Beneficiile practicării yoga pentru sănătatea fizică și emoțională

sursă foto: Unsplash

Practicarea sportului în mod regulat este un mod prin care ai grijă, în egală măsură, de sănătatea ta fizică și psiho-emoțională. Chiar și o simplă plimbare pe jos te poate ajuta să te conectezi la tine, să înveți să-ți gestionezi emoțiile și trăirile mai puțin confortabile și, în cele din urmă, să te înțelegi mai bine. 

Printre cele mai populare și apreciate forme de mișcare, cu multiple beneficii și în sfera sănătății emoționale, se numără și yoga. De altfel, yoga Kundalini este una dintre cele mai practicate forme de meditație, alături de mindfulness

Atunci când vrei să te apuci de sport, este esențial să te orientezi către unul care să-ți și aducă bucurie, pe care să-l practici cu drag, astfel încât să te poți ține de obiectivul tău pe termen lung și, mai mult decât atât, să-l integrezi natural în stilul tău de viață. Sigur, integrarea firească se va produce în timp. Totodată, îți reamintim că este important să abordezi această schimbare într-un mod rațional, adică să-ți stabilești, la început, obiective mai mici, astfel încât să le poți respecta.

După ce parcurgi articolul de astăzi, s-ar putea să te tenteze să practici yoga, ca să-ți dai seama dacă este acea formă de mișcare de care vrei să te ții pe termen lung. Ba chiar s-ar putea să te îndrăgostești, pur și simplu, de starea de bine pe care o resimți la finalul unei sesiuni de yoga. 

Acestea fiind scrise, hai să descoperi care sunt beneficiile practicării yoga pentru sănătatea fizică și emoțională:

Beneficiile practicării yoga pentru sănătatea fizică

Yoga ar putea susține sănătatea cardiovasculară

Potrivit articolului 13 Benefits of Yoga That Are Supported By Science, yoga ar putea susține sănătatea cardiovasculară și, totodată, ar putea contribui la reducerea factorilor de risc pentru diferite afecțiuni ale inimii, precum hipertensiunea.

Mai mult decât atât, unele studii evidențiază faptul că, integrată într-un stil de viață echilibrat, din care nu lipsesc odihna de calitate și alimentația sănătoasă, yoga ar putea încetini evoluția anumitor afecțiuni cardiovasculare. 

Ce e important să reții e faptul că nu este suficient să practici yoga pentru a te bucura de o stare de sănătate bună. Așadar, formează-ți obiceiuri alimentare sănătoase, dormi suficient și fă-ți un program zilnic echilibrat, în care și timpul pentru tine să fie o prioritate. În ceea ce privește alimentația, îți recomandăm să citești cu atenție următoarele articole:

Yoga ar putea diminua durerea cronică

Yoga este una dintre formele de mișcare indicate persoanelor care se confruntă cu dureri de spate (și nu numai). Sugestia noastră ar fi să apelezi la sfatul unui medic sau kinetoterapeut, dacă te confrunți cu astfel de dureri și mai ales dacă este pentru prima dată când iei în considerare să te apuci de yoga. 

Yoga ar putea îmbunătăți calitatea somnului

Dacă ai avut curiozitatea să descarci vreo aplicație ce conține exerciții de yoga, este posibil să fi observat și unul sau mai multe programe de seară. Iată și explicația: exercițiile de yoga te pot ajuta să adormi mai ușor și mai liniștit(ă) și, astfel, să te odihnești mai bine. 

Yoga îmbunătățește echilibrul și flexibilitatea

Totodată, dacă ai avut curiozitatea să încerci, până acum, câteva poziții de yoga, cel mai probabil ai simțit că acestea antrenează, printre altele, echilibrul și flexibilitatea. 

Într-adevăr, mai ales la început, unele ți se pot părea imposibile – tocmai de aceea, te încurajăm, încă o dată, să iei în calcul opțiunea de a te înscrie la un curs de yoga susținut de un instructor. Contează să faci exercițiile corect, iar singur(ă), acasă, e mult mai dificil să-ți dai seama dacă le faci sau nu bine. 

Beneficiile practicării yoga pentru sănătatea psiho-emoțională

Yoga contribuie la gestionarea sănătoasă a stresului

Stresul este considerat una dintre provocările cel mai des întâlnite din zilele noastre, amplificat, printre altele, de nevoia nerealistă de a atinge perfecțiunea, de lipsa de autocompasiune, de neglijarea timpului pentru noi înșine. Sigur, nu putem evita factorii de stres, însă putem învăța să-i gestionăm în așa fel încât să nu-i lăsăm să ne afecteze, pe termen lung, sănătatea emoțională și chiar fizică. 

Vestea bună e că avem acces la o mulțime de metode sănătoase de gestionare a stresului, iar exercițiile de yoga se numără printre ele. Unele studii arată că yoga ajută la scăderea cortizolului, supranumit și „hormonul stresului”. 

Ba mai mult, practicarea exercițiilor de yoga nu doar că ne ajută să gestionăm stresul pe moment, ci și să-l prevenim sau să-i facem față mult mai ușor, pe termen lung. De aceea, merită să le iei și tu în considerare și să le incluzi în rutina personală. 

Yoga stimulează producția de hormoni ai fericirii

Despre așa-numiții „hormoni ai fericirii” am vorbit cu multe alte ocazii. Ca să te familiarizezi cu subiectul, îți recomandăm atât articolul Hormonii fericirii – ce roluri au în organism și cum poți să le echilibrezi nivelul prin metode naturale, cât și podcasturile Cum să fii fericit într-o lume nefericită. Andreea Raicu, Paul Olteanu. Partea 1 și Relații fericite într-o lume nefericită. Andreea Raicu, Paul Olteanu. Partea 2.

Concret, care este legătura dintre yoga și starea de bine, starea de fericire? Ei bine, yoga stimulează producția de endorfine, serotonină și oxitocină. De exemplu, sesiunile de yoga care se concentrează în jurul compasiunii/autocompasiunii ajută la creșterea nivelului de oxitocină, care este considerată și „hormonul iubirii”. 

Yoga te ajută să te „ancorezi” în prezent

Cu siguranță că una dintre cele mai mari provocări din zilele noastre este trăitul conștient, trăitul prezent, trăitul în prezent. Nu de puține ori, fie suntem prinși în trecut, fie ne gândim prea mult la ce ne așteaptă-n viitor, astfel că ratăm esențialul: momentul prezent. 

Te regăsești? Din fericire, te poți antrena, zi de zi, să fii prezent în prezent, iar exercițiile de yoga, practicate regulat, se pot dovedi de mare ajutor. Iată și explicația: se concentrează pe respirație, adică pe momentul „acum”.

Sigur, ți se poate părea foarte greu să-ți urmărești doar respirația și, în general, să-ți simți propriul corp. Vei fi tentat(ă) să te gândești la o mulțime de alte lucruri: la ce vei mânca la cină sau la a doua zi de muncă. Este absolut firesc să fie așa: ce contează este să nu renunți, iar când simți că mintea-ți fuge în altă parte, să te „reancorezi” în prezent. 

Yoga ar putea fi o formă de gestionare a emoțiilor inconfortabile 

Sportul, în general, este și o formă de autocunoaștere și de gestionare sănătoasă a emoțiilor care produc disconfort, precum furia. Există o mulțime de exerciții de yoga, de la unele simple, potrivite și pentru începători, până la unele mai complexe, pe care poți ajunge, în timp, să le faci și tu corect, care te pot ajuta să te conectezi la universul tău emoțional, să-ți dai voie să fii vulnerabil(ă), să îmblânzești emoțiile cu care, în mod normal, nu ai vrea să te întâlnești: furia, neputința, frica, rușinea. 

Prin intermediul exercițiilor de yoga, le dai emoțiilor spațiul necesar de a se manifesta. Înveți să le accepți, în loc să le negi, să le reprimi, să te ascunzi de ele. 

Yoga este, așadar, și terapie pentru minte și suflet. Este ca o călătorie fascinantă, dar și provocatoare, de autodescoperire. O călătorie pe parcursul căreia înveți să te împrietenești cu tine, să accepți emoțiile ca parte firească din tine și, încetul cu încetul, să renunți la clasificarea lor în „pozitive” și „negative”: sunt, pur și simplu, emoții, inclusiv cele inconfortabile, emoții care vor să-ți transmită un mesaj despre tine și nevoile tale. Contează, însă, să le asculți, și nu să le blochezi.

9 lucruri bine de știut înainte de a te apuca de yoga

  • Yoga este o formă de mișcare complexă, cu atât mai mult că se concentrează asupra emoțiilor. Să practici pe cont propriu, acasă, s-ar putea să nu se dovedească o alegere neapărat inspirată, dacă nu ai suficientă experiență. De aceea, ai putea să te înscrii la un curs de yoga – individual sau de grup -, susținut de un instructor specializat. În acest fel, înveți să efectuezi mișcările corect și, totodată, îți va fi mai ușor să te conectezi la emoțiile tale – conexiune care, câteodată, poate fi anevoioasă.
  • Nu-ți seta așteptări nerealiste. Nu te aștepta să poți efectua cele mai complicate mișcări de la primele cursuri, mai ales dacă este prima dată când vrei să te apuci serios de sport. Ia-o cu pași mărunți, acceptă faptul că va fi și greu și că poți avea nevoie de mai mult timp pentru a putea duce la bun sfârșit unele exerciții. În acest sens, un instructor cu experiență te poate îndruma, deoarece concepe un set de exerciții adaptat nevoilor și condiției tale fizice actuale. 
  • Tratează-te cu blândețe. Yoga presupune să trăiești în prezent, dar, cum nu ești neapărat obișnuit(ă) să faci asta, vei fi tentat(ă) să te gândești la cu totul alte lucruri – nu te certa, nu te judeca. Învață, în schimb, să-ți arăti autocompasiune, calitate care te va ajuta apoi și în viața de zi cu zi, și nu doar în timpul sesiunilor de meditație.
  • Există mai multe tipuri de yoga: Kundalini, Ashtanga, Yin, Hatha și multe altele. S-ar putea să nu ți se potrivească toate și să ai nevoie de ceva timp până îl găsești pe cel cu care rezonezi cel mai bine și care te motivează să continui. Sigur, la fel de bine s-ar putea să găsești din prima tipul de yoga pe care-l simți parcă făcut special pentru tine. Recomandarea noastră ar fi să te informezi cu privire la caracteristicile fiecăruia: o documentare serioasă te-ar putea ajuta să economisești timp prețios și să te înscrii din prima la un curs care te interesează și care simți că ți s-ar potrivi.
  • Evită să servești mese copioase înaintea ședințelor de yoga. Poți opta, în schimb, pentru o gustare sănătoasă și ușoară – cu o oră-două înainte de a începe sesiunea de mișcare.
  • Alege îmbrăcăminte confortabilă (de preferat, special concepută pentru exercițiile de yoga), și nicidecum haine pe care le porți, în mod normal, pe stradă, care riscă să te încurce în timpul mișcării.
  • Multe exerciții pot fi efectuate fără echipament: este suficient să ai o saltea.
  • Nu te sfii să pui întrebări, atunci când nu înțelegi ceva, indiferent că este vorba despre o anumită postură, despre respirație sau despre gestionarea emoțiilor. E foarte important să înțelegi de ce faci ceea ce faci.
  • Apropo de înțelegerea motivului pentru care faci ceea ce faci: găsește-ți motivația interioară. Este cel mai puternic combustibil care te ajută să continui când lucrurile par foarte complicate. Dacă faci yoga doar pentru că așa ai văzut la cineva, s-ar putea să fie doar ceva de scurtă durată. În schimb, dacă o faci pentru a te cunoaște mai bine/pentru a învăța să trăiești în prezent/pentru a-ți îmbunătăți echilibrul și flexibilitatea/pentru a avea mai multă grijă de tine, sunt șanse mai mari să reușești să transformi această formă de mișcare într-un obicei absolut firesc din rutina ta. 

Gând de final

Sperăm că beneficiile anterior prezentate te ajută să-ți formezi o perspectivă de ansamblu asupra importanței exercițiilor de yoga pentru sănătatea fizică și emoțională. Pentru a te bucura din plin de acestea, îți sugerăm să ai răbdare, să fii blând(ă) cu tine și să nu renunți, chiar dacă lucrurile nu-ți vor ieși, poate, de la bun început, așa cum te așteptai. Nu în ultimul rând, te încurajăm să te înscrii la un curs de yoga pentru începători, pentru a primi îndrumarea necesară.

Adelina Bălan