Cum putem învinge procrastinarea?

Cum putem învinge procrastinarea?

Procrastinarea este unul dintre acele subiecte despre care nu se poate scrie suficient. Nu există o persoană printre noi care să nu amâne. Acesta este un fapt real. Este adânc în mintea noastră. Credem că vom face ceva mai târziu. Vom citi mai târziu acel roman clasic. Sau vom învăța limba franceză mai târziu. Dar supraestimăm întotdeauna cât de mult putem face mai târziu. Supraestimăm capacitatea sinelui nostru ulterior de a învinge procrastinarea. Dacă eul nostru actual nu poate învinge procrastinarea în prezent, cum va face asta în viitor?

Oamenii par să-și dorească modalități de a învinge amânarea, astfel încât să se poată pune efectiv la concentrare. Așadar, iată un ghid rapid.

De ce amânăm

amanare procrastinare

Să aruncăm o privire rapidă la ceea ce ne face să amânăm. Există mai multe motive pentru care nu putem învinge procrastinarea :

1. Dorim rezultate instantanee.

Odihnirea pe canapea este considerată a fi mai plăcută, chiar acum, decât a alerga. Citirea blogurilor este mai ușoară, acum, decât a citi un roman clasic. Verificarea e-mailului sau a Facebook-ului este mai ușoară acum decât să faci acel proiect pe care l-ai amânat. A mânca prăjitură de ciocolată este mai gustoasă, în acest moment, decât a mânca legume.

2. Ne temem de ceva.

S-ar putea să nu scriem acel capitol din cartea noastră pentru că există probleme cu scrierea, de care nu ne-am dat seama (de multe ori pentru că nu ne-am gândit bine). Sau s-ar putea să ne fie teamă că vom eșua. Sau că vom părea ignoranți sau proști. Cel mai adesea ne este frică de necunoscut. Acesta are mai multă putere pentru că nu examinăm acea frică. Pur și simplu ne pândește din străfundul minții. Ne temem de ceva care ne face să vrem să amânăm. Ne tot gândim la acel ceva și pentru că amplificăm frica, facem în schimb ceva ușor și sigur.

3. Este ușor fără consecințe negative acum.

Când eram la școală, profesorul ne certa dacă nu ne făceam temele. Din cauza acelei frici de a fi certați aveam tendința să facem ce aveam de făcut. Dar când ajungeam acasă, uneori nimeni nu verifica dacă ne-am făcut sau nu temele. Așa că nu exista nicio consecință negativă imediată pentru că ne uitam la televizor sau ne jucam în schimb. Sigur, am avea o notă proastă mâine, dar nu este chiar acum. Același lucru este valabil și pentru utilizarea internetului sau pentru a efectua alte tipuri de sarcini de amânare. Vom plăti pentru asta mai târziu, dar acum, nimeni nu se supără pe noi. De aceea poate că nici nu există dorința de a învinge procrastinarea.

4. Ne supraestimăm viitorul.

De multe ori avem o listă lungă de lucruri pe care intenționăm să le facem. Noi așa credem. Că putem face multe în viitor. Realitatea este de obicei puțin mai rea decât ne așteptăm. Dar asta nu ne împiedică să credem că viitorul va fi din nou diferit. Din același motiv, credem că este în regulă să amânăm, pentru că o vom face mai târziu, cu siguranță. “Eul nostru viitor va fi incredibil de productiv și concentrat!” Numai că, eul din viitor este, de asemenea, leneș și nu face nimic.

Patru soluții puternice pentru a învinge procrastinarea

Patru soluții puternice pentru a învinge procrastinarea

Acum că știm problemele, soluțiile nu sunt atât de greu de găsit. Doar nu le amâna, bine?

1. Oprește-te și gândește-te.

Când permitem gândurilor să continue fără să fim cu adevărat conștienți de ele, procrastinăm. Când ne oprim și ne gândim la acele gânduri, putem vedea în mod rațional că sunt greșite. Satisfacția instantanee sau consumul de mâncare nedorită poate duce la probleme mai târziu. Temerile sunt exagerate și nu ar trebui să ne stea în cale. A nu avea consecințe negative acum nu înseamnă că nu vor exista consecințe mai târziu. Sinele nostru viitor nu este atât de prost pe cât ne place să credem. Așa că gândește-te la ceea ce faci și începe să faci ceva mai rațional. Utilizează și strategiile de mai jos, dar gândirea este începutul. Pentru a învinge procrastinarea trebuie mai întâi să gândești.

2. Bucură-te de proces.

Când ne temem de ceva, îl amânăm. În schimb, dacă putem învăța să ne bucurăm de el, nu va fi la fel de greu sau înspăimântător. Bucură-te de fiecare acțiune. De exemplu, dacă dorești să ieși să alergi, nu te gândi la alergarea grea care urmează, ci la încălțarea pantofilor. Bucură-te de simplitatea acelei acțiuni. Apoi concentrează-te pe a ieși pe ușă – nu este greu. Concentrează-te pe încălzire cu o plimbare rapidă sau o alergare ușoară – care poate fi plăcută. Simte picioarele încălzite pe măsură ce începi să alergi puțin mai repede și bucură-te de aerul proaspăt. Acest proces se poate face cu orice, de la spălarea vaselor până la citit și la scris. Bucură-te de moment, fără să te gândești la lucrurile viitoare de care te temi, iar activitatea poate fi foarte plăcută și chiar distractivă. Și dacă este, cu siguranță poți învinge procrastinarea.

3. Configurează-ți responsabilitățile.

Dacă nimeni nu ne verifică avem tendința să nu facem nimic. Așadar, creează un mediu rezistent la amânare – găsește oameni care să te tragă la răspundere. Te poți alătura unui grup de oameni care vor să facă același lucru. Așa vă veți motiva reciproc.

4. Blochează-ți eul viitor.

Eul tău viitor este la fel de probabil să amâne lucrurile. Așa că blochează-l. Poți bloca accesul la Internet pentru o perioadă determinată de timp, astfel încât eul tău viitor trebuie să se concentreze pe muncă în loc să citească bloguri. Oprește televiziunea prin cablu, scapă de mâncarea nedorită din casă, fă tot ce este necesar pentru îngreuna viața viitorului eu. Astfel nu va mai ceda tentațiilor.

Alte trei lucruri care trebuie spuse despre amânare:

1. Fă ceea ce te entuziasmează.

Dacă faci ceea ceva ce te entuziasmează, de cele mai multe ori, va fi mai puțin probabil să amâni. Concentrează-te pe motivul pentru care te entuziasmează, mai degrabă decât pe aspectele de temut ale activității.

2. Amână productiv.

Dacă ai de gând să amâni, fă în schimb alte lucruri productive. Deci, dacă nu dorești să-ți faci proiectul, cel puțin îndeplinește niște sarcini mai mici. Citește, sau scrie în jurnal. Învață o abilitate nouă sau ieși puțin la o plimbare în aer liber.

3. Uneori, amânarea este OK.

Acest ghid este pentru cei care nu pot învinge procrastinarea. Dar, uneori, a lenevi poate fi un lucru frumos. Să citești lucruri pe internet care te interesează nu este un lucru rău. Câteodată poți ceda procrastinării. Dar alteori, s-ar putea să vrei să scapi de fundul acela leneș și să realizezi ceva.