Când este utilă acceptarea radicală (și când nu)

Atâta timp cât există stres, tristețe, frustrare și durere, vor exista oportunități zilnice de a vedea cât este de utilă acceptarea radicală.

Când este utilă acceptarea radicală (și când nu)

Când acceptarea radicală este utilă?

Indiferent dacă vrei să-ți îmbunătățești răbdarea sau să depășești pierderea cuiva drag, acceptarea radicală îți poate îmbunătăți calitatea generală a vieții.

Deși este nevoie de mai multe cercetări, unele studii dintr-o meta-analiză din 2021 sugerează că terapia de acceptare și angajament – care utilizează adesea acceptarea radicală – a avut un impact mai pozitiv asupra persoanelor cu depresie decât lipsa tratamentului sau tratamentul obișnuit pentru simptomele depresiei.

Alte domenii în care practicarea acceptării radicale ar putea fi benefică includ:

  • face față unui divorț
  • după pierderea unei persoane dragi
  • ca instrument de gestionare a furiei
  • după pierderea unui loc de muncă
  • prevenirea ruminatiei
  • îmbunătățirea sentimentului de valoare de sine
  • ca o modalitate sănătoasă de a aborda obiectivele de slăbire

Când acceptarea radicală este inutilă?

Acceptarea radicală poate fi un instrument eficient pentru a atenua durerea nejustificată. Cu toate acestea, există circumstanțe în care acceptarea radicală poate să nu fie suficientă:

Medicament. Acceptarea radicală nu este un înlocuitor pentru niciun medicament care ți s-a prescris. Ia în considerare să discuți cu medicul tău dacă ești interesat să reduci treptat medicația.

Abuz. Acceptarea radicală poate ajuta la gestionarea emoțiilor intense legate de supraviețuirea abuzului. Cu toate acestea, nu este util sau sigur în timp ce ești abuzat fizic sau emoțional.

Citește și: Cum să faci față abuzului emoțional

Evitare. Folosirea acceptării radicale pentru a evita abordarea unei situații pe care ai puterea de a o schimba nu este de obicei utilă.

Scuzăm comportamente nesănătoase. O componentă a acceptării radicale înseamnă să îmbrățișezi toate emoțiile ca parte a umanității tale, mai degrabă decât să te lupți sau să ignori emoțiile neplăcute. Dar acceptarea radicală a comportamentelor nesănătoase – cum ar fi ragaholismul – nu este o scuză pentru a acționa asupra furiei sau emoțiilor tale într-un mod nesănătos.

Mădălina Costache