Teama de angajament: de unde vine, ce impact are asupra relațiilor, cum se poate depăși

Teama de angajament: de unde vine, ce impact are asupra relațiilor, cum se poate depăși

Gamofobia sau teama de angajament nu e ceva ce vei găsi în manualele medicale.

În esență, oamenii care au probleme de angajament se confruntă cu dificultatea de a rămane într-o relație pe termen lung. De cele mai multe ori, implicarea romantică există și persoanele cu fobie de angajament vor să investească în relație, însă se simt incapabili. Anxietatea sau frica îi blochează pur și simplu.

De unde vine teama de angajament

Incapacitatea de a avansa într-o relație sănătoasă este un semn al problemelor emoționale. De obicei, acest lucru vine din copilărie, dar uneori vine de la o respingere sau o rănire mai recentă. Unele dintre cele mai comune motive pentru care oamenii dezvoltă teama de angajament sunt următoarele:

  • Văzând părinții într-o relație proastă
  • Experimentarea divorțului volatil al unui părinte
  • Pierderea unui părinte din cauza bolii sau decesului în copilărie
  • Având probleme de atașament în copilărie
  • A fi supus traumei sau abuzului în copilărie
  • Trecând prin propria lor despărțire proastă sau divorț

Despre traume și modul în care ne pot afecta viața de zi cu zi și sănătatea poți afla urmărind episodul 091 din podcastul Fain & Simplu.

Se poate schimba un teama de angajament?

Dacă cineva care are o teamă de angajament vrea să se schimbe, este foarte posibil. Dar, de multe ori, frica lor îi împiedică să-și dorească ceva diferit sau să fie dispuși să facă munca pentru a-și schimba mentalitatea. Cea mai eficientă abordare este terapia individuală și/sau de cuplu. Acest lucru vă poate ajuta pe amândoi să vă dați seama dacă acesta este ceva prin care partenerul tău dorește să lucreze și este capabil să îl facă.

Când ai un partener cu aceste temeri trebuie să iei lucrurile foarte încet, ceea ce necesită multă răbdare, ceea ce nu este pentru toată lumea. De obicei, partenerul orientat spre angajament atinge un punct în relație în care resentimentele și frustrarea lor încep să dăuneze relației. Odată ce intri pe acel teritoriu, relația este pe gheață subțire. Din experiența mea clinică, odată ce acele resentimente au ajuns la un punct de fierbere, dacă lucrurile nu se schimbă, relația este probabil să se termine.

Cum frica de angajament dăunează relațiilor

În cele din urmă, teama de angajament poate duce la dispariția unei relații. În unele cazuri, această moarte poate fi prelungită și dureroasă, mai ales dacă o persoană încearcă să facă relația să funcționeze, în timp ce cealaltă nu contribuie emoțional.

Pe parcurs, persoana care încearcă să se angajeze va experimenta probabil rănire profundă, frustrare, confuzie, furie, jenă și, în cele din urmă, apatie, în timp ce renunță la relație.

Persoana care se teme de angajament poate experimenta sentimente de frică, îngrijorare și stres. Se poate simți frustrată de ea înșiși pentru că nu pot progresa în relație. Totodată se poate simți vinovată pentru că vede cum rănește o altă persoană.

În cele mai distructive și dureroase situații, o persoană cu probleme de angajament poate saboteze relația, distanțându-se complet, trecând prin valuri de căldură și frig, amenințănd cu despărțiri, trișând sau creând conflicte inutile ca mijloc de a scăpa.

Cum să depășești teama de angajament

În primul rând, este important să recunoaștem tiparele care au creat acest comportament. Trebuie să înțelegi de ce ți-e frică să avansezi în relație și să înțelegi unde anume apar blocajele.

Acest lucru este important pentru că, în multe cazuri, „de ce” nu mai este relevant în viața ta. Poate că încă nu ți-ai revenit după o rană din trecut sau ești îngrijorat să repeți o relație toxică. Explorarea „de ce” pe cont propriu poate fi utilă, dar nu exclude beneficiile vorbirii cu un terapeut.

Un alt mod de a ajuta la rezolvarea fricii de angajament este să discutați deschis despre asta cu partenerul tău. Ajută-l sau ajut-o să-ți înțeleagă gândurile și sentimentele. Lucrați împreună și creați modele de susținere care te pot ajuta să gestionezi gândurile și sentimentele din jurul fricii tale.