Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

sursă foto: Unsplash

Să ai grijă de sănătatea ta, fizică și psiho-emoțională deopotrivă, este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru tine. Integrarea unor obiceiuri sănătoase în rutina zilnică te ajută, în timp, să-ți găsești echilibrul, să simți că ai mai multă energie, că ești împăcat(ă) cu tine însuți (însăți), că ai relații armonioase. 

Nu întâmplător vorbim despre formarea obiceiurilor: doar așa poți avea grijă, pe termen lung, de trupul, mintea și sufletul tău. Dacă te avânți cu mult entuziasm în respectarea unor sfaturi și nu gândești lucrurile în perspectivă, este posibil să mănânci echilibrat doar pentru câteva săptămâni sau luni, să dormi suficient doar o perioadă sau să practici recunoștința doar din dorința de a bifa ceva de pe listă, iar mai apoi să-ți abandonezi toate aceste obiective.

Prin urmare, înainte de a-ți prezenta cele 12 sfaturi pentru un stil de viață sănătos, te încurajăm să-l privești pe fiecare dintre acestea ca pe un obicei pe care vrei să-l integrezi, absolut firesc, în viața ta, ca mai apoi să te poți ține de el. Cum schimbările importante încep cu pași mici, dar siguri, ți-am pregătit pentru fiecare sfat câteva moduri în care îl poți urma mai ușor.

Ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos

Formarea unui stil de viață sănătos este o misiune complexă, pentru că presupune să ai grijă și de trup, și de minte, și de suflet. Altfel spus, este esențial să transformi atât sănătatea emoțională, cât și sănătatea fizică într-o prioritate. Sigur, cele două se întrepătrund. De pildă, dacă faci mișcare zi de zi, vei observa că îți va fi mai ușor să gestionezi stresul, dar și să-ți înțelegi mai bine emoțiile și să înveți să le exprimi într-un mod sănătos.

Astfel, sfaturile pe care ți le vom prezenta vizează ambele tipuri de sănătate, de care fiecare dintre noi ar trebui să aibă grijă concomitent. 

Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

Formează-ți un stil alimentar echilibrat și diversificat

O alimentație echilibrată susține funcțiile esențiale ale organismului, susține sistemul imunitar, scade riscul de afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, diabet) și te ajută să-ți menții greutatea în parametri optimi.

Așadar, iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a începe să ai o alimentație (mai) sănătoasă: mănâncă fructe și legume în fiecare zi, hidratează-te suficient, evită sau limitează cantitatea de zahăr, consumă cu moderație alimente ultraprocesate, consumă cereale integrale și tratează-te cu blândețe. Te întrebi ce legătură are blândețea cu alimentația?

Ei bine, dacă îți dai seama că până acum nu ai făcut alegeri alimentare prea sănătoase și, brusc, îți propui să faci o schimbare drastică, sunt șanse mari ca aceasta să nu țină. Pentru că, așa cum ai aflat deja, marile schimbări încep cu pași mici. 

Cum să-ți faci un obicei din a mânca echilibrat

  • Învață să faci distincția între mâncatul ca nevoie fizică și mâncatul pe fond emoțional, despre care am scris cum funcționează aici. Astfel, îți poți da seama când mănânci pentru că într-adevăr îți este foame și când o faci doar pentru a umple un gol emoțional. Există o legătură puternică între alimentație și nevoile emoționale, astfel că este esențial să înveți să lucrezi cu acestea. Dar fii fără grijă: am dedicat un paragraf întreg acceptării și gestionării emoțiilor, lucruri care te susțin să îți formezi un stil alimentar mai sănătos.
  • Planifică-ți săptămânal meniul. Dincolo de faptul că acest lucru te ajută să economisești timp, energie și bani, este și un bun mod de a face alegeri alimentare mai sănătoase, mai ales că ai mai multă claritate asupra unei săptămâni întregi. Pe de altă parte, dacă nu știi aproape niciodată ce vrei să mănânci, sunt șanse mai mari să alegi mai des, din grabă sau sub presiunea timpului, alimente pe care specialiștii recomandă să le consumăm rar și cu moderație. 

Dormi suficient 

Într-o perioadă în care totul se desfășoară pe repede înainte și vrem să bifăm cât mai multe lucruri de pe lista zilnică de sarcini, tindem să tăiem somnul de pe lista priorităților, ceea ce, pe termen lung, ne afectează sănătatea.

Te regăsești? Pentru binele sănătății tale, te îndemnăm să incluzi somnul pe lista priorităților de zi cu zi. Nu întâmplător specialiștii recomandă să dormim 8 ore în fiecare noapte: odihna suficientă și de calitate ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, la menținerea greutății în parametri optimi, la îmbunătățirea nivelului de energie și a gradului de productivitate și susține procesele de învățare.

Cum să-ți faci un obicei din a dormi în fiecare noapte cele 8 ore recomandate de specialiști

  • În primul rând, schimbă-ți perspectiva asupra somnului: el nu este opțional, nu e un moft, ci o necesitate fundamentală. 
  • Obișnuiește-te să mergi la culcare și să te trezești mai mereu în jurul acelorași ore, indiferent că este vorba despre timpul săptămânii sau despre weekend. 

Descoperă aici și alte trucuri practice pentru un somn odihnitor. 

Plimbă-te pe jos minimum 30 de minute în fiecare zi

Despre beneficiile mersului zilnic pe jos am scris și cu alte ocazii: acesta te ajută să-ți menții greutatea, să previi anumite afecțiuni cardiovasculare, să ai un tonus muscular mai bun, să te odihnești mai bine și să gestionezi stresul și emoțiile inconfortabile mai ușor. 

Astfel, cele (minimum) 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi, recomandate de specialiști, sunt esențiale atât pentru sănătatea ta emoțională, cât și pentru cea fizică. Ai o mulțime de motive serioase pentru care să incluzi mersul pe jos în rândul priorităților zilnice, indiferent că lucrezi de acasă (lucru care poate reprezenta, în această situație, o provocare) sau de la birou.

Cum să-ți faci un obicei din a merge zilnic 30 de minute pe jos

  • Include-l în planificarea zilnică, așa sunt șanse mai mari să-l privești ca pe un obiectiv de atins.
  • Dacă lucrezi de la birou, mergi pe jos până la muncă. Distanța e prea mare? Parcurge o parte din drum cu mijloacele de transport în comun, apoi continuă mergând pe jos.
  • Dacă lucrezi de acasă, ți-ai putea începe dimineața cu o plimbare sau ți-ai putea încheia seara astfel. 

Fă mișcare

Pe lângă mersul zilnic pe jos, ar fi bine să practici și o activitate fizică, fie ea de interior sau de exterior: yoga, mers pe bicicletă, alergare etc. Beneficiile sportului sunt asemănătoare cu cele ale mersului pe jos.

Cum să transformi activitatea fizică într-un obicei

  • Alege să practici un sport care-ți place. Astfel, îți va fi mai ușor să te ții de el pe termen lung.
  • Setează-ți obiective realiste: dacă e pentru prima dată când faci sport, s-ar putea ca obiectivul de a face mișcare câte două ore în fiecare zi să nu fie neapărat realist, motiv pentru care e posibil să-l abandonezi după câteva zile sau săptămâni. Pentru început, stabilește o durată mai mică (20-30 de minute, de pildă), pe care să știi că o poți respecta.

Meditează

Meditația te ajută să te „ancorezi” în prezent, să intri în contact cu trupul și emoțiile tale, iar în timp – să înveți să le asculți și să le eliberezi într-un mod sănătos. Am scris aici mai multe lucruri despre beneficiile emoționale ale meditației.

Cum să integrezi simplu și firesc meditația în rutina ta 

  • Poți începe cu sesiuni de meditație ghidată. De asemenea, dacă simți că ai nevoie de mai multă îndrumare, te-ai putea înscrie la un curs de meditație și yoga.
  • Începe-ți dimineața cu o scurtă sesiune de meditație. Astfel, vei avea mai multă claritate asupra zilei care te așteaptă și îți va fi mai ușor să-ți gestionezi emoțiile chiar și în perioadele ceva mai dificile.

Acceptă-ți emoțiile și gestionează-le într-un mod sănătos

Acceptă inclusiv emoțiile mai puțin confortabile, precum tristețea, teama, furia. Nu te mai încadra în categoria celor „negative”. Sunt pur și simplu emoții și vor să-ți transmită ceva despre tine, despre nevoile tale. Doar așa îți vei putea găsi echilibrul interior: fuga continuă de propriile emoții poate duce, în timp, la instalarea anxietății, stresului.

Cum să-ți faci un obicei din a-ți îmbrățișa și gestiona sănătos emoțiile

  • După ce conștientizezi că emoțiile sunt emoții pur și simplu, nu „pozitive” sau „negative”, găsește modul cel mai potrivit pentru tine în care să le eliberezi: fie scriind în jurnal, fie făcând o plimbare în natură.
  • Nu ezita să mergi la ședințe de psihoterapie, deoarece acestea te ajută, în timp, să te înțelegi mai bine, să descoperi nevoile copilului interior și să-ți îmbrățișezi vulnerabilitatea.

Învață să gestionezi stresul

Tututor ni se poate întâmpla să trecem prin perioade mai aglomerate, iar o bună gestionare a stresului ne ajută să le facem față mai ușor și să avem grijă de sănătatea psiho-emoțională.

Când înveți să gestionezi situațiile stresante din viața ta, rezultatele benefice nu încetează să apară: te odihnești mai bine, ai o dispoziție echilibrată, previi durerile de cap și nu numai.

Cum să înveți să gestionezi stresul

  • Planifică, planifică, planifică. Planificarea zilnică îți oferă mai multă claritate și, făcută corect, te ajută să-ți setezi obiective prioritare, astfel încât să nu te suprasoliciți.
  • Învață să ceri ajutor, atunci când simți că ai prea multe de făcut. Este perfect în regulă să nu le poți face mereu pe toate. Ajutorul venit din exterior îți oferă și ocazia de a-ți face, zi de zi, timp și pentru tine

Petrece timp cu cei dragi

Conexiunile autentice sunt benefice pentru menținerea sănătății emoționale, pentru că îți întăresc sentimentul de apartenență. Când stai la povești cu familia sau prietenii sau când desfășurați activități ce vă aduc tuturor bucurie, simți că aparții unui grup, te simți în siguranță, îți este mai ușor să gestionezi stresul și ai o stare de spirit mai bună.

Cum să-ți faci timp pentru ceilalți 

  • Găsiți împreună un moment al zilei în care sunteți cu toții liberi și vă puteți conecta. De pildă, serviți cina împreună, după care povestiți-vă cum v-a fost ziua, cum vă simțiți, ce ați mai aflat nou. 
  • Creați-vă un mic ritual comun și respectați-l: de pildă, mergeți în weekend la picnic, serviți masa în oraș, plecați într-un loc relaxant din afara orașului. 

Practică recunoștința

Practicarea zilnică a recunoștinței te ajută, în timp, să ai o perspectivă mai luminoasă a vieții, pentru că înțelegi că fiecare zi îți oferă cel puțin un motiv de bucurie/creștere/dezvoltare. Totodată, atunci când îți exprimi recunoștința față de persoanele din jurul tău, calitatea relațiilor se poate îmbunătăți. Descoperă aici și alte beneficii esențiale ale practicării recunoștinței.

Cum să-ți faci un obicei din a practica recunoștința zi de zi

  • Scrie în jurnalul recunoștinței, la finalul fiecărei zile, cel puțin un lucru care te-a bucurat, mișcat, ajutat în ziua respectivă. Acela este motivul tău de a fi recunoscător (recunoscătoare).
  • Spune-le oamenilor din jur pentru ce îi apreciezi: poate că partenerul ți-a pregătit micul dejun dimineața sau un coleg de muncă te-a ajutat cu un proiect important.

Dă-ți voie să iei pauză din când în când

Vorbim despre pauzele scurte, zilnice, dintre sarcinile de muncă, despre pauzele de prânz, dar și despre pauzele mai lungi, de reîncărcare a bateriilor, așa cum sunt vacanțele. Să-ți dai voie să-ți iei pauză este absolut necesar: e un mod prin care ai grijă de sănătatea ta emoțională, dar și prin care îți îmbunătățești nivelul de productivitate. Am povestit aici despre importanța pauzelor, dar îți mai sugerăm și acest articol care s-ar putea să te inspire și să privești momentele de respiro dintr-o nouă perspectivă.

Cum să-ți faci un obicei din a lua pauză

  • Trece în calendar/planificarea zilnică timpul dedicat pauzelor, inclusiv celor mici: pauza dintre două sarcini consecutive, pauza de prânz, pauza pentru citit. Astfel, îți iei un „angajament” față de respectarea lor. 
  • Dacă simți că pauzele te împiedică să faci ce îți propui, motiv pentru care le eviți sau tot amâni, gândește-te care este, de fapt, nevoia emoțională ce stă la baza acestei perspective. S-ar putea să descoperi, de exemplu, că vocea perfecționismului este cea responsabilă de relația ta disfuncțională cu pauzele, situație în care este important să înveți să-ți gestionezi nevoia de perfecțiune

Citește

Lectura are o mulțime de avantaje – de la îmbogățirea vocabularului și lărgirea orizontului cunoașterii, până la dezvoltarea laturii empatice: ai șansa să cunoști personaje și situații diferite și foarte diferite de cele prin care treci tu. Astfel, cititul zilnic este benefic pentru sănătatea psihică și emoțională, motiv pentru care merită să-l incluzi în rutina ta. Iată cum:

Cum să-ți faci un obicei din a citi în fiecare zi

  • Stabilește-ți un obiectiv realist: poate îți propui să citești 10 minute zilnic sau poate 20 de pagini. 
  • Ia mereu o carte cu tine și citește ori de câte ori ai ocazia: în mijloacele de transport în comun, la cozile de așteptare etc.

Află și alte tips & tricks utile pentru transformarea cititului într-un obicei zilnic.

Învață ceva nou

Apucă-te de un nou hobby, citește ceva din afara ramurii tale, învață o nouă limbă străină, ascultă podcast-uri. Orice nouă abilitate descoperită și șlefuită și orice nouă cunoștință aflată te ajută-ți menții mintea activă, antrenată.

Cum să faci un obicei din a învăța ceva nou

  • Pur și simplu fii curios (curioasă) și dă-ți voie să și greșești: da, e posibil ca un nou hobby să te pună, la început, în dificultate, dar cu timpul vei ajunge să devii din ce în ce mai bun(ă). 
  • Înscrie-te la cursuri pe teme care te interesează sau încearcă unele noi, ca să descoperi lucruri din afara sferei tale de interes de până acum. 

Gând de final

Grija pentru sănătatea fizică, psihică și emoțională este o misiune zilnică. Fă un obicei și o prioritate din a avea grijă de sănătatea ta. Setează-ți obiective realiste, tratează-te cu blândețe și, astfel, vei reuși să faci o schimbare în (mai) bine. 

Sperăm că găsești utile cele 12 sfaturi pentru un stil de viață sănătos.

Adelina Bălan