5 moduri prin care poți începe să-ți sporești încrederea în sine

sursă foto: unsplash.com

Încrederea în sine este un sentiment de putere în abilitățile, calitățile și judecata ta. Cercetările sugerează că încrederea este importantă pentru sănătatea și bunăstarea psihologică.

Ce este încrederea în sine?

Încrederea se poate referi la un sentiment general de credință și încredere în propria capacitate de a-ți controla viața sau poate fi mai specifică unei situații. De exemplu, s-ar putea să ai încredere în tine într-un domeniu de expertiză, dar să te simți mai puțin încrezător în alte domenii.

Având un nivel sănătos de încredere în sine, te poate ajuta să ai mai mult succes în viața personală și profesională. Cercetările au descoperit, de exemplu, că oamenii care sunt mai încrezători au tendința de a obține rezultate mai bune din punct de vedere academic.

Încrederea poate juca, de asemenea, un rol în motivația de a-ți urmări obiectivele, studiile care leagă niveluri mai ridicate de încredere în sine la sportivi cu o motivație crescută de a practica sportul ales. Nivelul tău de încredere afectează chiar și modul în care te prezinți altora, cât și modul în care aceștia te percep.

Cum să fii mai încrezător

Din fericire, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți crește încrederea în tine. Indiferent dacă îți lipsește încrederea într-un anumit domeniu sau întâmpini dificultăți în acest proces, acești amplificatori de încredere te pot ajuta.

Nu te compara cu ceilalți

Compari modul în care arăți cu oamenii pe care îi urmărești pe Instagram? Sau poate îți compari salariul cu cât câștigă prietenul tău. Teoria comparației sociale explică că a face comparații este firesc. Dar este puțin probabil să te ajute la creșterea încrederii în sine. Poate avea chiar efectul opus.

Un studiu din 2018 publicat în Personality and Individual Differences raportează o legătură directă între invidie și felul în care te simți pentru tine însuți. Mai exact, cercetătorii au observat că atunci când oamenii se comparau cu ceilalți, au experimentat invidie. Cu cât aveau mai multă invidie, cu atât se simțeau mai rău.

Cum îți construiești încrederea când observi că faci comparații? În primul rând, amintiți-vă că acest lucru nu este de ajutor. Fiecare își conduce propria cursă și viața nu este o competiție.

Dacă te simți invidios pe viața altcuiva, este de asemenea util să-ți reamintești propriile tale puncte forte.

Înconjoară-te de oameni pozitivi

Ia un moment și gândește-te la felul în care te simți în preajma prietenilor. Prietenii tăi te ridică sau te doboară? Te judecă în mod constant sau te acceptă pentru ceea ce ești?

Oamenii cu care petreci timpul îți pot influența gândurile și atitudinile despre tine, poate mai mult decât îți dai seama. Așadar, fii atent la felul în care te fac alții să te simți. În schimb, înconjoară-te de oameni care te iubesc și vor tot ce e mai bun pentru tine. Descoperă și cum să ai mai multă încredere în tine. 7 metode care te ajută să-ți crești încrederea în sine AICI.

Ai grijă de corpul tău

Este greu să te simți bine cu tine dacă abuzezi de corpul tău. Pe de altă parte, dacă practici îngrijirea de sine, știi că faci ceva pozitiv pentru mintea, corpul și spiritul tău și, în mod natural, te vei simți mai încrezător.

Fii blând cu tine

Compasiunea de sine implică să te tratezi cu bunătate atunci când faci o greșeală, eșuezi sau experimentezi un eșec. Îți permite să devii mai flexibil din punct de vedere emoțional și te ajută să navighezi mai bine în emoțiile provocatoare, îmbunătățindu-ți conexiunea cu tine și cu ceilalți.

Un studiu din 2015 conectează compasiunea de sine cu încrederea în sine. Așa că data viitoare când te afli într-o situație dificilă, recunoaște că a fi imperfect face parte din tine. Fă tot posibilul pentru a naviga prin aceste experiențe cu compasiune față de tine.

Concluzie

Toată lumea se luptă cu probleme de încredere la un moment dat. Din fericire, există mai multe lucruri pe care le poți face pentru a-ți stimula încrederea în sine. În multe cazuri, să înveți cum să acționezi încrezător te poate ajuta de fapt să te simți mai încrezător.

Uneori, încrederea în sine scăzută poate fi un semn al unei stări de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea. Dacă problemele de încredere în sine interferează cu munca, viața socială sau educația, ia în considerare să discutați cu un profesionist. Un terapeut te poate ajuta să înțelegi mai bine problema, să îți recomande tratamente și să lucrați cu voi pentru a dezvolta abilități care să vă construiască încrederea.