Conflictul în relația de cuplu

Conflictul în relația de cuplu

Conflictul în cuplu poate deveni un obicei. Ai observat poate cupluri căsătorite care fac din ceartă o activitate în sine. Trist este că, majoritatea, nu alocă timp rezolvării sănătoase a conflictului. Astfel, pe termen lung, partenerii ajung într-o relație toxică.

Conflictul în relația de cuplu

Odată instaurată starea de conflict, este necesar să alocăm timp sentimentelor. Partenerii trebuie să se concentreze pe emoțiile pozitive. Fiecare în parte să se gândească, în primul rând, la motivele care-i unesc.

Când conflictul este la început, concentrează-te pe a aduce cuplul împreună. Gândește-te cum îți poți arăta dragostea și înțelegerea pentru celălalt.

5 teme de gândire privind rezolvarea conflictelor în cuplu

Ce faci când partenerul se întoarce sau pleacă de lângă tine?

Un moment cu risc ridicat de ceartă îl reprezintă lansarea sau atelizarea la relație. Practic, orice moment în care partenerul părăsește lumea relațională.

Îi acorzi o îmbrățișare strânsă? Îi oferi un zâmbet larg? Sau trântești ușa casei și spui că vrei mâncare?

Trebuie să fi atent la mesajul pe care îl transmiți partenerului. Un rămas bun sau o întoarcere plăcută, ajută cuplul pe termen lung. Riscul de conflict în relație este redus, datorită conexiunii mult mai strânse.

Știi care este limbajul iubirii în cuplu?

De multe ori, conflictul în cuplu se datorează neînțelegerii limbajului de iubire. Așadar, este important să aveți amândoi o imagine clară privind nevoile voastre.

Prevenirea unui conflict în cuplu are la bază un plan de dragoste. Îl puteți face vorbind unul cu celălalt despre nevoile și așteptările voastre. Pentru că fiecare persoană este unică, la fel și modul în care simte și înțelege iubirea.

Cât de des eviți conflictele în cuplu?

Dezacordurile în cuplu am stabilit că pot apărea din diverse motive. De altfel, conflictul este adesea inevitabil. Cu toate acestea, modul în care îl rezolvăm este cu mult mai important. Nu băga nimic sub preș!

Oricât de dificilă poate deveni conversația, concentrează-ți atenția pe binele comun. Nu stați prea mult în starea de conflict fără să găsiți numitorul comun.

Dacă nu reușiți din prima, stabiliți împreună când să reveniți asupra subiectului.

Când v-ați întors în timp ultima dată?

După cum am menționat la început, cuplurile tind să facă din conflict un obicei. Partenerii pur și simplu replică modele de ceartă din trecut. Ei uită să se privească unul pe celălalt cum o făceau la început.

Așadar, întoarcerea în trecut poate fi utilă pentru un cuplu. Reamintirea motivului pentru care ați ales să fiți împreună poate fi de ajutor.

Când te-ai simțit înțeles ultima dată?

Comunicarea eficientă este crucială pentru reducerea riscului de conflict în cuplu.

Împărtășirea și înțelegerea se realizează cel mai bine prin practicarea comunicării nonviolente.

Alege să-ți vezi partenerul având compasiune în inimă. Ascultă activ nevoile lui și fă un pas în spate pentru a găsi soluția potrivită.

În final, o relație sănătoasă necesită implicare și răbdare din partea partenerilor. Conflictul în relațiile de cuplu nu poate fi evitat, însă important este cum îl depășim.

Ia-ți timp pentru tine și analizează-ți nevoile și așteptările. Alocă același timp și același grad de atenție partenerului. Începe alături de partenerul tău călătoria spre o relație de cuplu sănătoasă.

Mădălina Costache