Trauma: ce este, care sunt semnele, simptomele și efectele

Trauma: ce este, care sunt semnele, simptomele și efectele

Trauma este definită de Asociația Americană de Psihologie (APA) ca răspunsul emoțional pe care cineva îl are la un eveniment extrem de negativ. În timp ce trauma este o reacție normală la un eveniment neplăcut, efectele pot fi atât de severe încât interferează cu capacitatea unui individ de a trăi o viață normală.

În cadrul episodului #091, Mihai Morar l-a avut ca invitat pe renumitul psiholog clinician și psihoterapeut relațional acreditat, Gáspár György. Cu o experiență de peste 16 ani în domeniu, Gáspár a vorbit pe înțelesul tuturor despre ce este trauma și modul în care se poate produce vindecarea.

„Cred că e foarte important, Mihai, să includem în vocabularul nostru cuvântul traumă și de asemenea este foarte important să-l folosim într-un mod cât mai conștient. Ce ne arată studiile de specialitate foarte clar, încă de pe vremea lui Freud sau chiar înainte de Freud e că nu poți vindeca, nu poți depăși, nu poți ameliora ceva ce nu poți spune în cuvinte.

Majoritatea românilor au tendința de a-și construi o poveste ideală despre cum a fost copilăria. O poveste în care există cele două personaje impotrante, mama și tata, care s-au străduit să facă foarte multe lucruri, care s-au sacrificat, însă ne e foarte la îndemână să dăm mai departe părțile mai puțin plăcute și mai puțin frumoase din această poveste.

Intenția minții noastre este să ne protejeze atunci când produce această uitare, doar că informația se șterge doar din planul conștient, din mintea asta conștientă. Ea rămâne acolo, toată durerea, toată suferința, rămâne acolo în mintea noastră inconștientă și în corpul nostru. Și bagajul ăsta psihologic îl ducem mai departe în relațiile de cuplu, în relațiile cu copiii, în relațiile profesionale, în relațiile comunitare, peste tot este acolo, chiar dacă noi nu îl vedem.” – Gáspár György

Ce este trauma? (Pe înțelesul tuturor)

„Trauma este efectul sau consecința pe care evenimentul respectiv, experiența respectivă a determinat-o în universul nostru interior. Este o formă de deconectare de propria persoană, de propria poveste și de cele mai multe ori de propriul corp.” –  Gáspár György

În general, când ne gândim la traumă, majoritatea dintre noi au în minte un eveniment catastrofal. Cu toate acestea, ea se poate instala în viața nostră și ne poate da peste cap buna funcționare a minții, a trupului și a sufletului chiar și din evenimente mai „mici”. Diferența o face gradul fiecăruia de rezistență la stres. După cum spune și Gáspár, există două tipuri de persoane și prin urmare două tipuri de traume.

Trauma cu „T” și „t”

„Atunci când vine vorba de traumă, oamenii se împart în două categorii: categoria oamenilor care văd trauma peste tot și dacă, copilul care nu a luat premiul 1 va fi traumatizat pe viață, dacă nu a fost ascultat de profesori la fel ca toți ceilalți colegi și s-a simțit un pic în dificultate, de acum încolo toată viața va trebui să stea pe canapeaua unui terapeut.

Deci avem tendința de a exagera, mintea noastră e cumva inundată, invadată de această perspectivă negativă asupra lucrurilor și avem după aceea cealaltă categorie de oameni care minimizează foarte mult și care consideră că trauma este ceva ieșit din comun. Război, calamitate, cutremur, chestiile astea extreme pe care într-adevăr în literatura de specialitate le întâlnim ca fiind traume cu T.

Traumă poate să fie ceva ce s-a întâmplat sau ceva ce mi-aș fi dorit foarte tare să se întâmple, dar nu s-a întâmplat. Acestea este adevărat sunt traumele cu t, dar care sunt mult mai des întâlnite decât traumele cu T și pe care în mod inconștient le transmitem mai departe.” – Gáspár György

Care sunt semnele unei persoane care suferă de traumă?

Care sunt semnele unei persoane care suferă de traumă?

În timp ce cauzele și simptomele traumei sunt diverse, există câteva semne de bază la care poți fi atent. Oamenii care au îndurat evenimente traumatice vor părea adesea zdruncinați și dezorientați. Este posibil ca ei să nu răspundă la conversație așa cum ar face-o în mod normal. Aceștia pot părea adesea retrași sau neprezenți chiar și atunci când vorbesc.

Un alt semn revelator al victimei unei traume este anxietatea. Aceasta se poate manifesta în probleme precum teroarea nocturnă, nervozitatea, iritabilitatea, concentrarea slabă și schimbările de dispoziție. Deși aceste simptome ale traumei sunt comune, ele nu sunt exhaustive. Oamenii răspund la traume în moduri diferite. Uneori, trauma este practic inobservabilă chiar și pentru cei mai apropiați prieteni sau pentru familia ai victimei. Aceste cazuri ilustrează importanța de a vorbi cu cineva după ce a avut loc un eveniment traumatic, chiar dacă nu prezintă semne inițiale de tulburare. Trauma se poate manifesta la zile, luni sau chiar ani de la evenimentul real.

Atenție, anxietatea nu trebuie văzută mereu cu ochi răi. După cum spunea și Gáspár:

„Atunci când suntem anxioși, când simțim această anxietate, simțim foarte multă energie. Energie pe care o putem reprima, o putem călca în picioare sau o putem folosi într-o manieră creativă pentru a gestiona situațiile dificile cu care noi ne confruntăm. Mi se pare minunat, când aud pe cineva descriind astfel anxietatea.”

Trauma: Simptome emoționale și fizice

Emoția este una dintre cele mai comune moduri în care se manifestă trauma. Unele simptome emoționale comune ale traumei includ negarea, furia, tristețea și izbucnirile emoționale. Victima poate redirecționa emoțiile copleșitoare pe care le experimentează către alte surse, cum ar fi prietenii sau membrii familiei. Acesta este unul dintre motivele pentru care trauma este dificilă și pentru cei dragi. Este greu să ajuți pe cineva care te îndepărtează, dar înțelegerea simptomelor emoționale care vin după un eveniment traumatic poate ajuta la ușurarea procesului.

Trauma se manifestă adesea atât emoțioanl, cât și fizic. Unele semne fizice comune sunt: paloare, letargie, oboseală, concentrare slabă și bătăi accelerate ale inimii. Victima poate avea și atacuri de anxietate sau de panică, lucru ce o împiedică să facă față anumitor circumstanțe. Simptomele fizice ale traumei pot fi la fel de reale și alarmante ca cele ale vătămării fizice sau ale bolii. Astfel, se recomandă o atenție deosebită asupra nivelului de stres resimțit în perioada următoare.

Efectele pe termen scurt și pe termen lung ale traumei

Efectele traumei pot avea loc fie pe o perioadă scurtă de timp, fie pe parcursul a săptămâni sau chiar ani. Acestea trebuie abordate imediat pentru a preveni permanența. Cu cât trauma este abordată mai devreme, cu atât o victimă are șanse mai mari de a se recupera cu succes.

Efectele pe termen scurt și pe termen lung ale traumei pot fi similare. Cu toate acestea, efectele pe termen lung sunt în general mai severe. Schimbările de dispoziție pe termen scurt sunt destul de normale după traumă. Cu toate acestea, dacă schimbările de dispoziție durează mai mult de câteva săptămâni, poate apărea un efect pe termen lung. Cel mai bine este ca victima să discute cu un psiholog pentru a-și pune ordine în gânduri și în emoții.

„Cuvântul traumă ne poate speria într-adevăr, dar există și vindecare. Și vindecarea nu e garantată, spune Gabor Matte, dar este disponibilă. Ține doar de libertatea noastră de a alege ce facem mai departe.” Gáspár György