Să cultivi, conștient sau inconștient, nevoia de control, înseamnă să te lași dominat de comportamente nesănătoase, nefaste atât ție cât și relațiilor tale. Te-a acuzat vreodată cineva de acest lucru?
Sau poate ai observat că ai tendința de a avea „probleme de control” în relațiile cu partenerul, în care simți că ai nevoie ca totul să se întâmple într-un anumit fel. Oricare ar fi situația, acest comportament își regăsește rădăcinile în anumite experiențe trăite de noi de-a lungul vieții.
Ce este mai exact nevoia de control?
Nevoia de control poate include o serie de comportamente diferite. Inclusiv nevoia de a fi întotdeauna cel care ia toate deciziile și planurile, utilizarea agresiunii pasive pentru a-i determina pe oameni să facă ceea ce dorești. Sau pur și simplu impunerea în fața celor din jur vis a vis de ceea ce face, spune sau chiar poartă.
Indiferent de ceea ce este controlat în mod specific, această nevoie indică întotdeauna menținerea autorității sau puterii asupra oamenilor și a situațiilor. Adesea până la punctul în care persoana controlată este tratată ca neimportantă sau neglijată complet.
În timp ce nevoia de control nu este cu siguranță o dinamică a relațiilor sănătoase, oamenii care recurg la asemenea comportament nu sunt neapărat oameni „răi” (deși cu siguranță pot fi). Deci, de unde provine această necesitate?
De unde vin problemele de control
Nevoia de a controla care se ridică în relațiile romantice vine adesea din faptul că nu te simți suficient de sigur. Din cauza nesiguranțelor tale, încerci să controlezi tot ce poți, inclusiv pe cei din jur.
Din acest motiv, nevoia de a controla se manifestă adesea ca un atașament anxios nesigur. Poate că te îngrijorezi când partenerul tău este plecat fără tine, de exemplu. Așa că îl întrebi în mod constant unde se află și ce face pentru a te simți stăpân pe situație.
Descoperă și: Creierul uman: 7 mituri și adevăruri despre cum funcționează
Uneori poate fi frica de ceea ce se va întâmpla, iar în capul nostru debutează acest „film rău”.
Deci, „problemele de control” ar putea fi de asemenea considerate frică de necunoscut. Este posibil ca o persoană care controlează să nu aibă suficientă încredere în ea însăși sau să nu se simtă suficient de sigură pentru a gestiona ceea ce îi iese în cale, așa că se apucă strâns de lucrurile pe care le poate controla.
De asemenea, merită menționat faptul că, în timp ce o persoană care controlează nu se potrivește neapărat cu tulburarea de personalitate narcisică. Acest comportament și alte forme de manipulare pot indica, de asemenea, prezența narcisismului.
Concluzie
Dacă simți că tinzi să fii o persoană care simte nevoia de a deține controlul este recomandat să porți o discuție cu o persoană specializată pentru a înțelege rădăcina problemei. Luând în considerare lucruri precum stilul tău de atașament, propriul sentiment de securitate interioară și modul în care aceste lucruri îți afectează relațiile este un loc bun de început.