea că toată lumea este demnă, indiferent de ceea ce face. Asta facilitează pașii de a avea încredere în tine.