5 răni din copilărie care ar putea încă să te afecteze

5 răni din copilărie care ar putea încă să te afecteze

Ai vreodată senzația că te învârți într-un cerc? De parcă orice experiență nouă este extrem de similară cu una trăită deja. Oamenii pe care îi întâlnești, interacțiunile pe care le aveți îți dau impresia că trăiești mereu același film, care din păcate nu este mereu cu final fericit. Te-ai întrebat de ce și nu ai găsit răspunsul nicăieri? Ar fi bine să cunoști și să înțelegi cele cinci răni din copilărie. Este posibil ca una sau mai multe încă să aibă efect asupra ta.

Probabil nu îți este străin conceptul potrivit căruia, viața de adult este puternic influențată de copilărie. Personalitatea ta, calitatea relațiilor tale din prezent, modul în care vei interacționa cu proprii tăi copii și cum te vei confrunta cu adversitatea, toate își au originea în primii tăi ani de viață.

Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” – Lise Bourbeau

cele cinci răni din copilărie

Autoarea Lise Bourbeau, a demonstrat în cartea ei „Cele 5 răni care ne împiedică să fim noi înșine” faptul că toate dificultățile de ordin fizic, emoțional sau mental își au originea în cele cinci rani din copilărie: respingerea, abandonul, umilirea, trădarea și nedreptatea. În continuare, vom rezuma cele mai importante aspecte de care trebuie să știi pentru a învăța să trăiești viața pe care ți-o dorești.

5 răni din copilărie care ar putea încă să te afecteze

1- Abandonul

Singurătatea este cel mai mare dușman al oricărei persoane care a experimentat abandonul în copilărie. Oamenii cărora le este frică de singurătate au mai multe șanse să-și abandoneze partenerii și proiectele de la început, de teamă să nu fie ei cei abandonați.

Persoanele cu frică de abandon ar putea spune sau gândi lucruri precum:

  • Te voi părăsi înainte să mă poți părăsi”
  • Nimeni nu mă susține, nu sunt pregătit să susțin pe altcineva”
  • „Dacă pleci, nu te vei mai întoarce…”

Dacă această rană este una cu care te confrunți astăzi, este necesar să lucrezi la teama de singurătate, de respingere și mai cu seamă la barierele invizibile pe care este posibil să ți le pui în preajma oamenilor.

Rănile cauzate de abandon nu sunt ușor de reparat. Dar odată ce începi procesul de vindecare, vei experimenta o îmbunătățire drastică. Cu fiecare pas făcut în afara zonei de confort, teama de singurătate dispare și este înlocuită de un dialog interior pozitiv și plin de speranță.

2- Respingere

Aceasta este o rană foarte adâncă, care se poate extinde la sentimente de respingere din interior. Toate gândurile, emoțiile și sentimentele sunt pătate de frică, lucru care poate afecta calitatea vieții pe termen lung.

Mulți factori pot influența apariția acestei frici, cum ar fi respingerea părinților, familiei sau colegilor. Ea generează mai multe gânduri de respingere, de a fi nedorit, de a fi lipsit de valoare.

Oricine suferă de această experiență dureroasă simte că nu este demn de afecțiune și înțelegere și se izolează în interiorul lor gol, de teamă să nu fie respinși. În viața adultă, aceste persoane pot dezvolta un comportament evaziv. Prin urmare, ei trebuie să treacă prin temerile lor interiorizate și situațiile care le dau anxietate.

Dacă simți că aceasta este rana care te afectează în prezent, pașii către vindecare implică: să înveți să-ți asumi riscuri și să iei decizii pentru tine. În timp, te va deranja din ce în ce mai puțin de fiecare dată când cineva se îndepărtează. Nu vei mai lua lucrurile personal atunci când cineva uită de tine pentru o clipă.

3- Umilirea

Oamenii care au fost încontinuu umiliți în copilărie sunt adulții care cred că toți îi dezaprobă și îi critică indiferent de ce fac.

Din păcate, părinții promovează această frică la copiii lor spunându-le că sunt „răi” sau „stângaci”. Uneori, pot vorbi cu judecată la adesa celor mici de față cu alte persoane. Unde duce asta? Probabil îți poți imagina. Stima de sine a copilului care a fost expus la un astfel de comportament este distrusă.

Această teamă duce adesea la dezvoltarea unei personalități dependente. Ca adulți, cei care au fost umiliți în copilărie ar putea fi, de asemenea, tirani și egoiști ca mecanism de apărare. Uneori, aceștia pot tinde chiar să-i umilească la rândul lor pe cei din jur ca scut protector.

Ce trebuie să faci dacă simți efectele acestei răni în prezent? Lucrează la independența, libertatea și prioritățile tale. Învață să-ți înțelegi mai bine nevoile și temerile făcându-ți timp pentru a-ți asculta corpul. Curând, munca ta va fi răsplătită cum nici nu-ți poți imagina.

4- Trădarea

Când un copil este trădat, în principal de un părinte care nu și-a îndeplinit o promisiune, acest lucru creează teama de a mai avea încredere în ceilalți. Această tendință de neîncredere se poate transforma în invidie și alte sentimente negative, întrucât cineva se poate simți nedemn de ceea ce i-a fost promis și de ceea ce au alții.

Rana trădării poate duce la dezvoltarea unei nevoi de control exagerată. Oamenii care sunt afectați de această rană din copilărie simt nevoia ca totul să fie exact așa cum își doresc ei. Adesea ei justifică acest comportament ca fiind pur și simplu o trăsătură de personalitate dată de caracterul lor puternic.

Totodată, aceste persoane tind să-și confirme greșelile prin comportamentul lor. Ei trebuie să lucreze la răbdare, toleranță și cunoștințe și trebuie să învețe cum să fie singuri și cum să delege responsabilități.

5- Nedreptatea

Când părinții sau îngrijitorii principali ai unui copil sunt reci și autoritari, acesta este predispus să fie afectat de rana nedreptății. Solicitările excesive care împing limitele cuiva pot produce sentimente de ineficacitate și inutilitate, care se perpetuează până la vârsta adultă.

Nedreptatea duce la rigiditate, iar oameni afectați de această rană încearcă, în general, să fie foarte importanți și să dobândească multă putere. De asemenea, se dezvoltă adesea un fanatism pentru ordine și perfecțiune, precum și incapacitatea de a lua decizii cu certitudine.

Oamenii care au suferit nedreptăți în copilărie trebuie să lucreze la scăderea nivelului lor de neîncredere și rigiditate mentală pentru a fi mai flexibili. Toate acestea pentru a-și permite să aibă încredere în ceilalți.

Cele cinci răni din copilărie îți pot afecta viața negativ, iar cunoașterea și recunoașterea lor aduce după sine schimbări pozitive. Dacă te-ai recunoscut în oricare dintre răni, nu este cazul să intri în panică, din contră. Faptul că recunoști că ea sau ele există sunt un prim pas execelent spre vindecare.

Urmărește și:

S-ar putea să-ți fie de ajutor în călătoria ta.