Și-a ars propriile corăbii – despre asumarea riscurilor

Dacă ești pasionat de istorie, s-ar putea să cunoști povestea lui Cortés și a arderii navelor sale. În anul 1519, Hernán Cortés a sosit în Lumea Nouă cu șase sute de oameni. În momentul în care a ajuns, a făcut istorie. Cum? Și-a ars propriile corăbii. Acest lucru a trimis un mesaj clar oamenilor săi: Nu există cale de întoarcere. Doi ani mai târziu, a reușit cucerirea imperiului aztec. Asumarea riscurilor a fost și este un lucru dificil de făcut. Un lucru pe care dacă știi să îl faci, vei câștiga cu siguranță.

Despre asumarea riscurilor: Și-a ars propriile corăbii

În calitate de lideri care conduc oameni în noi teritorii la fel de necunoscute și potențial periculoase, trebuie să ne asigurăm că nu există cale de întoarcere. Trebuie să fim siguri că nu există nicio rampă de ieșire. Pentru a evita provocările din noile noastre lumi trebuie să ne ardem corăbiile.

Ce înseamnă arderea corăbiilor astăzi?

Am trecut de mult de vremea conchistadorilor, dar povestea arderii corăbiilor este la fel de relevantă ca întotdeauna. Prin arderea corăbiilor, prin eliminarea oricărei căi de întoarcere la calea anterioară, oamenii pe care îi conduci vor fi la fel de asumați ca tine. Asumarea riscurilor este instrumentul cel mai de ajutor. Fie că vorbim de o afacere sau de viața personală putem să ne schimbăm drumul în bine atunci când riscăm.

Oamenii riscă de obicei atunci când pur și simplu nu mai pot continua un anumit mod de viață. Acel mod de viață poate că le aduce un beneficiu. Poate să fie vorba de bani, de un job stabil sau de un lucru care le dă o anumită siguranță. Cu toate astea, analizându-l, își dau seama că nu este rentabil pentru ei pe termen lung.

Cum poți folosi asumarea riscurilor

1. Dezvoltă un sistem de evaluare a riscului.

Primul pas pentru a-ți asuma riscuri mari este să scrii o listă cu toate argumentele pro și contra. Privind unul lângă altul rezultatele pozitive și negative, poți evalua dacă merită sau nu asumarea riscurilor.

2. Treci dincolo de teama de eșec.

Privirea unui scenariu rău te poate determina să renunți la riscul care ți-ar putea duce viața sau cariera la următorul nivel. Dacă poți renunța la anxietate și te concentrezi pe potențialele rezultate pozitive ale riscului, vei trece mai ușor prin această perioadă dificilă.

3. Gândește-te la avantajul schimbării.

Ideea de schimbare poate fi înfricoșătoare, iar asumarea riscurilor implică niveluri necunoscute de schimbare. În loc să te concentrezi pe rezultatele negative, întreabă-te de ce dorești să schimbi situația actuală. De exemplu, dacă întâmpini probleme în a găsi un loc de muncă bun în orașul tău actual, ia în considerare cum ar putea fi viața într-un oraș nou. Dacă o mutare ar putea facilita o viață mai bună, ar putea merita riscul.

asumarea riscurilor

4. Asumă-ți riscurile în pași mici.

În loc să îți asumi cel mai mare risc, mai bine gândește-te la pași mici care te pot duce în aceeași direcție. În loc să renunți la job pentru a-ți începe propria afacere, ia în considerare lansarea acelei afaceri ca pe o opțiune secundară. Odată ce va fi pus în funcțiune, poate te vei simți încrezător să faci pasul cel mare.

5. Caută sfaturi de la persoanele care își asumă riscuri calculate.

S-ar putea să cunoști oameni din viața ta de zi cu zi care și-au depășit propria frică de risc pentru a încerca ceva puțin înfricoșător. Poate au început o nouă afacere. Poate că au găsit o modalitate de a-și face prieteni noi într-un oraș nou. Află cum și-au antrenat propria toleranță la risc.

Arderea corăbiilor nu înseamnă că nu poți schimba cursul direcției în care mergi sau că nu poți lua o decizie diferită ulterior. Cu toate astea, e bine de știut că niciun proces de schimbare nu are șanse să funcționeze dacă ai o rampă de ieșire.

Unde poți arde corăbiile în afacerea ta? Dar în viața ta? Privește în interiorul tău și vezi de ce îți este greu să evoluezi. Oare pentru că corăbiile tale sunt încă în port? Arde-le și vezi ce se întâmplă.