6 tipuri de bullying

tipuri de bullying

Bullying-ul poate apărea sub foarte multe forme. Acesta poate fi uneori atât de subtil încât să nu realizăm pe moment, însă în timp să ne afecteze. Recunoașterea acestor semne poate duce la micșorarea cazurilor de agresiune. Așadar, care sunt cele șase tipuri de bullying?

6 tipuri de bullying

1. Bullying fizic

Hărțuirea fizică este poate cea mai evidentă. Aceasta vine sub forma unor lovituri aplicate victimei. Fie că vorbim de pumni, palme, împingeri sau spargeri și deteriorări de bunuri materiale, acestea sunt semne ale agresiunii fizice.

2. Bullying verbal

Totul începe de la tachinare, urmată de remarci grele și denigratoare la adresa victimei. În timp, acest tip de bullying poate duce la abuz emoțional și poate avea impact asupra sănătății mintale.

3. Bullying cibernetic

Acest tip de hărțuire este cunoscut ca „cyberbullying”. O nouă formă de agresiune apărută ca urmare a evoluției tehnologice. Internetul a oferit ocazia unor oameni rău intenționați să interacționeze rapid și ușor cu alte persoane, transformându-le în victime.

În ziua de astăzi, peste 59% din adolescenți se confruntă cu atacuri în mediul online. Cu toate acestea, nu dor ei sunt vizați, când vine vorba de acest tip de agresiune. Comentariile răutăcioase pe rețelele de socializare sau mesajele de amenințare sunt doar două exemple de hărțuire cibernetică experimentate de adulți.

4. Bullying sexual

Despre hărțuirea sexuală auzim foarte des, din păcate. Acest tip de bullying este extrem de răspândit, mai ales în rândul tinerilor. Cum se manifestă?

  • nume sexuale nepotrivite,
  • trimiterea de imagini pornografice,
  • aluzii sexuale,
  • răspândirea de zvonuri sexuale,
  • atingeri,
  • ciupituri,
  • folosirea unui limbaj care provoacă jenă sau rușine.

5. Bullying rasist

Acest tip de bullying apare atunci când oamenii sunt hărțuiți pentru culoarea lor sau pentru orientarea lor etnică. De câte ori ai auzit în jur apelative precum: „țiganule!” sau „moldoveanule!”? Acestea sunt adesea folosite pentru a jigni. De multe ori, chiar dacă nu sunt rostite, sunt gândite de către oameni, iar asta duce la respingere. Astfel, persoanelor de o anumită rasă sau etnie nu le este acordată o șansă reală de integrare.

6. Bullying LGBTQ+

Acest tip de hărțuire poate include bullying-ul fizic, verbal, cibernetic și sexual. Pe de-o parte, unii oameni devin agresori pentru alte persoane care au o altă orientare sexuală. Pe de altă parte, nu trebuie neapărat să faci parte din comunitatea LGBTQ+ pentru a experimenta acest tip de bullying. Unele persoane vor face aluzii în această direcție doar pentru că ești diferit sau neconformist.