Diferența dintre stres cronic și stres acut

Diferența dintre stres cronic și stres acut

Raluca Anon și Paul Olteanu prezenți la prima conferință Fain & Simplu x Ateneu au vorbit, printre altele, despre modul în care sistemul nervos este afectat de stres. O să fii surprins să afli că stresul nu este numai rău. Diferența o face cantitatea și frecvența la care ești supus. Prin urmare, vom vorbi despre stres negativ și pozitiv, mai exact stres cronic și stres acut.

Stresul este și bun și rău. E un munte de literatură care arată că stresul acut care înseamnă intensitate mare, dar în unități scurte de timp nu numai că nu face rău, îți ține sistemul nervos tânăr, îți ține corpul tânăr. Stresul ăsta acut e ceva ce era și este parte din viața noastră. Problema mare este că mediul pe care noi l-am construit vine la pachet cu stres cronic.

Stresul cronic înseamnă că accelerația este permanent la podea, este activată ramura asta din sistemul nervos autonom, numită ramură simpatică tot timpul, care face să-ți crească pulsul, crește tensiunea, de unde vedem incidența puls plus tensiune atac cerebral, infart. Îți crește glicemia pentru că sistemul nervos are impresia că ești amenințat și trebuie să lupte sau să fugă.

Dacă stai în spațiul ăsta undeva la 4 zile pentru oamenii mai puțin rezilienți, mai sensibili cum spui și până la două săptămâni, indiferent cine ești, dacă stai în spațiul ăsta de accelerație la podea începe să-ți pice digestia, de unde vedem ulcer și gastrită din ce în ce mai frecvente, mai ales în mediul business, plus îți pică sistemul imunitar și acolo vorbim de cancer, o grămadă de alte lucruri.” – Paul Olteanu

Poate vei spune că omul s-a dezvoltat în stres. Da, DAR, după cum spune și Raluca Anton:

„Nu ne dezvoltăm în lux parese, dar e important să și jonglăm cu cantitatea de stres.”

Diferența dintre stres cronic și stres acut

În viață, stresul se întâmplă. Deși nu poți scăpa de asta, există modalități prin care poți gestiona mai bine nivelul de stres. Și astfel, sănătatea ta să nu fie afectată într-un mod negativ. Prin urmare este important să cunoști diferența dintre stres cronic și stres acut.

Ce este stresul acut?

Stresul acut este cunoscut și sub denumirea de stres „pe termen scurt”.

Acesta este tipul de stres care rezultă din cearta cu o persoană dragă, din primirea criticilor de la șeful tău sau din cauza spargerii pe cineva în casa ta. Din fericire, corpul tău poate face față stresului acut mult mai bine decât stresului cronic, deoarece de obicei dispare destul de repede.

Simptomele stresului acut:

Ce este stresul cronic?

În timp ce stresul acut este cunoscut ca stres pe termen scurt, stresul cronic este definit ca stres „pe termen lung”.

Acesta este stresul care provine din lucrul într-un mediu toxic în fiecare zi sau din lupta cu soțul tău în mod constant. Acesta este tipul de stres care pare fără sfârșit și care vă poate afecta negativ sănătatea.

Simptomele stresului cronic:

  • Depresie
  • Nefericire generală
  • Anxietate
  • Agitaţie
  • Toane
  • Iritabilitate
  • Furie
  • Singurătate
  • Izolare

Urmărește a doua parte a primei conferințe Fain & Simplu x Ateneu: