Mersul pe jos în fiecare zi – un bine pe care-l faci sănătății tale

Tânără care se plimbă pe malul mării
sursă foto: Pexels

Cea mai simplă și ieftină formă de activitate fizică, mersul pe jos are o mulțime de beneficii pentru menținerea stării de sănătate fizice și psiho-emoționale. Tocmai de aceea, este esențial să-i acordăm locul cuvenit în programul nostru de zi cu zi și să transformăm într-o prioritate cele minimum 30 de minute de mers pe jos, recomandate de specialiști.

Iată care sunt principalele beneficii de care te poți bucura dacă transformi mersul pe jos într-un obicei zilnic: 

Beneficiile mersului pe jos în fiecare zi

Menținerea greutății în parametri optimi

Mersul pe jos este cel mai simplu mod prin care poți arde calorii. Sigur, dacă vrei să dai jos câteva kilograme, trebuie să iei în considerare o serie de factori, printre care viteza de mers, distanța parcursă și tipul traseului (dacă este vorba despre o suprafață plană sau în pantă). 

Nu uita că stilul de viață echilibrat depinde și de o alimentație diversificată și nutritivă, dar și de odihna de calitate. Îți recomandăm câteva articole pe aceste teme:

Menținerea sănătății cardiovasculare

Cele 30 de minute zilnice de mers pe jos previn apariția anumitor afecțiuni cardiovasculare, printre care amintim hipertensiunea arterială și boala coronariană. 

Îmbunătățirea tonusului muscular

Urcatul scărilor și mersul pe suprafețe în pantă contribuie la întărirea mușchilor. În combinație cu sesiuni de jogging sau cu exerciții fizice precum genuflexiuni sau fandări, acestea pot avea rezultate și mai vizibile.

Îmbunătățirea calității somnului

Cele 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi te pot ajuta să te odihnești mai bine în timpul nopții. Reține, însă, că nu este indicat să faci mișcare chiar înainte de ora de culcare, pentru că efectul obținut va fi invers: vei avea mai multă energie și îți va fi mai greu să adormi. 

Reducerea stresului

Mersul pe jos, mai ales în natură, este terapeutic. O plimbare într-un parc la finalul unei zile pline, în care lucrurile n-au mers, poate, așa cum ți-ai dorit, te ajută să te conectezi la emoțiile tale și să ai o perspectivă mai clară asupra celor întâmplate. Se dovedește, așadar, eliberatoare.

Antrenarea creativității

Când te plimbi pe jos, în loc să mergi cu mașina sau cu alt mijloc de transport, ești mai atent(ă) la lucrurile din jurul tău, care se pot transforma într-o sursă autentică de inspirație: o conversație auzită te poate motiva să scrii ceva, așa cum o imagine văzută în parc se poate transforma într-un motiv de a picta un tablou nou. 

În plus, când mergi pe jos, ai răgazul să te gândești la tot felul de proiecte personale și profesionale și să-ți analizezi, în tihnă, ideile, pe care le-ai tot amânat.

Trucuri care te pot ajuta să transformi mersul pe jos într-un obicei zilnic

După cum am mai spus și cu alte ocazii, integrarea unor noi obiceiuri se face cu pași mărunți, dar siguri. Noi îți propunem câteva trucuri simple, care te pot ajuta să incluzi mersul pe jos în rutina ta de zi cu zi:

  • În loc să iei mașina sau mijloacele de transport în comun până la birou, mergi pe jos. Dacă e prea departe, atunci mergi doar o parte din drum cu un mijloc de transport, după care continuă traseul pe jos. 
  • Urcă și coboară scările, în loc să iei liftul. 
  • În weekend, încearcă să mergi doar pe jos. Acesta este și un bun mod de a explora orașul și chiar de a descoperi străduțe pe care nu le știai.
  • Încearcă mereu noi trasee, astfel încât să schimbi peisajul și să nu ai timp să te plictisești. De pildă, în fiecare weekend poți explora o altă zonă din orașul tău.
  • Ieși cu cineva drag la plimbare. Distanțele lungi se parcurg mult mai ușor în compania potrivită, iar o conversație bună transformă plimbarea într-un ritual și mai plăcut.

Așadar, dincolo de faptul că mersul pe jos te ajută să ai mai multă grijă de sănătatea ta, acesta este și un mod prin care poți să descoperi noi zone ale orașului în care locuiești și prin care îți dai răgazul necesar să-ți analizezi ideile. 

Adelina Bălan