Cum să te răsfeți când stai acasă: 5 idei de activități pentru zilele ploioase

sursă foto: Pexels

E weekend sau poate că ești în concediu. Simți nevoia, mai mult ca oricând, să-ți dăruiești câteva momente binemeritate de respiro. Să te deconectezi de la perioada aglomerată ce tocmai s-a încheiat și să te conectezi la tine.

Aveai planuri mari: să ieși în cafeneaua preferată, să te întâlnești cu un prieten bun sau, pur și simplu, să cutreieri străduțele orașului, fără un scop anume. Din păcate, vremea nu prea te ajută: plouă torențial, așa că ai decis să stai acasă.

Chiar dacă soarele nu pare că vrea să-și facă prea curând simțită prezența, asta nu înseamnă că nu poți să valorifici la maximum timpul petrecut acasă. Tocmai de aceea, venim în ajutorul tău cu o serie de 5 idei de activități pentru zilele ploioase, numai bune pentru momentele în care stai tu cu tine și vrei să-ți răsfeți trupul, mintea și sufletul în egală măsură.

Vestea bună este că le poți încerca oricând, și nu doar în zilele ploioase. S-ar putea ca, la final, să ai o stare atât de bună și de liniștită, încât să-ți dai seama că merită să le transformi, cel puțin pe unele dintre ele, în obicei.

Doar ți-am povestit, cu multe alte ocazii cât de important este să-ți faci timp pentru tine 🙂 Dacă nu ai apucat s-o faci până acum, îți recomandăm cu căldură articolul Cum îți faci timp pentru tine: 7 sfaturi practice.

5 idei de activități pentru zilele ploioase – ce să faci când stai acasă

Fă o baie în tihnă

Nici nu-ți mai amintești când te-ai răsfățat ultima dată cu o baie cu spumă, fără să mai ții cont de noțiunea timpului, fără să stai cu ochii pe ceas, pentru că urma să rezolvi ceva superimportant. Să fi trecut oare câteva săptămâni… sau poate chiar luni? 

Ce-ai zice dacă ți-ai începe dimineața cu o baie așa cum visezi de ceva vreme? Poate fi cu spumă, cu sare de baie sau cu orice îți răsfață ție simțurile și te ajută să fii în contact nu doar cu trupul, ci și cu sufletul tău. Cu siguranță că acesta ar fi un mod inedit de a-ți începe dimineața – și, măcar din când în când, merită să reinterpretezi rutina de dimineață. 

Sigur, la fel de bine poți face o baie relaxantă și-n miezul zilei sau seara, înainte de culcare. Privește zilele libere pe care le ai la dispoziție ca pe un mod de a lăsa, temporar, deoparte programul planificat de la A la Z. Câteodată, este perfect în regulă să nu funcționezi după un program, ci doar să-ți asculți sufletul.

Meditează

Meditația este, fără doar și poate, o activitate pe care ar merita s-o integrezi în rutina ta zilnică, pentru că-ți oferă oportunitatea să te conectezi la tine, să-ți gestionezi emoțiile și să înveți să te relaxezi, să te ancorezi în prezent. Am scris aici mai multe despre beneficiile emoționale ale meditației, așa că îți sugerăm să parcurgi articolul, pentru a aprofunda subiectul. 

Totodată, dacă ești novice în arta meditației, îți recomandăm să arunci o privire pe articolul Tipuri de meditație pentru începători. Cum știi care este cel mai potrivit pentru tine. De obicei, persoanele aflate la început de drum se orientează către mindfulness, care presupune simpla observare a gândurilor. 

Ca să-ți fie mai ușor să te conectezi la tine, sfatul nostru este să meditezi într-un loc liniștit, confortabil, să respiri natural și, nu în ultimul rând, să-ți setezi o durată realistă de meditație: poți începe cu 3-5 minute. De asemenea, pe Internet găsești numeroase meditații ghidate, care s-ar putea să fie mai mult decât binevenite cel puțin acum, la început. 

Gătește-ți ceva delicios și pentru papile, și pentru suflet

Poate fi vorba despre un desert cu aromă de copilărie, despre o rețetă după care ți s-au aprins papilele încă de când ai aflat de ea de la cineva apropiat sau despre o rețetă migăloasă pe care o ai de multă vreme pe wishlist, dar pentru care n-ai avut suficient timp până acum. Alegerea îți aparține întru totul 🙂 

Până la urmă, ai câteva zile libere, în care poți folosi timpul după bunul plac, iar dacă îți place și te relaxează să experimentezi în fascinantul univers al bucătăriei, acum ar putea fi o oportunitate grozavă să faci asta. La final, pentru și mai mult răsfăț, îți sugerăm să servești masa într-o atmosferă cosy: o lumânare parfumată sau lumina ambientală poate face mici minuni, mai ales într-o după-amiază ploioasă. 

Citește o carte pe care o aveai de mult pe listă, într-o atmosferă hygge 

Ai un teanc de cărți pe care ți-ai tot propus să le citești, dar, din păcate, mereu au intervenit alte urgențe. Sau poate că ai făcut o pauză de la lectură, din diferite motive, iar acum ți s-a făcut tare-tare dor să savurezi o carte bună. Dintre toate, una, fie ea de beletristică, de self-help sau din cu totul altă categorie, îți face cu ochiul. 

Ce-ar fi să te așezi într-un loc comod – în fotoliul din living, în balconul încălzit, în pat sau în orice alt colț relaxant din casă -, să aprinzi o lumânare parfumată, să te învelești cu pătura pufoasă preferată (valabil pentru sezonul rece), să-ți faci o cafea bună sau un ceai aromat și să te apuci de cartea care te tot îmbie la lectură? Ai tot timpul: citește-o pe îndelete, ia notițe dacă simți nevoia, fă pauze din când în când sau, de ce nu, termin-o într-o singură zi. Dacă o zi întreagă pentru citit e ceea ce ai nevoie acum, dăruiește-ți-o.

Practică un hobby care-ți aduce bucurie

Indiferent că îți place să croșetezi, să dansezi, să compui poezii, să colorezi cărți pentru adulți, să faci colaje sau să încerci, din când în când, hobby-uri noi, te poți bucura de oricare dintre ele acasă, într-o zi ploioasă. 

Să practici un hobby căruia nu i te-ai mai dedicat de multă vreme poate deveni o ocazie excelentă prin care îți reamintești cât de dor îți era de asta de fapt. Pe de altă parte, dacă încerci un nou hobby, s-ar putea să-ți descoperi noi aptitudini, pe care să le șlefuiești apoi. În plus, hobby-urile au o mulțime de beneficii în viața noastră, despre care am scris aici

Kind reminder: dă-ți voie să n-ai un program fix și să faci ce-ți spune, pe moment, sufletul

De multe ori ți-am sugerat să-ți planifici programul zilnic/săptămânal, pentru că acest lucru te ajută să ai o perspectivă clară asupra sarcinilor profesionale și personale, să te organizezi mai bine, să nu ratezi nimic din ce este prioritar, dar și să-ți faci timp pentru tine. 

Acest lucru nu înseamnă că trebuie să funcționezi tot timpul după un program fix. În zilele libere, de pildă, sau în cele în care ai nevoie de momente de respiro, poți face doar ce-ți spune, pe moment, sufletul. Să te ghidezi după un program strict s-ar putea să fie o variantă prea rigidă în astfel de momente.

Îmbrățișează, așadar, flexibilitatea și… go with the flow. Dă-ți voie să nu faci nimic, dacă asta simți. Da, e perfect în regulă să stai o zi în pat, să te simți leneșă, să faci un maraton de filme sau seriale sau să visezi cu ochii deschiși – găsești chiar aici mai multe informații despre arta și bucuria de a nu face nimic.

Poate că o zi ploioasă e fix momentul în care vrei să te bucuri pe deplin de… a nu face nimic. 🙂 

Adelina Bălan