Și astăzi ai amânat alarma de câteva ori, așa că ai sărit, din nou, peste micul dejun. Te-ai pregătit pe repede înainte pentru birou, poate că ți-ai luat o cafea pe drum și, după câteva ore, ai trecut direct la o masă sățioasă de prânz.
Sau, chiar dacă reușești, în general, să te trezești când îți propui, micul dejun nu este o prioritate pentru tine. Nu-ți vine să-ți pregătești nimic de mâncare, așa că preferi să te rezumi la o gustare servită în jurul prânzului.
Te regăsești într-unul dintre aceste scenarii sau în altul asemănător, care, oricum ar fi, presupune să sari mai mereu peste micul dejun? S-ar putea ca articolul de astăzi să te determine să privești masa de dimineață dintr-o nouă perspectivă și s-o transformi într-o prioritate din rutina de dimineață.
Iar dacă nu ești tocmai o persoană matinală, fii fără grijă: în a doua parte a articolului îți prezentăm câteva metode pe care le poți pune în practică, astfel încât să faci un obicei din servirea micului dejun.
Până să ajungem acolo, hai să vorbim despre importanța micului dejun, supranumit și „cea mai importantă masă a zilei”.
Despre importanța micului dejun: până la urmă, de ce este esențială masa de dimineață?
Nu întâmplător micul dejun mai este numit și cea mai importantă masă a zilei. Sigur, acest lucru nu înseamnă că trebuie să privești celelalte mese ca fiind mult mai puțin importante sau chiar opționale. Este esențial să reții că un stil alimentar sănătos presupune mai mult de o masă echilibrată pe zi.
Cu toate acestea, masa de dimineață este considerată esențială din mai multe puncte de vedere. De exemplu, micul dejun ajută la reumplerea „rezervorului de energie” necesară pentru îndeplinirea activităților din ziua respectivă, fie ele personale sau profesionale. Astfel, servirea micului dejun te ajută să fii mai în formă atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere mental. În acest sens, unele studii arată că există o legătură între servirea unui mic dejun echilibrat și sănătos și o memorie mai bună. De asemenea, alte studii arată că ar putea exista o legătură între masa de dimineață și o capacitate de concentrare mai bună – însă mai sunt necesare și alte dovezi referitoare la acest beneficiu.
Mai mult decât atât, când faci un obicei din a servi un mic dejun echilibrat din punct de vedere nutrițional, sunt șanse mai mari să acorzi o atenție sporită și celorlalte mese de pe parcursul zilei și, astfel, să consumi cantitățile optime de care organismul tău are cu adevărat nevoie. Practic, potolindu-ți senzația de foame de dimineață, elimini sau controlezi mult mai ușor tentația de a mânca porții mult prea mari la prânz sau cină, ceea ce te ajută să-ți menții greutatea. Contează, însă, și cantitatea de mâncare pe care o servești la micul dejun: și aceasta trebuie să fie echilibrată și adaptată nevoilor organismului.
Așadar, transformarea micului dejun într-un obicei zilnic poate fi o bună metodă de „autodisciplină alimentară” pentru tot restul zilei și, totodată, te poate sprijini în rezolvarea sarcinilor de lucru.
Dacă ți se pare prea complicat să-ți pregătești în fiecare zi micul dejun, află că, în realitate, lucrurile sunt mult mai simple decât crezi.
Cum să faci un obicei din a servi micul dejun în fiecare dimineață
- Planifică-ți în fiecare săptămănă meniul. În acest mod, vei ști exact, din timp util, ce vrei să mănânci în fiecare dimineață, ceea ce te va ajuta să aduni toate ingredientele necesare și să te pregătești cu o listă de rețete de încercat în săptămâna respectivă. Astfel, vei economisi timp și energie – și poate că tocmai timpul pe care trebuia să-l investești în procesul zilnic de decizie te determina să renunți la prepararea micului dejun și să optezi, în schimb, pentru o gustare nu tocmai sănătoasă, servită pe fugă. În funcție de preferințe și de cât de mult îți place să faci experimente în bucătărie, poți servi același fel de mâncare mai multe dimineți sau poți să-ți desfeți papilele cu ceva nou în fiecare zi. Asigură-te că alegi ingrediente „versatile”, ușor de integrat în tot felul de preparate.
- Trezește-te mai devreme, ca să ai timp să-ți prepari masa. Chiar și 10-15 minute pot fi suficiente pentru a pregăti o rețetă simplă și gustoasă: un iaurt natural cu cereale integrale, de pildă. Sigur, trezitul mai devreme implică autodisciplină, dar este necesar, dacă vrei să faci o schimbare la nivelul stilului alimentar.
- Caută rețete adaptate preferințelor și nivelului tău de experiență în bucătărie. Nu este musai să alegi doar rețete sofisticate și consumatoare de timp. De multe ori, prepararea unui mic dejun sănătos și echilibrat poate să dureze doar 10 minute.
Gând de final
Trezitul mai devreme, planificarea săptămânală a meniului și pregătirea unor rețete adaptate nivelului tău de experiență și resurselor de timp de care dispui sunt prieteni de nădejde când vine vorba despre transformarea micului dejun într-un obicei zilnic.
Totuși, este important să reții că și celelalte mese ale zilei sunt foarte importante și că un stil alimentar sănătos presupune echilibru pe parcursul întregii zile, adică alegeri sănătoase, conștiente. Cu alte cuvinte, un mic dejun sănătos și diversificat nu este suficient pentru formarea unui stil alimentar echilibrat.
Un stil de viață echilibrat presupune mese echilibrate din punct de vedere nutrițional, bogate în alimente benefice pentru sănătatea fizică și cerebrală, și, bineînțeles, mișcare regulată și odihnă de calitate. Altfel spus, grija pe care i-o arăți sănătății tale este o misiune continuă, mult mai complexă, care nu se limitează la dimineață, ci care doar începe, zi de zi, din acest punct.
În acest sens, îți sugerăm să citești și alte articole în care poți descoperi informații utile despre ce presupune adoptarea unui stil de viață armonios și despre obiceiurile sănătoase pe care le-ai putea integra în rutina zilnică:
- 5 motive pentru a practica sport dimineața;
- 3 trucuri pentru un somn odihnitor, pe care să le pui în practică;
- Mersul pe jos în fiecare zi – un bine pe care-l faci sănătății tale;
- 3 obiceiuri alimentare simple, de care merită să ții cont;
- Ce este mâncatul emoțional, cum se manifestă și cum îl putem gestiona.
Adelina Bălan