5 sfaturi pentru a-ți dezvolta răbdarea

5 sfaturi pentru a-ți dezvolta răbdarea

Răbdarea se învață! Ca în orice altceva, pentru a deveni mai bun, trebuie să exersezi. Știi cum se spune:

Practica este mama învățăturii.

Poți deveni o persoană răbdătoare atât cu tine, cât și cu cei din jur, prin practică. Oricine poate face asta! Mai jos, îți lăsăm câteva sfaturi pe care să le iei cu tine în călătoria ta.

5 sfaturi pentru a-ți dezvolta răbdarea

1. Observă ce simți

Îți amintești ultimul momement în care răbdarea nu a fost cu tine? Ce ai simțit atunci? Dar în alte cazuri? Ai simțit același lucru sau a fost diferit? Există un punct comun? Având atenția îndreptată către noi ne putem dezvolta. Observând ce anume ne face să ne pierdem cu firea, putem face pași spre a ne îmbunătăți.

Spre exemplu, dacă vezi că seara ești mai predispus să îți pierzi răbdarea, poți alege să amâni lucrurile importante. Dacă partenerul tău vrea să planificați următoarea vacanță, iar luna este deja pe cer, spune-i că nu este un moment bun. Anunță-l că nu ai răbdarea cu tine pentru a face asta și că preferi să o lăsați pe weekend. Nu-ți fie teamă să spui ce simți! Atâta vreme cât o spui frumos și cu calm, o să înțeleagă.

2. Pune STOP!

Această metodă poate fi utilă pentru a-ți îmbunătății răbdarea. Înainte să apară o situație provocatoare, care te poate pune într-o avalanșă de emoții, alege să spui stop! Este foarte ușor:

S – Spune că ai nevoie de o pauză!

T – Ia-ți timp pentru respirație! Stresul și anxietatea vor fi mult diminuate.

O – Observă-te! Ce simți în corp? La ce te gândești? Ce emoții ai? Acceptă tot ce vezi la tine!

P – Întreabă-te care este pasul urmăror. „Se pare că răbdarea nu este cu mine acum, ce fac mai departe?”. Gândește-te la tine și la ceilalți. Care este cea mai bună variantă de urmat? Dacă corpul tău încă este agitat, poate ar fi bine să reiei practica STOP.

3. Începe cu lucrurile mici

Nu-ți face așteptări nerealiste. Cel mai probabil o să fi dezamăgit. Alege să practici răbdarea mai întâi cu lucrurile mici. De exemplu, poți lăsa pe cineva să meargă înaintea ta la coadă. Poți de asemenea să ți ușa pentru cineva care vrea să intre în aceeași clădire cu tine. Alege conștient! Pune-te în situații care te provoacă, dar treptat.

4. Mișcă-te

Uneori, cea mai bună variantă pentru a evita o expozie sentimentală este de a te îndepărta. Probabil cunoști senzația de fierbere pe care o ai când răbdarea te părăsește. Cât de des te-ai trezit gesticulând în acele momente? Corpul vrea să se miște! Alege să faci asta înainte de a țipa la cei din jur sau a arunca cu venin asupra ta. Ieși la aer și fă câțiva pași. O să vezi cât de mult ajută.

5. Gândește pe termen lung

Când apare o situație stresantă sau una care pur și simplu te provoacă emoțional, întreabă-te:

„Va conta asta peste un an? O lună? O zi?”

Dacă răspunsul este nu sau poate, ești un norocos! Bucură-te și lasă clipa să treacă așa cum este.